Image default
Διεθνή

Ρωσία : Εφ’ όρου ζωής ασυλία για τον Πούτιν προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Ρώσοι βουλευτές έχουν καταθέσει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, η έγκριση του οποίο θα έδινε στον Βλάντιμιρ Πούτιν εφ’ όρου ζωής ασυλία από ποινικές διώξεις αν και όποτε αποφασίσει να αποχωρήσει από την προεδρία.

Το νομοσχέδιο θα έδινε σε κάθε πρώην πρόεδρο ασυλία από ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του Προκειμένου να γίνει άρση της, θα απαιτούνταν μια ισχυρή βουλευτική πλειοψηφία. Αυτή τη στιγμή, οι πρώην πρόεδροι προστατεύονται μόνο από τη δίωξη για πράξεις που έλαβαν χώρα στο διάστημα της θητείας τους.

«Βροχή» από νομοσχέδια

Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα και το οποίο προβλέπει ειδικά προνόμια για τους πρώην προέδρους. Το γεγονός είχε οδηγήσει σε φήμες ότι ο 68χρονος Πούτιν προετοιμάζεται για τη σύνταξη, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν. Το Σάββατο, προώθησε νομοθεσία που θα έδινε σε κάθε πρώην πρόεδρο μια μόνιμη έδρα γερουσιαστή στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας, μια θέση η οποία επίσης παρέχει ασυλία από ποινικές διώξεις.

Τα νομοσχέδια έρχονται μετά την υιοθέτηση από τη Ρωσία συνταγματικών τροποποιήσεων που «επανακαθορίζουν» τα όρια της θητείας του Πούτιν, δίνοντας του το δικαίωμα να επιδιώξει την επανεκλογή του δύο φορές ακόμη και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, όταν θα είναι πλέον 84 ετών. Ο Πούτιν έχει διοικήσει τη χώρα, κυρίως από τη θέση του προέδρου, από το 2000.

Τι σχεδιάζει ο Πούτιν;

Οι πολιτικοί αναλυτές έχουν καταλήξει σε διαφορετικές ερμηνείες των σχεδίων του Πούτιν. Αν και έχει δημιουργήσει δίαυλο μέσω της οποίας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια ακόμη, είναι πιθανό ότι απλώς δεν ήθελε να φανεί ανίσχυρος, καθώς θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει εξαιτίας των συνταγματικών ορίων το 2024. Σε μεγάλο βαθμό εργάζεται από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας συναντήσεις σε ένα καταφύγιο χωρίς παράθυρα και εμφανιζόμενος σπάνια σε δημόσιους χώρους.

Η προεδρική ασυλία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική σταδιοδρομία του Πούτιν. Μία από τις πρώτες του κινήσεις ως πρόεδρος ήταν να εκδώσει διάταγμα μέσω του οποίου παραχωρούσε ασυλία από ποινικές διώξεις, ανακρίσεις και έρευνες της ιδιοκτησίας του στον Μπόρις Γέλτσιν.

Η απόφαση είχε ερμηνευθεί από ορισμένους ως κίνητρο για τον Γέλτσιν – ο οποίος ήταν τότε εγκλωβισμένος σε μια ελβετική έρευνα που σχετιζόταν με την έκδοση πιστωτικών καρτών προς την οικογένειά του – να υποχωρήσει και να χρίσει ως διάδοχό του τον Πούτιν. Στα απομνημονεύματά του, ο Γέλτσιν αρνήθηκε ότι είχε έρθει στην οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν. Το ρωσικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοθεσία για την προεδρική ασυλία το 2001.

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Αγνοείται διάσημη ηθοποιός – Θεωρείται νεκρή από πνιγμό

admin

Γερμανία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ τριμήνου στα κρούσματα κοροναϊού

admin

Γαλλία: Σάλος για συνθήματα που έγραψαν αρνητές του Ολοκαυτώματος

admin

Βρετανία: Το απόλυτο χάος έξω από τις παμπ – Ξεχάστηκε κάθε μέτρο

admin

ΗΠΑ: Ανοίγει ξανά υπόθεση θανάτου Αφροαμερικανού παρόμοια με του Φλόιντ

admin

Στο χειρουργείο ξανά ο Μίκαελ Σουμάχερ

admin

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος «έσπασε» την παράδοση του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό

admin

Κοροναϊός : Υπό το φόβο δεύτερου κύματος η Ευρώπη – Η χαλάρωση έφερε αύξηση των κρουσμάτων

admin

Πολωνία: Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να απαγορεύσει στο Σύνταγμα την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

admin

Σόδομα και γόμορα στο Κατάρ: Ο αδερφός του εμίρη κατηγορείται για πράξεις με εκδιδόμενους άντρες

admin

Οι γάτες μεταδίδουν μεταξύ τους τον κορωνοϊό, ενώ οι σκύλοι όχι, έδειξε νέα έρευνα

admin

Ρώμη : 25 δισ. ευρώ υπέρ της ιταλικής οικονομίας

admin

Αφγανιστάν : Ένοπλοι επιτέθηκαν σε γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

admin

Κορωνοϊός – Γαλλία: Νέο ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων

admin

Η απίθανη φωτογραφία του Μοράλες πριν αναχωρήσει για το Μεξικό

admin

Συμβολική κίνηση: 13.000 καρέκλες για τη Μόρια μπροστά από τη γερμανική Βουλή

admin

ΟΟΣΑ: Πότε θα επανέλθει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα

admin

Εκλογές στις ΗΠΑ: «Καμία αλλαγή στη διαχείριση επιστολικών ψήφων» εγγυάται ο επικεφαλής της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας

admin