Image default
Οικονομία

Βορίδης : Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ρυζιού, ακτινιδίων, κερασιών και η τιμή ελαιόλαδου

Τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κοροναϊού ανέδειξε ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του το 5ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που διεξήχθη διαδικτυακά.

Ο κ. Βορίδης εξήρε τις ισχυρές αντοχές που επέδειξε ο πρωτογενής τομέας απέναντι στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμόρφωσε η πανδημία και τόνισε ότι η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όχι μόνο συνεχίστηκε ομαλά πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πέτυχε ρεκόρ που δεν έχουν προηγούμενο, κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.

Ως τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη θεαματική αύξηση την εξαγωγή κερασιών που ανήλθε στο 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την υψηλή αύξηση που σημείωσε επίσης η εξαγωγή εσπεριδοειδών, το ρύζι και τα ελληνικά ακτινίδια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο που τα δύο προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν εμπορικές δυσκολίες, γνωρίζουν πλέον αύξηση στην τιμή τους.

Ο Υπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα μας οδεύει με σταθερό ρυθμό στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών των αγροτικών της προϊόντων.

Αναφορικά με τους κλάδους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι όπου διαπιστώθηκε διαταραχή το Υπουργείο παρενέβη καίρια αξιοποιώντας πόρους από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό επισημαίνοντας ότι έχει διασφαλιστεί συνολικά το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επήλθε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την χαρακτήρισε αποτέλεσμα θαρραλέας και γενναίας διαπραγμάτευσης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για τη διασφάλιση σταθερών κοινοτικών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, χαρακτήρισε πρόκληση την υλοποίηση των υψηλών φιλοπεριβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ένωσης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά το Brexit και τις εμπορικές συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα με τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συμφωνίες που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφορικά με τα πιστοποιητικά φυτοπροστασίας και υγεινομικήςασφάλειας σημείωσε ως πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία πρόσθετη γραφειοκρατική επιβάρυνση χωρίς ωστόσο αυτή να συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις των κρατών των δυτικών Βαλκανίων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία αναφέροντας χαρακτηριστικά το ζήτημα της εναρμόνισης των νομοθεσιών και των γεωγραφικών ενδείξεων και της προστασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εντατικοποίησης της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της απάτης στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διεθνικά χαρακτηριστικά και ένα κράτος δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνο του. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν ανάλογες συνεργασίες και για την καταπολέμηση των ζωονόσων.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Ποιες συναλλαγές γίνονται στις τράπεζες χωρίς φυσική παρουσία

admin

HSBC για ελληνικές τράπεζες: Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές

admin

Εφορία – 24 δόσεις: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών

admin

Ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη: Σε ποια χώρα είναι 2.000 ευρώ και σε ποια 213 ευρώ [λίστα]

admin

Λεμέρ : Έτοιμη η Γαλλία να προσφύγει στον ΠΟΕ για τους δασμούς Τραμπ

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020

admin

Ομόλογο : Στις αγορές ξανά η Ελλάδα με νέο 10ετές

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο -Στις 909,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Ένας… καπετάνιος σύμβουλος ζωής για ηλικιωμένους

admin

Ανάσα ανόδου στη Wall Street

admin

Stratfor : Ήρθε η ώρα της κρίσης για τη Νότια Ευρώπη

admin

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η προθεσμία για τα 400 ευρώ σε όσους δεν έχουν IBAN

admin

OTE:”Δυνατός” μέσα στην πανδημία-Έσοδα Ομίλου €1 δισ.

admin

Εβδομαδιαίες απώλειες 3,98% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της αγοράς

admin

Netflix: Το lockdown φέρνει εκρηκτική αύξηση των συνδρομητών

admin

ΕΚΤ: Προληπτικά μέτρα στη λειτουργία λόγω Κοροναϊού

admin

Wall Street: Ισχυρά κέρδη στο κλείσιμο με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

admin