Image default
Πρώτο Θέμα

Ρώσος ολιγάρχης γυρνά την πλάτη στην Τουρκία – Τι πούλησε όταν ανέβηκε η λίρα

Ο Mιχαήλ Φρίντμαν, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που ελέγχει τα ισπανικά σούπερ μάρκετ Dia δεν συγκαταλέγεται τυχαία στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Ο Φρίντμαν άδραξε την ευκαιρία που δημιούργησαν η σύντομη ανάκαμψη της τουρκικής λίρας και το ράλι στις διεθνείς αγορές προκειμένου να πουλήσει το μερίδιo που κατείχε στον μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, Turkcell.

Ο Φρίντμαν προχώρησε στην πώληση του ποσοστού 5% που διέθετε στην Turkcell για 205 εκατ. δολάρια τη Δευτέρα, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας πώλησης μετοχών, όπου η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.

Η Credit Suisse Group και η Goldman Sachs ενήργησαν από κοινού ως παγκόσμιοι συντονιστές της συμφωνίας συμφωνία.

Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας

Ο 56χρονος Φρίντμαν, είναι ο 11ος πλουσιότερος Ρώσος με περιουσία 13,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη - Billionaires.

Ο εβραϊκής καταγωγής Φρίντμαν διέπρεψε ως επιχειρηματίας στη Δύση. Σε μια συνέντευξή του το 2010 είχε πει ότι «η επιχειρηματικότητα είναι κατά κάποιο τρόπο πολύ κοντά στη λογική του πολέμου».

Ο Φρίντμαν ζει μόνιμα στο Λονδίνο, μία πόλη που συχνά αναφέρεται ως «αποικία» των πλούσιων Ρώσων, μάλιστα κάποιοι της έχουν δώσει το όνομα Londongrad.

Ο Φρίντμαν πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά διατηρεί ισραηλινή υπηκοότητα.

Η επιχειρηματική του πορεία ξεκίνησε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους της τραπεζικής, του λιανεμπορίου και της ενέργειας.

Το momentum της συναλλαγής

Τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν εκρηκτική άνοδο τη Δευτέρα λόγω της είδησης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των pfizer /BioNTech και της εκλογής Μπάιντεν ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει το διεθνές εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.

Η λίρα σημείωσε σύντομη άνοδο φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο διετίας, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, σηματοδοτώντας πιθανή επιστροφή της γειτονικής χώρας σε ορθόδοξες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

«Αυτή ήταν μια καίρια συναλλαγή», δήλωσε ο Νικ Κοεμτζόπουλος, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Credit Suisse του Λονδίνου. «Η συμφωνία αφορά τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών που δεν σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα στην Τουρκία από την αρχική δημόσια προσφορά της Sok Marketler Ticaret AS στα μέσα του 2018», επεσήμανε.

Η συναλλαγή αποτελεί στήριγμα για τις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας φέρνοντας ξένα κεφάλαια στις εταιρικές μετοχές, ενώ ενισχύει επίσης τη ζήτηση για το τοπικό νόμισμα, δήλωσε ο Emre Kemal Μιμάρογλου, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse στην Τουρκία.

Οι αρχικές και δευτερεύουσες δημόσιες εγγραφές έχουν περιοριστεί δραματικά στην Τουρκία λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, της αστάθειας της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της οικονομικής ύφεσης, η οποία ανάγκασε τις τοπικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

«Βρισκόμαστε σε ενεργό διάλογο με άλλες τουρκικές εταιρείες που θα μπορούσαν να εξετάσουν παρόμοιες συναλλαγές με στόχο την αύξηση της διεθνούς ελεύθερης κυκλοφορίας των αντίστοιχων μετοχών των εισηγμένων», δήλωσε ο Μιμάρογλου.

Η Turkcell σημείωσε πτώση έως και 6,7%, τη μεγαλύτερη από τις 27 Μαρτίου και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά 5,8% χαμηλότερα στις 15,42 λίρες στις 4:31 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η πώληση δημιουργεί το πιθανό σενάριο «overhang» μετοχών της Turkcell, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να πωληθούν περισσότερες μετοχές, δήλωσε ο Ιβάν Κιμ μέτοχος της Turkcell.

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin