Image default
Πολιτική

Τσιάρας προς Ευρωπαίους συναδέλφους του: Η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη ακόμα και τον καιρό της πανδημίας

«Η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη διάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ως ενός από τους τρείς πυλώνες που στηρίζουν το οικοδόμημα των κοινών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιήθηκε, η διάσκεψη με τον τίτλο «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και Κράτος Δικαίου», τόνισε ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ενώ επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού νομικού πλαισίου και την εφαρμογή πολιτικών που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ως προς την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας, την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εθνικά δικαστικά συστήματα και την εμπειρία υπό συνθήκες πανδημίας.

Ακόμη, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, μεταξύ άλλων, παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δικαιοσύνη, το οποίο εδράζεται στους πυλώνες της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών.

Την ίδια στιγμή ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders με μήνυμά του αναφέρθηκε στην μακρά συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα κράτους δικαίου.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) Ramin Gurbanov παρουσίασε, την έκθεση αξιολόγησης του 2020 σχετικά με τις κύριες τάσεις των δικαστικών συστημάτων των 45 Ευρωπαϊκών κρατών μελών.

Κλείνοντας, την τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσιάρας παρουσίασε τα συμπεράσματα της διάσκεψης και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την επιτυχία της επικείμενης Γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όλων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή υπουργών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πούτιν και Αλίεφ επιβεβαιώνουν την συμφωνία για το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (βίντεο)

Όλοι οι ‘Ελληνες του Μπάιντεν

Αποζημίωση 64.516 θα πληρώσουν γιατροί που ξέχασαν σπάτουλα… 23 εκατοστών στην κοιλιά ασθενούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Πρόσκληση Μισέλ στους ηγέτες των «27» για Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο

admin

ΥΠΕΞ G7: Ανησυχούν για «την ανεύθυνη- αποσταθεροποιητική στάση» Ρωσίας – Τι ζητούν από Κίνα

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

admin

Ο Ερντογάν μίλησε με τη Μέρκελ και κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες»

admin

Για την πανδημία και εμβολιασμούς συζήτησαν Κυριάκος Μητοστάκης και Αβέρωφ Νοεφύτου

admin

Ισπανία: Ψήφος- «τιμωρία» κατά Σάντσεθ – Η προειδοποίηση 2 χρόνια πριν από εθνικές εκλογές

admin

Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη μουσουλμανική μειονότητα

admin

ΜeTooGreece: Οι ειδικές προβλέψεις του εργασιακού νομοσχεδίου για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση

admin

Αθήνα σε Άγκυρα για μουσουλμανική μειονότητα: Εφαρμόζουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης

admin

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν – Στην ατζέντα ο τουρισμός

admin

Μητσοτάκης για θύματα Marfin: Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ

admin

Γεννηματά για Πρωτομαγιά: Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin