Image default
Επιχειρήσεις

Οι «λευκοί κύκνοι» αλλάζουν το σκηνικό στο Χ.Α.

Οι «λευκοί κύκνοι» αλλάζουν το σκηνικό στο Χ.Α.

Από το Μάιο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου πραγματοποιούσε την άχαρη διαδικασία της συσσώρευσης, καθώς κινήθηκε σε ένα μικρό εύρος (από 550 μέχρι 650 μονάδες) με τη συναλλακτική υποτονικότητα να κυριαρχεί, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία που διαμόρφωσαν αρνητική στάση προς το μετοχικό κίνδυνο.

Το σκηνικό αυτό άλλαξε μετά την αναγγελία της Pfizer για παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, μεταφέροντας αισιοδοξία σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Με το Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να σαρώνει όλα τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν προηγουμένως την υπέρβαση των 650 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι στις αγορές η ασύμμετρη συμπεριφορά των επενδυτών εξηγεί συχνά όλες τις κινήσεις, καθώς υπό συνθήκες δυσπραγίας τα λιγοστά κεφάλαια δεν είναι επαρκή για να κινήσουν πολλούς τίτλους. Αντιθέτως, σε συνθήκες ευφορίας «τα λεφτά είναι πολλά και τα χαρτιά λίγα» οδηγώντας σε γενικευμένη άνοδο των τιμών όλων των τίτλων ! Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το short squeeze διαμόρφωσε ακραίες τιμές σε τίτλους όπου υπήρχαν θέσεις short μέχρι και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές  σε όλες τις αγορές εκτιμώντας ότι το μίγμα των μέτρων της πολιτικής του θα είναι θετικό για τις αγορές:  στο σκέλος των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη παγκοσμιοποίηση αναμένονται αλλαγές, ενώ αγκάθι θα είναι η διαχείριση των δημοσιονομικών ζητημάτων καθώς το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ήδη φτάσει στα $ 3 τρις. Την ίδια ώρα, τα lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυρίως, διαμορφώνουν δυσμενέστερα  σενάρια για τις πληττόμενες οικονομίες μεταθέτοντας την ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2021, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου το εμβόλιο και άλλα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στους πληθυσμούς των δυτικών χωρών του πλανήτη.

Στους δύο «λευκούς κύκνους» που ήρθαν για το ελληνικό χρηματιστήριο, νίκη Biden και εμβόλιο, προστέθηκε και ένας ακόμη με την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, οδηγώντας σε ράλι τα ομόλογα και ιστορικά χαμηλές αποδόσεις (μέχρι 0,72% στα 10ετή).Ομως, τα δεδομένα της οικονομίας παραμένουν δύσκολα ενόψει του καθολικού lockdown μέχρι το τέλος του μήνα. Με την προώθηση δράσεων ύψους €4 δις. για επιδόματα πληττομένων εργαζομένων και ανέργων, καταβολές αναδρομικών σε συνταξιούχους και ποσών για τις δόσεις δανείων από τους δανειολήπτες σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η κατά 2-3% περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, ενώ προωθείται και 40μελής ομάδα στο Υπουργείο Οικονομίας (task force) για να απορροφηθούν τα €5,5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στο βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν. Τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας όσο και σε σχέση με άλλους εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Α. Μεσόγειο. Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί  το κεκτημένο των 650 μονάδων, διαδικασία που θα απαιτήσει διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα €50 εκ. ημερησίως.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Τζο Μπάιντεν
 • εμβόλιο Pfizer

  Σχετικα αρθρα

  Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δεσμεύεται για την αγορά της συνολικής ποσότητας κριθαριού στη συμφωνημένη τιμή

  admin

  H Profile συμμετέχει στη Sibos 2019 στο Λονδίνο με νέες πλατφόρμες λύσεων

  admin

  Η 100 Mentors στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture

  admin

  Στην Brook Lane το εμπορικό κέντρο «South Polis» του Π. Φαλήρου

  admin

  Τρία νέα καταστήματα εγκαινίασε η ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ

  admin

  Nova: Αγωγή κατά αθλητικής ιστοσελίδας για το VAR

  admin

  Σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές της Εριουργία Τρία Άλφα

  admin

  Γεωργιάδης: Τριψήφιος ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση σε 24 ώρες στην πύλη ElevateGreece

  admin

  Στο Μαρούσι το 25ο εστιατόριο McDonalds στην Ελλάδα

  admin

  ΕΒΕΠ: Να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης και για τους αυταπασχολούμενους

  admin

  Κεντρική Κλινική Αθηνών: 4 μέτρα για την συνδρομή του Ε.Σ.Υ.

  admin

  ΙΕΛΚΑ: Πώς προσδιορίζονται οι τιμές στο λιανεμπόριο τροφίμων

  admin

  Τι λέει η Sky Express για τα μέτρα στήριξης των αερομεταφορών

  admin

  EBEA: Voucher επιδότησης διακοπών για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού

  admin

  ΕΤΕ: Στα 700 εκατ. ευρώ ο πήχης για Εθνική Ασφαλιστική

  admin

  Η απάντηση της Praktiker Hellas για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 07:00

  admin

  ΕΣΗΕΑ: Συνεχίζεται ο αγώνας των εργαζομένων της Ναυτεμπορικής

  admin

  Δωρεά εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την Watera Ελλάς

  admin