Image default
Πρώτο Θέμα

Το μυστικό κλαμπ με τις πρωτοποριακές επενδύσεις

Πριν από μερικά χρόνια, τα μέλη της οικογένειας των δισεκατομμυριούχων Mulliez της Γαλλίας, μίας διεθνούς αυτοκρατορίας του κλάδου λιανικής με συνολική περιουσία 38 δισ. δολάρια, αποφάσισαν να λάβουν πιο σοβαρά την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν σχεδόν κάθε τομέα της οικονομίας καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για τη μείωση των εκπομπών και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. «Αυτός ο χώρος είναι πολύ ευρύς και είναι περίπλοκος», λέει η Delphine Descamps, διευθύνουσα σύμβουλος του Creadev, του οικογενειακού γραφείου των Mulliez, το οποίο διαθέτει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ (236 εκατομμύρια δολάρια) για επενδύσεις κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια συνάντησε την Régine Clément, επικεφαλής ενός μικρού, άγνωστου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται Creo Syndicate. Πρόκειται για μία αποκλειστική λέσχη επενδυτών με επίκεντρο το κλίμα, ενώ η αποστολή της είναι να επιταχύνει τη ροή κεφαλαίων σε επενδύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ομάδα επικεντρώνεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, και συνεργάζεται με περίπου 200 οικογένειες και επενδυτικές εταιρείες με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 800 δισεκατομμύρια. Διακεκριμένα μέλη της είναι, μεταξύ άλλων, ο θρυλικός επενδυτής Jeremy Grantham και ο Nat Simons, γιο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Renaissance Technologies, James Simons.

Τα μέλη πρέπει να καταβάλουν τέλη – μια «πολύ λογική» σταθερή συνδρομή, λέει η Clément, και πρέπει να αποδείξουν ότι παίρνουν το θέμα αυτό στα σοβαρά, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επένδυση για το κλίμα και τη βιωσιμότητα, εντός έξι μηνών. Τα μέλη πρέπει επίσης να έχουν περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων και να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Όταν έγινε μέλος η οικογένεια Mulliez, μέλη της συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες, έμπειρους επενδυτές που εστιάζουν στο κλίμα και άλλα οικογενειακά γραφεία. Σε διαδικτυακά σεμινάρια και προσωπικές συναντήσεις με προσεκτικά επιλεγμένες ομάδες, συχνά μικρότερες των 20 ατόμων, συζήτησαν καινοτομίες στη γεωργία και σε άλλους τομείς που μπορεί να μειώσουν τις εκπομπές, ενώ μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή στον αυξανόμενο πληθυσμό. «Οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για τις επενδύσεις τους και το ποιες λειτούργησαν και ποιες όχι», εξήγησε.

Αν και είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν έχει δικά του χρήματα για ανάπτυξη, η Creo ενεργεί σαν μια επενδυτική τράπεζα, ελέγχει περίπου 300 συμφωνίες ετησίως, φέρνει σε επαφή επενδυτές με πιθανούς συνεργάτες και διεξάγει έρευνα για τεχνολογίες. Τα μέλη έχουν επενδύσει σε όλα, από μπαταρίες και καύσιμα υδρογόνου έως αναγεννητικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πράσινες συσκευασίες προϊόντων. Τα χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν ακόμη και μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες, όπως μεθόδους δέσμευσης άνθρακα και αντιδραστήρες σύντηξης.

Ευρεία γκάμα επενδύσεων

Τα μέλη της Creo προχωρούν σε μία ευρεία γκάμα επενδύσεων που μπορεί να κάνουν τη διαφορά – και να κερδίσουν χρήματα. «Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση», εξηγεί η Clément. Οι υπερ-πλούσιες οικογένειες, λέει, έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους παίκτες: Διαχειρίζονται χρήματα για τις μελλοντικές γενιές, μπορούν να περιμένουν μια δεκαετία ή και περισσότερο για να αποφέρουν καρπούς οι επενδύσεις τους. Μερικά μέλη από την Ευρώπη ήταν πλούσια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Οι οικογένειες «έχουν την τάση να σκέφτονται μακροπρόθεσμα», τονίζει.

Πολλές από τις επενδύσεις δεν είναι mainstream, αλλά «είναι εντάξει, επειδή αυτές οι οικογένειες  λειτουργούν ως πρωτοπόροι», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Spring Lane Capital, Christian Zabbal, ο οποίος συμπροεδρεύει στο διοικητικό συμβούλιο της Creo. «Αυτό που κάνει σήμερα η Creo είναι ουσιαστικά μια προεπισκόπηση του τι θα κάνουν τα θεσμικά κεφάλαια πολύ σύντομα».

Η οικογένεια Mulliez κατέχει μια τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, την Auchan – που θεωρείται η γαλλική απάντηση στην Walmart. Οι συνομιλίες της με άλλα μέλη του Creo την οδήγησαν στην απόφαση να εστιάσει στα τρόφιμα το τμήμα του χαρτοφυλακίου της που επικεντρώνεται στο κλίμα. Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και οι καλύτερες πρακτικές γεωργίας θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τη ρύπανση και απομονώνοντας περισσότερο άνθρακα στα εδάφη. Οι βιώσιμες μορφές υδατοκαλλιέργειας, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για πρωτεΐνες με πολύ λιγότερη ρύπανση σε σχέση με άλλα είδη κρέατος. Η οικογένεια επένδυσε στην Gotham Greens, μια αστική αγροτική εταιρεία, και δύο εταιρείες που ασχολούνται με την υδατοκαλλιέργεια: την Kingfish Zeeland, η οποία διαχειρίζεται ιχθυοτροφεία υψηλής τεχνολογίας, και την InnovaFeed, που καλλιεργεί έντομα ως τροφή για θαλασσινά που παράγονται μέσω καλλιεργειών.

Φέτος, το οικογενειακό γραφείο Mulliez ηγήθηκε ενός γύρου συγκέντρωσης χρημάτων για το Hungry Harvest,  μία start up που στέλνει στους καταναλωτές εβδομαδιαία κουτιά προϊόντων. Όταν η Descamps ρώτησε την Creo αν γνώριζε άλλους επενδυτές που είχαν στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, της σύστησε την Quadia, μια επενδυτική με έδρα τη Γενεύη που την βοήθησε να κλείσει τον γύρο της επένδυσης ύψους 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο.

Regime Clement

Όταν η Creo δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τη συγχώνευση δύο επενδυτικών δικτύων με επίκεντρο το κλίμα, ήταν απλώς μια άτυπη συγκέντρωση για οικογένειες με παρόμοιο τρόπο σκέψης. Η Clément έγινε CEO της Creo το 2016. «Την μετέτρεψε σε μια ισχυρή πλατφόρμα», λέει ο Jason Scott, ο άλλος πρόεδρος της εταιρείας.

Σε τέσσερα χρόνια, τα μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού έχουν τετραπλασιαστεί και τα περιουσιακά στοιχεία των μελών και των θυγατρικών του, έχουν αυξηθεί οκταπλασιαστεί, από λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2016. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, το προσωπικό της Creo διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο, σε 10 άτομα στις ΗΠΑ και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αναπτυσσόμαστε εξ ολοκλήρου εκ των έσω. Ποτέ δεν ψάχνουμε μια οικογένεια », λέει η Clément. Παρόλο που η Creo δεν απαιτεί από τους αιτούντες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα ή άλλες εκπομπές, θέλει να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη δεσμεύονται πλήρως στην αποστολή.

Μέρος της εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ της ΜΚΟ και των πλούσιων οικογενειών είναι η εχεμύθεια. Εκτός από τους Grantham και Simons, στις τάξεις του ομίλου περιλαμβάνονται και άλλοι γνωστοί δισεκατομμυριούχοι των οποίων τα ονόματα δεν αποκαλύπτει η Creo.

Το κλειδί για την επιτυχία της Creo, λένε τα μέλη, είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνει τους πολύ πλούσιους επενδυτές στο ίδιο δωμάτιο – ή στην ίδια κλήση Zoom. «Έχετε άτομα με μια δεκαετία εμπειρίας και άτομα με ένα μήνα εμπειρίας», λέει ένα παλαιό μέλος της Creo, ο Reuben Munger, ο διαχειριστής hedge fund που ίδρυσε την Vision Ridge Partners για την οικογένεια του και αργότερα την μετέτρεψε σε εταιρεία επενδύσεων. Με περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, εξειδικεύεται σε βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Η Creo προσπάθησε να ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια, προχωρώντας πέρα ​​από τις οικογένειες και σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που θέλουν επίσης να ξεκινήσουν τις επενδύσεις για το κλίμα. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός συνεργάζεται με το CDPQ, ένα συνταξιοδοτικό ταμείο fund του Κεμπέκ με περιουσιακά στοιχεία 333 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ξεκίνησε μια επενδυτική στρατηγική 500 εκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Στόχος του είναι να επενδύσει μαζί με οικογένειες ή επιχειρήσεις σε εταιρίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της επένδυσης.

Η πρώτη συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, είναι με την S2G Ventures, μια εταιρεία του Σικάγου που επικεντρώνεται στα τρόφιμα και τη γεωργία, η οποία υποστηρίζεται από τον Lukas Walton. Έναν κληρονόμο της περιουσίας των Walmart, με περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 22 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον - Billionaires Index.

Τα μέλη της Creo έχουν δει τις επενδύσεις τους να αποδίδουν. Η QuantumScape Corp., μια εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε λάβει χρηματοδότηση από την Prelude Ventures – που ιδρύθηκε από τον Simons – και την Capricorn Investment Group, και οι δύο μέλη της Creo. Οι συμμετέχοντες στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό επένδυσαν επίσης στους πρώτους γύρους των Tesla Inc. και Beyond Meat, δύο από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις του 2020.

«Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες», λέει ο Zabbal. «Επενδύοντας σε συνεργασία με άλλους που έχουν την εμπειρία, επιτρέπει σε περισσότερους επενδυτές να κάνουν το άλμα».

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin