Image default
Οικονομία

Αύξηση 6% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Aυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020 δείχνουν τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για το εννεάμηνο Ιανουαρίου– Σεπτεμβρίου 2020.

Μάλιστα, οι μισές ποσότητες που καταναλώθηκαν προέρχονται από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, η κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στις 46,245,482 MWh σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οπότε είχε καταγραφεί κατανάλωση 43,834,772 MWh.

Σχετικά με τις ποσότητες LNG που αεριοποιήθηκαν στη Ρεβυθούσα εφέτος έφτασαν τις 25,800,703 MWh, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2019 που είχαν φτάσει τις 21,711,402 MWh.

Συνολικά, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους εκφόρτωσαν στον Τερματικό Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα 40 LNG tankers από έξι χώρες, ενώ τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους μόλις 32. Έτσι φέτος, το 48% του φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG.

Κερδίζει μερίδια αγοράς το LNG

Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο που φτάνει στη χώρα μας μέσω αγωγών, καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας κατανάλωσης.

Το πρώτο εννεάμηνο του 2020 την πρωτοκαθεδρία στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα «έκλεψαν» οι ΗΠΑ καταλαμβάνοντας το 50%.

Πέρυσι την κυρίαρχη θέση διατηρούσε η Αλγερία με 20%. Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, το Κατάρ (25%) και η Νιγηρία (12%), ενώ ακολουθούν η Αλγερία (6%), η Νορβηγία (4%) και η Αίγυπτος (3%).

Η εισαγωγή φυσικού αερίου στα τρία σημεία εισόδου της Ελλάδας, δηλαδή στα ελληνοτουρκικά σύνορα (στους Κήπους Έβρου), στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών) και στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), μοιράστηκε ως εξής το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου: το 52% εισήχθη από τη Βουλγαρία (2 δισ. κ.μ) και από την Τουρκία (0,3 δισ. κ.μ) και το 48% μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας. Επίσης, εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία.

Τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου κατανάλωσαν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας το 66% της ζήτησης κι ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές κι οι επιχειρήσεις μέσα από τα δίκτυα διανομής, καταναλώνοντας το 18%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.

Σχετικα αρθρα

Παραιτήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

admin

Βενιάμης : Ανοίγει ο δρόμος για προσέλκυση νέων εργαζομένων στην ελληνική ναυτιλία

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδος 2,2% στο δείκτη μισθολογικού κόστους

admin

Για προϋπολογισμό ανεδαφικών προβλέψεων μιλά η Αντιπολίτευση

admin

KPMG: Η Ελλάδα χάνει 700 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων

admin

Τουρισμός : Στα επίπεδα Μαϊού οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία – Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο

admin

Η οικονομική συμπεριφορά στο lockdown – Σε καραντίνα τα μετρητά

admin

Κατά των αποφάσεων του γερμανικού δικαστηρίου Γερμανίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ

admin

Γερμανία: Περισσότερη στήριξη στο χρέος των φτωχότερων χωρών

admin

Δεύτερη ευκαιρία για τους οφειλέτες με το νέο Κώδικα Φερεγγυότητας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών η έκδοση 15ετούς

admin

Κοροναϊός : Η εγκύκλιος για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

admin

Σκυλακάκης στο MEGA: Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί την περίοδο του κοροναϊού

admin

Κοροναϊός : Από 1η Ιουνίου εστίαση και ξενοδοχεία – «Ξεχνάμε» τις μεγάλες συναθροίσεις

admin

Αλεξιάδης: Φοροελαφρύνσεις μόνο για έχοντες και κατέχοντες

admin

Αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 66% για τις εταιρείες κινητών επικοινωνιών

admin

Πρόβλεψη – σοκ: Κρίση χρέους σε πολλές χώρες λόγω κοροναϊού

admin

Θερινές εκπτώσεις: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα – Τα SOS για τους καταναλωτές

admin