Image default
Επιχειρήσεις

Goldman Sachs: Πόσα κέρδισαν οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκες στο «τιμόνι»

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την Goldman Sachs δείχνει ότι εταιρείες που τοποθετούν σε διοικητικές θέσεις γυναίκες σημειώνουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με επιχειρήσεις των οποίων οι αντίστοιχες θέσεις καταλαμβάνονται από άντρες.

Στο «καλάθι» 600 ευρωπαϊκών μετοχών, εταιρείες με γυναίκες στο τιμόνι της επιχείρησης είδαν την τιμή της μετοχής τους να αυξάνεται περίπου 2,5% κατά μέσο όρο ετησίως σε σύγκριση με εταιρείες που έχουν λιγότερες γυναίκες στο δυναμικό τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Markets Insider. 

Αξίζει να υπάρχει μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη της Goldman Sachs.

Στη νέα αυτή μελέτη, αφού εξετάστηκε η απόδοση των μετοχών των εταιρειών στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 από την οικονομική κρίση του 2008, η τράπεζα διαπίστωσε ότι όσες επιχειρήσεις είχαν τοποθετήσει γυναίκες σε ηγετικές θέσεις τα πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με επιχειρήσεις και εταιρείες των οποίων οι θέσεις αυτές είχαν δοθεί σε άντρες εργαζομένους.

Η Sharon Bell, αναλύτρια μετοχών από τη Goldman Sachs, ηγήθηκε της μελέτης και συνόψισε τα ευρήματά της σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στους Financial Times.

«Το να έχεις μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε ανώτερες θέσεις συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος των μετοχών, ισχυρότερη απόδοση της τιμής των μετοχών αλλά και χαμηλότερη μεταβλητότητα των μετοχών αυτών» υποστηρίζει η Bell.

«Ίσως οι γυναίκες εκφράζουν ποικίλες απόψεις και υιοθετήσουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις – στοιχεία που φαίνεται να οδηγούν τις επιχειρήσεις στην επιτυχία -. Με το να προσλαμβάνουν οι επιχείρησες άτομα και των δύο φύλων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εντάξουν στο δυναμικό τους το μεγαλύτερο ταλέντο», δήλωσε η Bell.

Ανέφερε ωστόσο, ότι «το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες σημείωσαν αύξηση, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις των επιχειρήσεων. Θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα διαφόρων άλλων παραγόντων.»

Το ποσοστό των γυναικών – μελών διοικητικού συμβουλίου στις κορυφαίες 600 εταιρείες της Ευρώπης έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ο αριθμός των γυναικών που λαμβάνουν διευθυντικές θέσεις δεν φαίνεται να αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα, σύμφωνα με τη Goldman. Περίπου το 30% των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Stoxx 600 είναι γυναίκες, αλλά μόλις το 6% όλων των CEOs είναι γυναίκες.

Και ενώ ορισμένοι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του τομέα του τουρισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και των οικονομικών, οι εργαζόμενες γυναίκες είναι περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο όλοι οι τομείς αυτοί συνολικά έχουν λιγότερες γυναίκες διευθυντές.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας εταιρείες των οποίων οι ηγετικές θέσεις είχαν δοθεί σε γυναίκες έτειναν να έχουν χειρότερη απόδοση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εταιρείες των οποίων τα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονταν κυρίως από γυναίκες  η απόδοσή τους μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Η Bell υποστήριξε πως η πτώση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών – τομές που πλήττεται περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στο εργατικό δυναμικό τους.

Η Goldman Sachs δημοσίευσε για πρώτη φορά τη μελέτη με τίτλο “Womenomics: Europe Moving Ahead” στα μέσα Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

-Μπουρλά προς Σακελλαροπούλου: Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε λίγες εβδομάδες

-Καββαθάς: Μια στις 3 επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να μην ξανανοίξει μετά το lockdown

-Η ναυτιλία ταξιδεύει σε άγνωστα νερά λόγω των καυσίμων

 

Σχετικα αρθρα

Alpha Αστικά Ακίνητα: Εκλογή τριών νέων μελών στο ΔΣ

admin

«Τα ταξίδια δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια» λέει ο CEO της Airbnb

admin

Trastor: Απόκτηση εμπορικού καταστήματος στον Πειραιά έναντι 1,46 εκατ.

admin

Νέα πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ από EK για τη Folli Follie

admin

Ελλάκτωρ: Στα 458 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα

admin

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ΛΑΡΚΟ

admin

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ

admin

ΤΕΡΝΑ: Νέο ενεργειακό έργο προϋπολογισμού 20,46 εκατ. ευρώ

admin

FT: «Αποκύημα της φαντασίας» η κοινωνική αποστασιοποίηση στα αεροπλάνα

admin

Οι αρκούδες οδηγούν το Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο

admin

Η Οffice Line αρωγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΔΕΣΦΑ

admin

Προτροπή Αναπτυξιακής προς επιχειρήσεις: Προετοιμάστε από τώρα τους φακέλους για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Υπαρκτό πρόβλημα οι υψηλές τιμές κινητής τηλεφωνίας

admin

Αύξηση στη διακίνηση φορτίων το 2019 για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

admin

Μυτιληναίος: Σημαντικό ορόσημο η έκδοση του Eurobond

admin

Brooks Brothers: Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 δεν επηρεάζει την ελληνική εταιρεία

admin

Revoil: Αύξηση 23% στα κέρδη προ φόρων το εννεάμηνο του 2020

admin

Γιατί η άδεια καζίνο στο Ελληνικό πάει για το… 2021

admin