Image default
BLOOMBERG

Τα αδέλφια που απέκτησαν περιουσία 22 δισ. δολαρίων επενδύοντας στις ελπίδες για το εμβόλιο του Covid-19

Το ράλι των μετοχών που πυροδότησαν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της δοκιμής εμβολίων Covid-19 της Pfizer Inc. απέφεραν τεράστια κέρδη σε πολλούς επενδυτές, αλλά κανένας δεν ευνοήθηκε τόσο πολύ όσο δύο αδέλφια από τη Γερμανία.

Ο Andreas και ο Thomas Struengmann έχουν προσθέσει συλλογικά περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους φέτος, χάρη στο μερίδιό τους στη BioNTech SE, τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει το εμβόλιο με την Pfizer. Οι μετοχές της BioNTech αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα αφού ο αμερικανικός κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας υποστήριξε ότι το εμβόλιο στο οποίο εργάζονται απέτρεψε το 90% των λοιμώξεων σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Με 22 δισεκατομμύρια δολάρια, οι δίδυμοι έχουν μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο στον κλάδο υγείας, σύμφωνα με το - Billionaires Index. Οι 70χρονοι, δημιούργησαν την αυτοκρατορία τους επανεπενδύοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων γενόσημων φαρμάκων της οικογένειάς τους.

«Αναμόρφωσαν την περιουσία τους απλώς πιστεύοντας στην επιστήμη», δήλωσε ο Paul Westall, συνιδρυτής της εταιρείας οικογενειακών γραφείων Agreus Group.

Athos Service

Τα αδέρφια δημιούργησαν το οικογενειακό τους γραφείο, την Athos Service, λίγο μετά την απόφαση της Novartis AG το 2005, να εξαγοράσει την εταιρεία φαρμάκων τους, Hexal, μαζί με το μερίδιό τους στη θυγατρική EON Labs, έναντι του συνολικού ποσού των 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Thomas Struengmann είπε σε συνέντευξη του το Δεκέμβριο στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι αρχικά είχαν σκοπό να μην επενδύσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα της βιοτεχνολογίας λόγω των κινδύνων και του απαιτούμενου χρόνου που χρειάζονταν μία τέτοια επένδυση. Κατέληξαν τελικά να ξεπεράσουν αυτό το όριο, αφού είδαν ότι είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος.

Η επένδυση τους στη BioNTech υποδηλώνει τη φιλοδοξία τους να χρηματοδοτούν φάρμακα που φέρνουν αλλαγές. Επένδυσαν στην εταιρεία 150 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και τώρα κατέχουν περίπου το ήμισυ της. Το πρόσφατο ράλι των μετοχών έδωσε σημαντική ώθηση και στην περιουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της BioNTech, Ugur Sahin, που ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη -, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία θέση στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

«Μεγάλοι ελέφαντες»

Αφού ανέλαβαν την οικογενειακή εταιρεία φαρμάκων Durachemie από τον πατέρα τους Ernst το 1979, τα αδέλφια την πούλησαν επτά χρόνια αργότερα και χρησιμοποίησαν τα έσοδα για τη δημιουργία της Hexal. Ξεκίνησαν με περίπου δώδεκα υπαλλήλους σε μια πολυκατοικία κοντά στο Μόναχο και την μετέτρεψαν στην τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο.

«Η δύναμή μας είναι η ταχύτητα και η ευελιξία», είπε ο Thomas, ο οποίος έχει διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων, σε συνέντευξη του το 2004. «Ενώ οι «μεγάλοι ελέφαντες» παίρνουν τις αποφάσεις τους, εμείς έχουμε ήδη αναλάβει δράση».

Από το 2010, έχουν επενδύσει μαζί με την EQT AB σε μια επιχείρηση ακουστικών βαρηκοΐας από τη Siemens AG, πούλησαν τη γερμανική τράπεζα Suedwestbank AG σε διπλάσια τιμή από αυτή που πλήρωσαν για αυτήν το 2004 και απέκτησαν μερίδια σε πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Immatics NV, που συγχωνεύτηκε πρόσφατα με την Arya Sciences Acquisition Corp.

Δεν έχουν αποδώσει, ωστόσο, όλες οι επενδυτικές τους κινήσεις.

Η τιμή της μετοχής της Immatics έχει μειωθεί περίπου κατά 1/3 από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται στο Nasdaq τον Ιούλιο, ενώ η 4SC AG, μια γερμανική εταιρεία φαρμάκων για τον καρκίνο στην οποία οι Struengmanns είναι πλειοψηφικοί μέτοχοι, έχει χάσει περισσότερο από 1/5 της αξίας της το τρέχον έτος. Η BioNTech είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα, καθώς αποτιμήθηκε στην IPO της κάτω από το εύρος των στόχων της, αν και οι μετοχές της έκτοτε αυξήθηκαν κατά 580%.

«Για εμάς, δεν πρόκειται κυρίως για αποδόσεις», είπε ο Thomas στη συνέντευξη του στην Handelsblatt. Πρόκειται περισσότερο για τη δημιουργία εξαιρετικά αποτελεσματικών ιατρικών καινοτομιών».

Ο διαχειριστής κεφαλαίων που απέφυγε τις μετοχές που ευνοήθηκαν από την Covid-19 και δικαιώθηκε

Ιταλία: Εντείνονται οι πιέσεις στους δισεκατομμυριούχους Benetton να φύγουν από τους αυτοκινητόδρομους

Το αδυσώπητο κυνήγι του χρηματοοικονομικού συμβούλου που καταχράστηκε εκατομμύρια οδηγεί στην έρημο της Καλιφόρνιας

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Χωρίς τέλος η μανία για το Dogecoin – «Η φούσκα θα έπρεπε να έχει σκάσει» λένε αναλυτές

admin

Σε διπλή ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης

admin

Super deal για τη Nestle: Εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής βιταμινών Bountiful έναντι 5,75 δισ. δολαρίων

admin

Μάχη της CVC Capital Partners με Κινέζα tycoon για την «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ

admin

Credit Suisse: Η αγωγή σε δισεκατομμυριούχο για τη διαρροή εγγράφου και η απάτη του πρώην τραπεζίτη

admin

Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς Λεπέν σε mainstream τρομάζει τον Μακρόν και την ΕΕ

admin

Euronext: Στόχος η συγκέντρωση 2 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του Borsa Italiana

admin

Πρόστιμα 34 εκατ. δολαρίων σε τρεις τράπεζες από την ΕΕ για τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά ομολόγων

admin

Toyota: Ρεκόρ πωλήσεων τον Μάρτιο, ανακάμπτει η ζήτηση για αυτοκίνητα

admin

Deutsche Bank: Το ισχυρότερο τρίμηνο της επταετίας για την τράπεζα – Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα υποβάλλει στις Βρυξέλλες το σχέδιο αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

HSBC: Μειώνει κατά 20% τους χώρους γραφείων και κατά 50% τα επαγγελματικά ταξίδια

admin