Image default
Ευρώπη

Άδ. Γεωργιάδης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στους δήμους για «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές

Πάνω από 1 δισ. ευρώ πρόκειται να λάβουν μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 οι δήμοι της Ελλάδας προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές, βαδίζοντας έτσι με ταχύτερο ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό που «τρέχει γοργά» στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο σημερινό 15ο διαδικτυακό πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», με θέμα «Οι smart cities ήρθαν… Τι γνωρίζουμε όμως για αυτές;».

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ύψους 21 δισ. ευρώ, πάνω από τα 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και -όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης- «το ποσό που θα λάβουν οι δήμοι της Ελλάδας είναι τεράστιο. Αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να έχουν όρεξη και διάθεση για να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη μετατροπή των περιοχών τους σε έξυπνες πόλεις».

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την πανδημική κρίση του κορονοϊού, παρά την οικονομική ζημιά που προκαλεί, όπως παραδέχτηκε, δήλωσε αισιόδοξος και σημείωσε ότι «λόγω της Covid-19 όλων η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο έγινε πολύ ταχύτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Έτσι, είμαστε σε καραντίνα, μεν, αλλά η ζωή των πολιτών προχωρά, ενώ οι αυξάνουν σημαντικά και διαδικτυακές πωλήσεις, ακόμη και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Τονίζοντας ότι το «μέλλον στην Ελλάδα αναμένεται ακόμη πιο ψηφιακό», ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το δίκτυο 5G και υπενθύμισε: «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που «τρέχει» με τόσο γοργό ρυθμό τις διαδικασίες στο πεδίο του 5G»». «Ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε τις δυνατότητες που θα έχουμε με το 5G», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη χώρα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα -ακόμη και μέσω της πανδημίας του κορονοϊού- είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων», λέγοντας ότι το τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη, το Thess Intec, προχωρά με τάχιστους ρυθμούς και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε ό,τι αφορά τη Phizer υπογράμμισε πως «είναι τόσο ικανοποιημένοι οι επενδυτές, που αποφάσισαν να αυξήσουν σε 500 τους μηχανικούς, από 200 που έχουν σήμερα».

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία για τα εξωτερικά μας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας λειτουργεί υπεύθυνα. Οι διεθνείς μας συμμαχίες είναι ισχυρές και η χώρα που είναι σε δύσκολη θέση είναι η Τουρκία». «Χθες, η τουρκική λίρα πέρασε τα 10 ευρώ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέλυσε μέσα σε 16 μήνες -για δεύτερη φορά- κεντρικό τραπεζίτη, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν του πήγαν τελικά όπως ακριβώς τα υπολόγιζε», πρόσθεσε. «Άρα να μην μας πιάνει απελπισία, όλα είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Η Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρή για να αποθαρρύνει τον κάθε τυχοδιώκτη, και με τις αποφάσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τα ραφάλ που έρχονται πολύ σύντομα, στους επόμενους μήνες, και με άλλες κινήσεις που κάνει στους εξοπλισμούς, με ευθύνη του υπουργείου Άμυνας, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη, μην ανησυχείτε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ως την πρόκληση του 21ού αιώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία χαρακτήρισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τη μετατροπή των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για μία τεχνολογική έννοια, ούτε μία στατική ιδέα». Σημείωσε ότι η μετάβαση στις έξυπνες πόλεις είναι μία διαρκώς εξελισσόμενη ιδέα, που αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες και τόνισε πως «πρόκειται για μία διαδραστική διοίκηση της πόλης προκειμένου αυτή να γίνει πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ικανή να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής».

Ο κ. Καράογλου επεσήμανε τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και παρατήρησε ότι, πλέον, περισσότερες από 600 υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκπεραιώσει υποθέσεις του με το Δημόσιο μόνο με ένα… κλικ.

Πάντως, υπογράμμισε ότι η επιτυχία των «έξυπνων πόλεων» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας.

Τα άλματα που έγιναν στο κομμάτι των έξυπνων εφαρμογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας την υστέρηση σε βασικές υποδομές. «Είμαστε μία έξυπνη πόλη και διαθέτουμε έξυπνους ανθρώπους. Άρα, υπάρχει το δυναμικό, στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που, όπως είπε, ξεκινά στο προσεχές διάστημα, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι μέσω αυτού δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και λέγοντας «θα δούμε αισθητήρες ακόμη και σε κάδους», διαβεβαίωσε πως «το 2021 θα έχουμε ώριμα έργα, με στόχο στη θητεία μου να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό κόμβο».

Το πολυσυνέδριο διοργανώνει το ka-business.gr υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων».

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: «Ανοίγματα» για συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση

admin

Παίρνει και πάλι μπροστά ο διαγώνιος οδικός άξονας Λαμία – Αντίρριο στην Στερεά Ελλάδα

admin

Πόσο πλήγωσε τον ISIS η απώλεια του αλ Μπαγκντάντι

admin

«Εισβολή» 2.500 νέων ξενικών ειδών αναμένεται στην Ευρώπη έως το 2050

admin

Οι αφανείς πρωταγωνιστές στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

admin

Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο για no deal Brexit

admin

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Κόντε

admin

Τί ζητά ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης από τον ΓΓ του ΟΗΕ – τί λέει για Ελλάδα – Τουρκία – ΑΟΖ κλπ

admin

Και με τη «βούλα» του Eurogroup ο Τόμας Σαρανχέιμο στο EWG

admin

Λεμέρ: Η Ευρώπη βρέθηκε κοντά στην καταστροφή

admin

Ανοιχτή η Μόσχα σε διάλογο με την ΕE για τις κυρώσεις

admin

Συμβουλές από έναν whistleblower

admin

Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: έμφαση στην Ελληνική Περιφέρεια – πως κατανέμονται οι πόροι ανά στόχο πολιτικής

admin

Στην Αθήνα την Τετάρτη η 130ή Σύνοδος ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης

admin

Η ευρωπαϊκή «μάχη» για τις πρώτες ύλες των μπαταριών

admin

Ευρωβουλευτής σε απεργία πείνας για περισσότερους πόρους σε υγεία, κλίμα και δουλειές

admin

Ο Κόρμπιν αποκαλύπτει «εμπιστευτική» κυβερνητική έκθεση

admin

«Περιβαλλοντικές Υποδομές»: για πρώτη φορά στη χώρα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ιδιωτικές «πράσινες» επενδύσεις στα απόβλητα

admin