Image default
Ευρώπη

Η πανδημία κάνει την αξιοποίηση της τεχνολογίας κορυφαία πρόκληση

Ριζικές αλλαγές στην ατζέντα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα – και παγκοσμίως – φέρνει η πανδημία του COVID-19, αναδιατάσσοντας τις προτεραιότητες των στελεχών. Στην ερώτηση ποιες θεωρούν κορυφαίες προκλήσεις στην παρούσα συγκυρία, τα στελέχη των συμβουλευτικών εταιρειών στην Ελλάδα τοποθετούν στην πρώτη θέση την ενίσχυση της τηλεργασίας και στη δεύτερη, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στην ίδια λίστα ακολουθεί η ανάγκη κατανόησης των προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων, ώστε συνακόλουθα οι συμβουλευτικές εταιρείες να διαμορφώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που να καλύπτουν τις νέες ανάγκες. Στη λίστα των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι συμβουλευτικές εταιρείες ακολουθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας, η συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα κατά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η διατήρηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας και η διεκπεραίωση συναλλαγών με υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) στο “Βαρόμετρο για την Οικονομία”. Η έρευνα καταγράφει τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των επικεφαλής και των διευθυντικών στελεχών των εταιρειών – μελών του ΣΕΣΜΑ για το 3ο τρίμηνο του 2020. Περιλαμβάνει δε το ειδικό θέμα “COVID 19: Η αντιμετώπιση της κρίσης και προκλήσεις”.

sesma1 [sepe.gr]

Στήριξη της καινοτομίας

Η έρευνα κατέγραψε, επίσης, τις απόψεις των συμβούλων για τις δράσεις, που είναι ανάγκη να στηριχθούν – κατά προτεραιότητα – από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι απόψεις των συμβούλων για τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης συγκλίνουν, εξάλλου, στη μείζονα σημασία της καινοτομίας στην post covid εποχή.

Στην ερώτηση πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου, το υψηλότερο σκορ, 3,7, είχαν: η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Μεγάλη σημασία αποδόθηκε, επίσης, σε δράσεις για την εισαγωγή καινοτομιών στην ελληνική αγορά. Ψηλά στην ίδια λίστα βρίσκονται οι επενδύσεις στην υγεία, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και στην ενέργεια.

Η έρευνα κατέγραψε επίσης και τις απόψεις των συμβούλων για άλλα μέτρα, συμπληρωματικά των ήδη ληφθέντων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι οι σύμβουλοι θεωρούν σημαντικά μέτρα τις ελαφρύνσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Οι δύο αυτές κατηγορίες μέτρων αντιστοιχούν στο πρώτο και στο τρίτο κυριότερο εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως τρίτο σημαντικότερο μέτρο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, κατατάσσεται η προσέλκυση επενδύσεων, κρίσιμο μέγεθος στην μετά την πανδημία εποχή.

sesma2 [sepe.gr]

Δυσκολίες στο επιχειρείν

Τέλος, η έρευνα αποτυπώνει και τους ανασχετικούς παράγοντες για την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, όπως προκύπτουν από τις απαντήσεις των στελεχών. Η “υψηλή φορολογία” και η “έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος” παραμένουν, με αρκετή διαφορά, τα δύο σημαντικότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση.

Στην ομάδα των σημαντικότερων ανασχετικών παραγόντων στο επιχειρείν περιλαμβάνονται, επίσης, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

sesma3 [sepe.gr]

πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

Συναντήσεις του Σχοινά με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ιταλία

admin

Το πρώτο κρούσμα του κινεζικού κοροναϊού και στη Φινλανδία

admin

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρα 25 δισ. ευρώ

admin

Γερμανία: Ναι από CDU/CSU σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

admin

Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο

admin

«Οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δεν είναι αρκετοί για να στείλουν το AfD στην κορυφή της ανατολικής Γερμανίας

admin

Στο τραπέζι πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία – «Άγριο παιχνίδι» με τον Nord Stream

admin

Σαρλ Μισέλ για Τουρκία: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Στόχος ο εποικοδομητικός διάλογος με την Άγκυρα

admin

Margrethe Vestager: Μια πολύπλοκη ισορροπία

admin

ΣΕΣΜΑ: προβληματισμός για την απόδοση του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία

admin

Στη Μέση Ανατολή, όλα τα στρατόπεδα με μια χώρα μιλούν: Τη Ρωσία

admin

Από την Κομισιόν στο Μαξίμου, σύμβουλος του πρωθυπουργού

admin

Δίκη Siemens: Ελαφρυντικά σε πέντε Γερμανούς και σε δύο χρηματιστές

admin

Νέα σύμβαση για διασφάλιση πρόσβασης σε πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό από την Επιτροπή

admin

Βρυξέλλες για Brexit: «Άθλος» η επίτευξη νέας συμφωνίας μέχρι 31 Οκτωβρίου

admin

Βρετανικές τράπεζες χρηματοδοτούν ακόμα την Βιομηχανία του άνθρακα

admin

Βέλγιο: Σε ισχύ η σύμβαση της Κομισιόν με την AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του Covid-19

admin

Covid-19: Προσφέρει 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ειδών η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin