Image default
Επιχειρήσεις

Γ. Περιστέρης: Οι ΑΠΕ είναι σήμερα η φθηνότερη μορφή ενέργειας

«Οι ΑΠΕ είναι σήμερα η φθηνότερη μορφή ενέργειας και αυτό οφείλεται τόσο στην αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας στο κόστος των εγκαταστάσεων των φωτοβολταϊκών σταθμών όσο και στην αυξημένη παραγωγικότητα που εμφανίζουν οι μηχανές της αιολικής ενέργειας» δήλωσε από το βήμα του διαδικτυακού ενεργειακού συνεδρίου Renewable &Storage Forum, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης.

Όπως σημείωσε, η υψηλή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες όπως είναι η έλλειψη διασυνδέσεων, η υψηλή φορολόγηση και οι στρεβλώσεις της αγοράς.

Σε σχέση με το target model, ανέφερε ότι είναι  αναπόφευκτη η εφαρμογή του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην αρχή θα είναι μια ατελής και ρηχή αγορά, κάτι που απέδωσε στις μεγάλες διαφορές στα μερίδια αγοράς μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας.

«Η πιο φθηνή παραγωγή είναι σήμερα η υδροηλεκτρική παραγωγή που κατέχει μόνο η ΔΕΗ» σημείωσε ο κ Περιστέρης.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης ενέργεια στην Ελλάδα, επισήμανε επίσης ότι θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής, λέγοντας ότι η ένταξη των ΑΠΕ στο target model είναι αναγκαία αλλά χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος.

Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και το τραπεζικό σύστημα και το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ενσωματώσει τις αλλαγές που επιτάσσει η ενιαία αγορά ενέργειας. Η Ισπανία, δήλωσε ο κ. Περιστέρης θα συνεχίσει τους διαγωνισμούς για  τα επόμενα 5 χρόνια.

Σε σχέση με το  ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, είπε ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν δραματικά το κόστος  καθώς χαμηλώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος από την οποία αγοράζει η βιομηχανία χωρίς να επιβαρύνεται από το ΕΤΜΕΑΡ.

Ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, την ώρα που η πολιτεία επεξεργάζεται τα μέτρα και βρίσκεται ένα βήμα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Δήλωσε πάντως ότι είναι ένα θέμα που «χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και μεταρρυθμιστικά μέτρα». Όπως είπε, ο ΕΣΗΑΠΕ έχει υποβάλλει ένα συγκροτημένο και δίκαιο σύστημα για το πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ και περιμένει τις αποφάσεις της πολιτείας. «Ελπίζουμε σε κάτι μεταρρυθμιστικό χωρίς πανικό και χωρίς να δημιουργεί άλλες παρενέργειες» κατέληξε.

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε την μεγάλη συμβολή των επενδύσεων σε ΑΠΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι στο ΕΣΕΚ περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 44 δις έως το 2030.

Σχετικα αρθρα

Ο Jeff Bezos εκτοξεύει την πρώτη τουριστική διαστημική πτήση – Σε δημοπρασία το πρώτο εισιτήριο (φωτο)

admin

SKY Express: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

admin

Καββαθάς: Ο τουρισμός θα επανέλθει μόνο με βιώσιμες επιχειρήσεις

admin

ΟΤΕ: Διέθεσε 110.000 άδειες λογισμικού στο Δημόσιο έναντι €28,43 εκατ.

admin

Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

admin

Παπουτσάνης: Διανομή μερίσματος €0,04 ανά μετοχή αποφάσισε η ΓΣ

admin

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το ερχόμενο Σάββατο

admin

Autohellas: Με joint venture επενδύει στα φωτοβολταϊκά

admin

Παπουτσάνης: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,0475 ανά μετοχή

admin

INTRALOT: Κύκλος εργασιών €364 εκατ. το 2020 – Μείωση κατά 16,6%

admin

D-Marin: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Oliver Dörschuck

admin

Μουζάκης: Μειωμένα κατά 4,68% τα EBITDA το 2020

admin