Image default
Ευρώπη

Μία στις δύο εταιρείες αυξάνει τις επενδύσεις στο ΙοΤ εν μέσω της πανδημίας

Μπορεί ο COVID-19 να πιέζει ασφυκτικά τους εταιρικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο, υπάρχουν επενδύσεις που θεωρούνται ανελαστικές, καθώς αποτελούν ένα διαβατήριο για την επιβίωση στην post covid εποχή. Η τεχνολογία του Internet of Things (ΙοΤ) αποτελεί ένα τέτοιο πεδίο επενδύσεων.

Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία και τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, μία στις δύο εταιρείες, παγκοσμίως (47%) δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις της στο IoT.

Στο μεταξύ, έως το 2023, το ένα τρίτο των εταιρειών, που έχουν εφαρμόσει τεχνολογίες IoT, θα έχουν, επίσης, εφαρμόσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) σε συνδυασμό με τουλάχιστον ένα έργο IoT.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε νέα έρευνα της Gartner Inc, η οποία μετρά τον αντίκτυπο του COVID-19 στα σχέδια εφαρμογής του IoT. Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από το πρώτο lockdown, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (35%) γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων του στο IoT. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ένας μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες Internet of Things, με κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους.

“Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών, παγκοσμίως, για επενδύσεις στο ΙοΤ είναι ότι οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιούν βασικούς δείκτες απόδοσης (key performance indicators – KPIs), για να παρακολουθούν τα επιχειρηματικά αποτελέσματα της επένδυσης. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν σημαντική απόδοση της επένδυσης (ROI) στο ΙοΤ εντός ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου”, εξηγεί η Gartner.

“Ψηφιακά δίδυμα”

Ήδη, πάντως, η πανδημία έχει τονώσει τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών ΙοΤ, όπως είναι για παράδειγμα τα λεγόμενα “ψηφιακά δίδυμα” – digital twins (δυνατότητα πιλοτικής παραγωγής και προσομοίωσης, ώστε οι βελτιωτικές παρεμβάσεις να γίνονται ψηφιακά πριν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία). Ως αποτέλεσμα του COVID-19, το 31% των εταιρειών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί “ψηφιακά δίδυμα”, για να βελτιώσει την παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 27% των εταιρειών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον “ψηφιακά δίδυμα”: “Τα “ψηφιακά δίδυμα” μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναγνωρίσουν τις βλάβες του εξοπλισμού πριν ξεκινήσουν την παραγωγή, επιτρέποντας την πραγματοποίηση επισκευών έγκαιρα και με λιγότερο κόστος”.

Η Gartner αναμένει ότι, έως το 2023, το ένα τρίτο των εταιρειών, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που εφαρμόζουν IoT, θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα “ψηφιακό δίδυμο”.

Ζήτηση για ΑΙ

Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει, επίσης, επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τις επιχειρήσεις. Το 25% των επιχειρήσεων απαντά ότι προτιμά τον αυτοματισμό (μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης και διαχείρισης μηδενικής αφής). Την ίδια στιγμή, το 23% επιλέγει τη διαδικασία συμμόρφωσης (ασφαλή μέτρα αυτοματισμού), προκειμένου να μειώσει τα προβλήματα ασφάλειας του COVID-19.

Για παράδειγμα, οι οργανισμοί μπορούν να παρακολουθούν τις περιοχές εργασίας, χρησιμοποιώντας ανάλυση με δυνατότητα AI, για να συμβάλουν στην επιβολή της κοινωνικής απόστασης σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, όπως εστιατόρια και γραμμές παραγωγής.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

ΑΠΘ: Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Κομισιόν: Φρένο στην επενδυτική συμφωνία με Κίνα, λόγω των κυρώσεων σε 5 ευρωβουλευτές

admin

ΕΑΔ: Ξεκίνησε η λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας της ΕΑΔ/ ΑFCOS

admin

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκήρυξη νέου μεγάλου φωτοβολταικού έργου 65MW

admin

ΕΒΕΘ: Yποστήριξη 11 καινoτόμων σχεδίων επιχειρήσεων της «Γαλάζιας Ανάπτυξης»

admin

Χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα

admin

EMA: Ξεκινά αξιολόγηση για χρήση του εμβολίου Pfizer σε εφήβους 12-15 ετών           

admin

Mόνο το 38% των πελατών προτιμά αυτοματοποιημένη επαφή με την τράπεζά του

admin

Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιεί τα ξεπερασμένα Windows 7

admin

Παραδίδεται στις 6 Μαΐου το πρώτο αναβαθμισμένο ελικόπτερο Aegean Hawk S-70 του ΠΝ

admin

ΑΑΔΕ: Νέα λίστα φοροδιαφυγής, με 33 υποθέσεις εικονικών τιμολογίων αξίας 261 εκατ. ευρώ

admin

Η ρήξη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ δεν έχει οδηγήσει σε ειρηνική συνύπαρξη

admin