Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Citi: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις της Ελλάδας

citi:-Ο-ισχυρός-καταλύτης-πίσω-από-την-αναβάθμιση-έκπληξη-της-Ελλάδας-από-την-moody’s

Στις πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, μετά το αρχικό ράλι, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της Pfizer, την μεγάλη εξαίρεση αποτέλεσαν τα ελληνικά ομόλογα, όπως παρατηρεί η Citigroup, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει κέρδη καθώς η απόδοσή του μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης με το spread να υποχωρεί στις 138 μονάδες βάσης.

Τα ισχυρά κέρδη που σημειώθηκαν χθες στα risk assets διεθνώς, λόγω της μαζικής στροφής των επενδυτών στο ρίσκο και μακριά από την “ασφάλεια”, απέτυχαν να αντικατοπτριστούν στα spread της ευρωζώνης, σημειώνει η Citi. Αυτό συνέβη καθώς τα spreads της περιοχής έχουν ήδη συρρικνωθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ενώ τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού αρχίζουν και ενισχύουν τους φόβους ότι αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη στήριξη από την ΕΚΤ το 2021.

Αυτό, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, οφείλεται στην αναβάθμιση-έκπληξη της Παρασκευής από τη Moody’s. Ωστόσο, όπως εκτιμά, ο δρόμος των αναβαθμίσεων για την Ελλάδα δεν τέλειωσε στην Moody’s, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την Citi, αυτή η πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα μεσώ Moody’s μαζί με την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της Ιταλίας από την S&P, δείχνουν πως η κύκλος των αξιολογήσεων των οίκων φαίνεται να αλλάζει, έναντι του μπαράζ υποβαθμίσεων των ratings και των προοπτικών που είδαμε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα όπως τονίζει, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βρουν περαιτέρω στήριξη εάν τα νέα του εμβολίου αρχίσουν να μειώνουν τους οικονομικούς κινδύνους για το 2021, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Citi, η Fitch αναμένεται να αξιολογήσει και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Ιανουάριο, και είναι πολύ πιθανό να αποκαταστήσει τις θετικές προοπτικές που έδινε πριν και που αφαιρέθηκαν λόγω του σοκ του Covid. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει αναβάθμιση και του rating προσεχώς.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τη Citi στην εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα… ισοφαρίσουν τα ιταλικά έως τα μέσα του 2021, κλείνοντας την ψαλίδα του μεταξύ τους spread το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 20-22 μονάδες βάσης.

MSCI

Με το βλέμμα και στο σημερινό rebalancing θα κινηθεί η μετοχική αγορά, αφού αργά το βράδυ η MSCI Inc. θα κάνει τις ανακοινώσεις για τις προσθήκες και διαγραφές επί των δεικτών των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων αγορών. Οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα (ημερομηνία rebalancing) είναι η 30ή Νοεμβρίου (effective date of rebalancing).

Η Société Générale, λίγο πριν την ανακοίνωση με τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI Inc., θεωρεί ότι από τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece Standard θα αφαιρεθεί η μετοχή της Motor OilΜΟΗ +1,37% και θα μεταβεί στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

H περίπτωση της Motor Οil είναι η πιο πιθανολογούμενη διαγραφή σε αυτό το rebabalancing, ενώ μικρότερη πιθανότητα δίνεται από την αγορά για την άνοδο του τίτλου της Μυτιληναίος στη θέση της Motor Οil. Βάσει πάντως των χαρακτηριστικών της Μυτιληναίος και των κανόνων που τηρεί η MSCI Inc., η πιθανότητα μετάβασής της στον μεγαλύτερο δείκτη της χώρας είναι μεγάλες. Η Μυτιληναίος, βάσει των στοιχείων της MSCI για το τον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index, ο όποιος περιλαμβάνει το σύνολο των είκοσι ελληνικών μετοχών που αποτελούν το εγχώριο universe, έχει βαρύτητα 6,2%, η Motor Οil 4,9% και η διαφορά βαίνει αυξανόμενη βάσει της πορείας των δύο μετοχών στο Χ.Α.

Αν η Μotor Oil αποχωρήσει από τον δείκτη και δεν υπάρξει νέα είσοδος στον δείκτη MSCI Greece, αυτό θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την ευρύτερη αγορά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) θα μειωθεί κατά 0,01% και επίσης θα υπάρξει και μείωση της στάθμισης της χώρας στον δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa), σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή της Μotor Oil στον δείκτη MSCI EMEΑ είναι 0,10% και στον δείκτη MSCI EME 0,20%.

Η Société Générale υπολογίζει τις εκροές στη μετοχή της Motor Οil στα 32,80 εκατ. δολάρια ή 3,22 εκατ. μετοχές και 13,8 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 20 ημερών, η οποία υπολογίζεται σε 234 χιλιάδες μετοχές ημερησίως στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν στους δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών της MSCI Inc. να περιέχουν μικρότερο αριθμό των τριών συμμετοχών.

Το γεγονός ότι το rebalancing περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δεικτοβαρών μετοχών και με σημαντική βαρύτητα σε χρηματικούς όρους, όταν οι συναλλαγές στην αγορά είναι μειωμένες, δημιουργεί συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας έως και την ολοκλήρωση των καθορισμένων αλλαγών. Το ενδιαφέρον επίσης θα μετατοπιστεί στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo (σ.σ. των τριών μετοχών που θα παραμείνουν στον δείκτη) για τις οποίες ο περιορισμός της στάθμισης της χώρας μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις από τα passive funds αλλά και τις μετοχές του μικρότερου δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Σχετικα αρθρα

Διπλό φιάσκο με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις καταθέσεων!

admin

Tο Brexit προβληματίζει τους εξαγωγείς

admin

Ο κορονοϊός θα «τελειώσει» πρώτα τους αδύναμους…

admin

Οι μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι αξίζουν στήριξη

admin

Στην επόμενη ύφεση, η πολιτική θα είναι καταστροφική

admin

Bloomberg: Η Αθήνα σκέφτεται πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ ενόψει των εκλογών

admin

Οι έξι προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην οικονομία το 2019

admin

Θεραπεύοντας τις πληγές της αποσχιστικότητας στην Ισπανία

admin

Γ. Στουρνάρας: Πώς μπορεί να αποτραπεί η βαθύτερη ύφεση από ένα νέο κύμα της πανδημίας

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης οδηγεί στην απογοήτευση

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

FAZ:Δεν πάει στην Ολομέλεια η εκταμίευση για την Ελλάδα

admin

Η Ευρωπαϊκή «χαμένη δεκαετία»

admin

Economist: H εποχή του… δωρεάν χρήματος

admin

Γερμανία: Πώς ζει κανείς με τον κατώτατο μισθό;

admin

Τι θα κάνει τώρα ο Τσίπρας;

admin

Σε ελεύθερη πτώση Wall st – Ευρώπη

admin

Αντεπίθεση των μικρών στον κλάδο των αναψυκτικών

admin