Image default
Επιχειρήσεις

ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, EUNICE στη μάχη για τα «πράσινα» νησιά

Την «παλέτα» των ελληνικών νησιών που θα «πρασινίσουν» χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες των υβριδικών συστημάτων ενέργειας, προεξοφλεί το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά.

Μετά την Τήλο που είναι το πρώτο νησί που αξιοποίησε προ διετίας τις δυνατότητες του αιολικού και ηλιακού δυναμικού, το δρόμο της αειφορίας και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να ακολουθήσουν τα Αντικύθηρα, ο Αι-Στράτης, η Ανάφη, η Δονούσα, η Λέρος, οι Φούρνοι Κορσεών και φυσικά η Αστυπάλαια.

Ειδικότερα, για τα Αντικύθηρα δρομολογείται μια σημαντική πρωτοβουλία από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το δήμο Κυθήρων, με στόχο την εμπλοκή στο πρότζεκτ και της ΔΕΗ.

Στόχος είναι η αντικατάσταση του υποσταθμού του μικρού νησιού που βρίσκεται ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη με ένα φωτοβολταϊκό σταθμό και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο θα ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό για την λειτουργία Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Για το έργο η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και εθνικούς πόρους είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Στο νησί δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση ανεμογεννήτριας καθώς αποτελεί περιοχή Natura που τελεί υπό το άγρυπνο βλέμμα παρακολούθησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας.

Σήμερα, τα Αντικύθηρα, εμφανίζουν ένα από τα υψηλότερα κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1.400 ευρώ ανά MWhe, η οποία  παράγεται από τον υφιστάμενο τοπικό υποσταθμό που καίει πετρέλαιο.

Πριν λίγες εβδομάδες το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσε και τον ανάδοχο για το πρασίνισμα του Αι-Στράτη ένα πρότζεκτ που χρειάστηκε πολύ χρόνο για να επανακινήσει και να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία θα αναπτύξει το «υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί» ύψους  7,7 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης τεχνολογίας TESLA και σύστημα τηλεθέρμανσης,  με στόχο η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού να ξεπεράσει το 85%.

Χθες ο όμιλος της Eunice, o oποίος ανέπτυξε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Τήλου, ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τις αιτήσεις του για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικούς Σταθμούς, συνολικής εγγυημένης ισχύος 2,5 MW.

Πρόκειται για τα νησιά της Ανάφης, τη Δονούσα, τη Λέρο και τους Φούρνους, στα οποία θα εφαρμοστεί το ίδιο τεχνολογικό μοντέλο, που χρηματοδότησε, ανέπτυξε και εγκατέστησε η Eunice στην Τήλο.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο, η εταιρεία υπέγραψε και την πρώτη στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Υβριδικό Σταθμό, με το ΔΕΔΔΗΕ.

Παρόμοιο μοντέλο ενεργειακής αυτονομίας από φυσικούς πόρους προβλέπεται να ακολουθήσει και η Αστυπάλαια, ένα νησί που βρίσκεται στο επίκεντρο  ενδιαφέροντος της Volkswagen, για την εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος ηλεκτροκίνησης «Smart & Sustainable Island».

Για την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους αλλά και ευρωπαϊκούς ομίλους.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 150 άδειες για την ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων, μολονότι μέχρι τώρα ανασταλτικός παράγοντας ήταν η απουσία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

Σχετικα αρθρα

Παπαθανάσης: Ποια καταστήματα ανοίγουν -Αλλάζει το ωράριο, μόνο με ραντεβού στα κομμωτήρια

admin

Κοινές υποτροφίες Energean – Ιδρύματος Μποδοσάκη

admin

ΟΛΘ: Στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για την επέκταση του 6ου προβλήτα

admin

Lamda: Τέλος φθινοπώρου οι υπογραφές για το Ελληνικό – €8,1 εκατ. οι ζημιές στα malls από την πανδημία

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Διαχωρισμός δραστηριοτήτων σε κλάδους Χαλκού και Αλουμινίου

admin

Επιπλέον ποσοστό 9,63% στην Forthnet αποκτά η BC Partners

admin

Intralot: Μειωμένες πωλήσεις και ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2020

admin

Κοινωνικό crowdfunding από την ΕΕΣΥΠ

admin

Alpha Trust: Πόσο ωφελείται από την πιθανή πώληση των ιδίων μετοχών της

admin

Εκτακτο bonus 5 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης στους υπαλλήλους της

admin

ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ ολοκλήρωσαν τη συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

admin

Συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού από τη Βαρβαρέσος

admin

Citrus: Το χιώτικο μανταρίνι ήρθε στην Αθήνα

admin

Intrasoft International: Ανέλαβε έργο για τον Ευρωπαϊκό οργανισμό Χημικών Προϊόντων

admin

Πιάνει το 10άρι στην αύξηση πωλήσεων η Σκλαβενίτης

admin

Νέες εξαγορές του Spitogatos.gr στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

Tesla: Η Σταχτοπούτα που στο παρά 1΄ δεν έγινε Βασίλισσα (ακόμα…)

admin

Νέα στελέχη στον ΟΠΑΠ

admin