Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Οριακά αναθεωρήθηκε πτωτικά η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020, στο 12,6%

Οριακά επί τα χείρω αναθεωρήθηκε η πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή, μεγαλώνοντας επίσης οριακά τη συρρίκνωσή του σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 12,6% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από 12,7% που αναφέρθηκε στις 30 Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση ήταν 4,4% χαμηλότερα το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 4,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Η τριμηνιαία άνοδος της δραστηριότητας ήταν αποτέλεσμα του ανοίγματος εκ νέου των οικονομιών μετά τα lockdowns των δύο πρώτων τριμήνων που επιβλήθηκαν, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μεταφράζεται επίσης σε αύξηση της απασχόλησης από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά 0,9%, σύμφωνα με τη Eurostat, αν και σε ετήσια βάση η απασχόληση βρισκόταν 2% χαμηλότερα την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 24,5 δισ. ευρώ, έναντι προσδοκιών για 22 δισ. ευρώ και 17 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Εντούτοις η βελτίωση αυτή δεν οφείλεται στην αύξηση του εμπορίου, αλλά επειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο 3,8%, με τις εισαγωγές να σημειώνουν πτώση 8,9% από έτος σε έτος.

Τους πρώτους 9 μήνες του έτους, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης με την Κίνα διευρύνθηκε και το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συρρικνώθηκε, ωστόσο είχε πολύ μικρότερη εμπορική απόκλιση με τη Ρωσία, καθώς οι τιμές έπεσαν, μετατρέποντας το έλλειμμα σε πλεόνασμα με τις Τουρκία, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin