Image default
Οικονομία

Αγρότες : Στα 8 δισ. ευρώ το πακέτο ενίσχυσης

Τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης θα υποστηρίξει δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα και το 55% της ενίσχυσης των νέων αγροτών.
Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με ένα πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ για τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές που αναμένεται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.

Η πολιτική συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί επισήμως τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να προκαταβάλουν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν για τις αγροτικές κοινότητες από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ έως το 2021 και το 2022. Η Επιτροπή είχε προτείνει να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση μεταξύ του 2022 και του 2024. Περίπου το 30% της βοήθειας των 8,07 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί το 2021, και το υπόλοιπο 70% θα κυκλοφορήσει το 2022, λέει το συμφωνημένο κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης ανάκαμψης για βιολογικούς αγρότες, για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα και για την καλή μεταχείριση των ζώων. Τουλάχιστον το 55% του ταμείου θα υποστηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε αγροκτήματα που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη. Το μερίδιο της χρηματοδότησης ανάκαμψης που θα δαπανήσουν οι χώρες της ΕΕ σε περιβαλλοντικά ευεργετικές πρακτικές δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του κονδυλίου αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ που ξοδεύουν επί του παρόντος για το σκοπό αυτό.

Υψηλότερη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ χωρίς συνεισφορά από χώρες της ΕΕ

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έως και το 100% των επιλέξιμων μέτρων από τα πρόσθετα κεφάλαια που παρέχονται από την ΕΕ επόμενης γενιάς. Οι χώρες της ΕΕ δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν επιπλέον χρήματα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.
Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι οι επενδύσεις που έγιναν από αγρότες και μεταποιητές τροφίμων που συμβάλλουν σε μια βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη μπορούν να υποστηριχθούν έως και το 75% του κόστους. Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να αυξήσουν το ανώτατο όριο για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για νέους αγρότες από 70.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να οδηγήσει και να οδηγήσει τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και να ζητήσει υποστήριξη από τους πολίτες μας, τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας και τους παραγωγούς τροφίμων. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση ανάκαμψης της ΕΕ σε χρόνο ρεκόρ για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και να ψηφιοποιήσουμε τον τομέα. όχι μόνο να χρηματοδοτήσουμε τις λύσεις όπως συνήθως Κάνοντας αυτό, δείχουμε συγκεκριμένη αλληλεγγύη στην ΕΕ με έναν τομέα που, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας COVID-19, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ τους πολίτες της ΕΕ », δήλωσε ο εισηγητής Paolo De Castro (S&D, IT) .

«Καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε ότι η απεγνωσμένα αναγκαία οικονομική βοήθεια για τους αγρότες της ΕΕ, τους παραγωγούς τροφίμων και τους δικαιούχους της υπαίθρου θα αποδεσμευτεί γρήγορα. Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για τους κανόνες της ΚΓΠ για το 2021 και το 2022, έτσι ώστε, έως το τέλος του έτους, να έχουμε εγκριθεί σχετικοί κανόνες για να βοηθήσουμε τους αγρότες να είναι πιο ανθεκτικοί στο μέλλον », δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Norbert Lins (EPP, DE) .

Επόμενα βήματα

Το κείμενο σχετικά με το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ επόμενης γενιάς θα ενσωματωθεί στον μεταβατικό κανονισμό της ΚΓΠ. Οι συμφωνημένοι μεταβατικοί κανόνες της ΚΓΠ θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και επί του παρόντος διαπραγματεύεται στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για το ΠΔΠ και τους ιδίους πόρους.

Σχετικα αρθρα

Β. Κορκίδης : Ζητά «μορατόριουμ» μέτρων στήριξης και πληρωμών για το 2021

admin

Γ. Βρούτσης: Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα

admin

Λεμέρ : Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική ύφεση από το 1945 λόγω κοροναϊού

admin

Αγορά αυτοκινήτου: Στροφή σε ηλεκτρικά και υβριδικά έφερε η πανδημία

admin

Έρευνα: Συρρίκνωση των πωλήσεων το 2020, αλλά και “αντοχή” στα λουκέτα

admin

Την Παρασκευή στους λογαριασμούς η αποζημίωση ειδικού σκοπού – Πόσους αφορά

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Όλες οι απαντήσεις για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών

admin

Η Βασιλική Λαζαράκου προτείνεται για πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

admin

Ιδιοκτήτες απειλούν ενοικιαστές με εξώσεις αν καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο

admin

Ζηρίδης: Δεσμεύτηκε και η προσωπική περιουσία της οικογένειας – Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,5% διαμορφώθηκε η ανεργία το Νοέμβριο του 2019 -Υψηλό το ποσοστό για τις γυναίκες

admin

Κοροναϊός : Περιορισμό της λειτουργίας των πρατηρίων ζητά η ΠΟΠΕΚ

admin

Αύξηση 107% για το ηλεκτρονικό εμπόριο τον Μάιο εξαιτίας της καραντίνας

admin

Λονδρέζοι και Νεοϋρκέζοι εγκαταλείπουν τις πόλεις… για τα προάστια

admin

Οδηγίες για να προφυλαχθείτε από τις απάτες όταν ψωνίζετε με κάρτα

admin

Συντάξεις : Ερχονται αυξήσεις και αναδρομικά

admin

Bloomberg : Η μεγαλύτερη έκρηξη ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin