Image default
Ευρώπη

Η πανδημία μετασχηματίζει ψηφιακά και τον κλάδο της ενέργειας

Ως “επιταχυντής” για περαιτέρω ψηφιοποίηση του κλάδου της ενέργειας, λειτουργεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Το 58% των στελεχών στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου απαντά ότι η πανδημία κατέστησε κατεπείγουσες τις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ειδικότερα, το 90% των στελεχών του κλάδου συμφωνεί ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητες, για να επιβιώσουν οι οργανισμοί στις συνθήκες, που διαμόρφωσε ο COVID-19. Μάλιστα, η πλειοψηφία σχεδιάζει να επενδύσει μεγάλο (29%) ή μεσαίο μερίδιο (51%) του συνολικού τους προϋπολογισμού, σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με έρευνα της EY “Oil and Gas Digital Transformation and the Workforce Survey 2020”, η κάλυψη του κενού δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συνδέεται άμεσα με τη μελλοντική επιτυχία ενός οργανισμού. Το ανθρώπινο δυναμικό σχεδόν των μισών (46%) εταιρειών του κλάδου δεν διαθέτει τις δεξιότητες για να υλοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες εκείνες υιοθετούν.

Υπό τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η πανδημία, τρεις στους πέντε εργαζόμενους του κλάδου πρέπει να επιμορφωθούν σε νέες δεξιότητες ή να επανακαταρτιστούν. Μάλιστα, το 92% των στελεχών δηλώνει ότι η δυνατότητα επανακατάρτισης του δυναμικού θα καθορίσει την επιτυχία τα επόμενα τρία χρόνια.

Ωστόσο, μόνο το 9% των στελεχών δηλώνει σίγουρο ότι ο οργανισμός τους, εφαρμόζει ένα λεπτομερές σχέδιο επανακατάρτισης. Εξάλλου, μόλις το 3% δηλώνει βέβαιο ότι ο οργανισμός τους είναι επαρκής στην επιμόρφωση του προσωπικού σε δεξιότητες αυξημένης ζήτησης.

Data analytics

Οι οργανισμοί αναγνωρίζουν την έλλειψη ωριμότητας σε δεξιότητες σχετικές με ψηφιακές τεχνολογίες, που κρίνονται ως κρίσιμες. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ της σπουδαιότητας της τεχνολογίας και του επιπέδου ωριμότητας των αντίστοιχων δεξιοτήτων κυμαίνεται στο 36%.

Για παράδειγμα, το 43% των στελεχών, ανέφερε την αυξανόμενη διαθεσιμότητα big data ως μία από τις τρεις κορυφαίες τάσεις, που θα επηρεάσουν θετικά την επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας τους, κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ της στρατηγικής σημασίας των data analytics και της ωριμότητας βασικών δεξιοτήτων στην ανάλυση δεδομένων, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην έρευνα, αγγίζοντας το 59%.

Σε σχετική ερώτηση για το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού τους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 60% των εργαζομένων πρέπει να επιμορφωθεί ή να επανακαταρτιστεί. Εκτιμούν δε ότι ο μέσος εργαζόμενος θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 10 μήνες επανακατάρτισης, με σχεδόν τα μισά στελέχη (48%) να αναμένουν ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος ή και περισσότερο.

Διαθεσιμότητα δεξιοτήτων

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προβλέπουν αυξημένη διαθεσιμότητα εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες εντός των επόμενων τριών ετών. Το ποσοστό των εταιρειών, που έχουν επαρκή πρόσβαση σε εργαζόμενους με δεξιότητες cloud computing, αναμένεται να βελτιωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τρέχουσα διαθεσιμότητα.

Επίσης, το ποσοστό των εταιρειών, που έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακό αλφαβητισμό, θα βελτιωθεί κατά 18 μονάδες, στην επιστήμη δεδομένων (data science, +26) και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI, +24).

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Αύξηση χρηματοδότησης και ώθηση από την EBRD στους σιδηροδρόμους της Τουρκίας

admin

Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την εμπορική πολιτική της ΕΕ

admin

NextGenerationEU: Τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάζει η Επιτροπή

admin

Έρχονται οι «Greek 4» – Καμπάνια προβολής των νησιών του μεταναστευτικού

admin

Η von der Leyen υποσχέθηκε νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό το α’ τρίμηνο του 2020

admin

Η Τεχεράνη κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι θυσιάζουν το πυρηνικό πρόγραμμα στο βωμό οικονομικών συμφερόντων

admin

Η Airbus καταβάλει υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά δάνεια που έλαβε από τη Γαλλία και την Ισπανία

admin

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να πληρώνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

admin

Επιταχύνεται ο ρυθμός μολύνσεων από κορονοϊό – Με μεγάλη ταχύτητα η εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη

admin

Συμφωνία της ΕΕ με Biontech/Pfizer για 200 δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό

admin

Covid19: «Επείγουσα Έγκριση Χρήσης» έλαβε τεστ της Eurofins που γίνεται στο σπίτι

admin

Ο Σχοινάς της Κομισιόν για την «οικοδόμηση ενός νέου Οικοσυστήματος Ασφαλείας»

admin

Γερμανία: Η Lufthansa ακυρώνει 23.000 πτήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

admin

Σε έναν Αυστριακό και μία Πολωνή τα Νόμπελ Λογοτεχνίας

admin

Ε.Ε.: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

admin

SOTEU – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία προτείνει η Κομισιόν – έρχεται νέος οργανισμός βιοϊατρικής έρευνας

admin

Επιταχύνονται οι ρυθμοί απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ [Stakeholder Opinion]

admin

Brexit: Ευρωπαϊκή προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράβαση των υποχρεώσεών του

admin