Image default
Ευρώπη

Επαγγελματίες σχολιάζουν και ενημερώνουν για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ“, το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου, με τις πρώτες αιτήσεις να ξεκινούν στις Περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου και Ν. Αιγαίου και οι τελευταίες στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 18 Δεκεμβρίου. Για την Θεσσαλία η έναρξη θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΥΠΕΝ ανήρτησε ήδη στην ιστοσελίδα του τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού. Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους € 803 εκατ. και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

Επικοινωνήσαμε με επαγγελματίες της περιοχής μας οι οποίοι εργάζονται καθημερινά στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II».

Ο κ. Θανάσης Τριαντόπουλος ανέφερε ότι ο κόσμος γνωρίζει το πρόγραμμα και το ζητάει. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που ο κόσμος το γνωρίζει και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα θα ανοίξει στα μέσα Δεκεμβρίου για την Θεσσαλία το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο έχει περισσότερα χρήματα και κάποιες διατάξεις που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα, όπως για παράδειγμα την αναφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σίγουρα δεν θα γίνονταν τόσες κατασκευές τα τελευταία χρόνια χωρίς το συγκεκριμένο πρόγραμμα και βοηθάει όχι μόνο τους ιδιώτες που επωφελούνται απ’ αυτό για να προχωρήσουν στην ανακαίνιση των οικείων τους, αλλά και όλους όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα και τους προμηθευτές. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, εφόσον βεβαίως γίνει ποιοτική δουλειά». Αναφορικά με τις απαιτούμενες ενέργειες, ο κ. Τριαντόπουλος σχολίασε: «Είναι απλές οι ενέργειες, ο σύμβουλος έργου αναλαμβάνει τα γραφειοκρατικά και ο ιδιώτης που συμμετέχει στο πρόγραμμα, επιλέγει είτε να αναθέσει σε εταιρεία είτε σε διάφορους τεχνίτες τις εργασίες. Προϋπόθεση για το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα είναι οι σωστοί τεχνίτες και εταιρίες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα τώρα απευθύνεται μόνο σε ιδιώτες, ωστόσο σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και για τις επιχειρήσεις, κάτι πολύ σημαντικό.

“Το σπίτι παίρνει 30-40 χρόνια επιπλέον ζωή εφόσον μπουν νέα υλικά σε μόνωση, θέρμανση, παράθυρα μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ” μάς δήλωσε ο κ. Θανάσης Χατζηκυριάκος και συμπλήρωσε: “Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για όλα τα προγράμματα που έτρεξαν κι αυτό που θα ανοίξει τον Δεκέμβριο. Δεν καλύφθηκε ούτε στο ¼ η ζήτηση των απαιτήσεων στον Αλμυρό. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει όλους και ο μόνος τρόπος να αναβαθμίσει κανείς το σπίτι του. Η διαφορά είναι τρομερή, καταναλώνεις μετά τη μισή ενέργεια. Από τους πελάτες τους δικούς μας, θα έλεγα ότι ένα ποσοστό 60% δεν θα έκανε ποτέ τις εργασίες στο σπίτι του. Πολλοί περιμένουν να ενταχθούν στο Εξοικονομώ. Υπάρχει κόσμος που θέλει να αναβαθμίσει το σπίτι του και περιμένει, υπάρχουν πολλοί έκαναν αίτηση και δεν είχαν προλάβει να μπουν στην επιδότηση. Είναι μεγάλη βοήθεια. Φανταστείτε κάποιος για παράδειγμα να φτιάξει κουφώματα αξίας 10.000 και να πληρώσει 2000, γιατί η επιδότηση είναι τόσο μεγάλη. Το νέο πρόγραμμα φτάνει μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ, ακόμη μεγαλύτερο από το τελευταίο, ακόμη καλύτερο και περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ποιου τρέχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, εμείς έχουμε συνεργαστεί με δικαιούχους σε περίπου 100 σπίτια, κυρίως στον Αλμυρό αλλά και στα χωριά γύρω από την πόλη. Πολλά παλιά σπίτι έχουν πάρει 30-40 χρόνια επιπλέον ζωής ύστερα από τις παρεμβάσεις που κάναμε και ήδη πολλοί μάς ρωτούν για τις προϋποθέσεις στο καινούργιο σχέδιο”.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Δαλακούρας εξήρε το πρόγραμμα και τις νέες του διατάξεις. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Τα προγράμματα Εξοικονομώ τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο για την αναβάθμιση των σπιτιών τους ενεργειακά που είχε ως συνέπεια πολλά οικονομικά οφέλη. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κόσμο και ειδικότερα φέτος με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, που ανοίγει στις 9/12 για την περιοχή της Θεσσαλίας και θα δοθούν χρήματα για τουλάχιστον 1.600 κατοικίες, όπου ο ιδιώτης θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα χρήματα επιδοτούμενα από το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα και καινούργιες διατάξεις όπως την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών. Η εμπειρία στο γραφείο μας είναι ότι πολλοί δικαιούχοι έχουν ευεργετηθεί αφου μπορούν να επενδύσουν σε συστήματα θέρμανσης-ψύξης όπως Λέβητες Φυσικού Αερίου-Υγραερίου-Πέλλετ-Ξύλου, Αντλίες Θερμότητας, Ενεργειακά Τζάκια, Ηλιακά και Κλιματιστικά. Το ενδιαφέρον του κόσμου γίνεται πιο έντονο και αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του προγράμματος».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Λαός του Αλμυρού και το almyros.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Σχετικα αρθρα

Μπορέλ: Ισχυρή αλληλεγγύη στα μέλη της Ε.Ε. που απειλούνται

admin

Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

admin

Μ. Βέμπερ: Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία

admin

Ρεκόρ για την αιολική ενέργεια το 2019 στην Ελλάδα

admin

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα REVERT: Μαθήματα κατά της ξενοφοβίας στα ελληνικά ΜΜΜ

admin

Ο ηγέτης της Καταλονίας ζητεί συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας

admin

Σημασία και κίνδυνοι για την ασφάλεια από την τεχνολογία 5G – σημερινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

admin

690 εκατομμύρια κάθε χρόνο χάνει η Ελλάδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

admin

Βόρειοιρλανδικό «όχι» σε παραμονή στην τελωνειακή ένωση, λέει το DUP

admin

Προσεχώς το 2020: Προτάσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης

admin

Σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγονται ψηφιακά το 2022

admin

Κομισιόν: Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν εξαιτίας των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας

admin

Προσφυγικό: Πακέτο βοήθειας 700 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

admin

Οι Άραβες και ο Ερντογάν

admin

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

admin

Βιοκαύσιμα, ΑΠΕ, ηλεκτρικά ΙΧ και φυσικό αέριο: Η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας έως το 2050

admin

Green Tank: Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια για την κατανομή πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

admin

Ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η Μουσειακή Αποθήκη Μακρύγιαλου

admin