Image default
BLOOMBERG

Moderna vs. Pfizer: Πού μοιάζουν, πού διαφέρουν τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19

Θετικές είναι οι ειδήσεις από το μέτωπο των πρώτων δύο υποψήφιων εμβολίων κατά της λοίμωξης Covid-19.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών τελευταίου σταδίου της Pfizer και της Moderna ανεβάζουν ψηλά τον πήχη για ανταγωνιστές όπως η AstraZeneca, που αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα, ανακοινώνοντας και τα δικά τους αποτελέσματα.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες θα ενισχύσουν πιθανότατα την εμπιστοσύνη ότι περισσότερα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και ότι ο κόσμος μπορεί να βρει σύντομα έναν τρόπο να θέσει υπό έλεγχο τον κορονοϊό.

Τι γνωρίζουμε όμως για τα δύο εμβόλια;

Πώς συγκρίνονται τα αποτελέσματά τους;

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έφτασε το 94,5% σε προκαταρκτική ανάλυση. Ξεπέρασε έτσι το υψηλό επίπεδο που επιτεύχθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα από την Pfizer και τη συνεργαζόμενη BioNTech. Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η αμερικανική και η γερμανική εταιρεία βρέθηκε να έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90%. Τα δεδομένα της Moderna έδειξαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά πρόσκαιρες και δεν υπήρξαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, ενώ δεν αναπτύχθηκαν σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης Covid μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους έγινε το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, οποιοδήποτε εμβόλιο πρέπει να είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 50%.

Τι κοινό έχουν τα δύο εμβόλια;

Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA και η οποία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ για την ανάπτυξη εγκεκριμένου εμβολίου. Η προσέγγιση που ακολουθούν είναι να μετατρέπουν τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού σε εργοστάσια παραγωγής εμβολίου. Τα εμβόλια δίνουν εντολή στα κύτταρα να δημιουργούν αντίγραφα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός, προκαλώντας τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων.

Σε τι διαφέρουν τα δύο εμβόλια;

Η Moderna έλαβε χρηματοδότηση 955 εκατ. δολάρια από το πρόγραμμα Operation Warp Speed των ΗΠΑ. Η Pfizer δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της, αν και η BioNTech έλαβε στήριξη έως 375 εκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η Pfizer έχει συνάψει συμφωνία προμήθειας με τις ΗΠΑ αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν έως 1,53 δισ. δολάρια για να προμηθευτούν δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Ποιες είναι οι δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και τη διανομή τους;

Και μετά την έγκριση των εμβολίων όμως, θα υπάρξουν εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να καταστεί δυνατή η προσπάθεια ανοσοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Η φύλαξη και η διανομή για ορισμένα από τα προϊόντα είναι περίπλοκες διαδικασίες. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται εξαιρετικά κρύο έως και λίγες ημέρες πριν από τη χρήση του, αλλά μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου για έως και πέντε ημέρες. Η Moderna, εν τω μεταξύ, έδωσε στη δημοσιότητα νέα δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο της είναι σταθερό σε θερμοκρασίες ψυγείου για 30 ημέρες, πολύ περισσότερο από το διάστημα των επτά ημερών στο οποίο υπολόγιζε μέχρι τώρα. Μπορεί να διατηρηθεί σε καταψύκτες μακροπρόθεσμα και δεν χρειάζεται τις ειδικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για το εμβόλιο της Pfizer.

Πού θα πάνε πρώτα τα εμβόλια;


Σε πρώτη φάση, η ζήτηση για τα εμβόλια παγκοσμίως αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ την προσφορά παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για έγκαιρη αύξηση της παραγωγής. Η Moderna έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για την παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων στις ΗΠΑ και 80 εκατομμυρίων δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, αλλά τυχόν δόσεις δεν θα είναι διαθέσιμες στη χώρα πριν από την ερχόμενη άνοιξη, το νωρίτερο. Η Pfizer και η BioNTech έχουν τις δικές τους συμφωνίες για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις.

Πότε θα μπορούσε να αρχίσει η παραγωγή σε ευρεία κλίμακα;

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, αλλά τόσο η Moderna όσο και η Pfizer αναμένεται να ζητήσουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εάν αποδειχθεί ότι τα εμβόλια τους είναι ασφαλή. Η Moderna είπε ότι είναι πιθανό να ζητήσει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Pfizer αναμένει να έχει συγκεντρώσει δεδομένα παρακολούθησης ασφαλείας δύο μηνών την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Εάν όλα πάνε καλά, η Pfizer θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για άδεια στις ΗΠΑ μέσα στον μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες ελπίδες: Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό

Σχετικα αρθρα

Brooks Brothers: 200 χρόνια ιστορίας στην εντατική λόγω πανδημίας – Πώς κατέρρευσε η εταιρεία που είχε ντύσει μέχρι και τον Λίνκολν

admin

Τζέιν Φρέιζερ: Η νέα CEO της Citi έγραψε ιστορία και τώρα καλείται να λύσει τα προβλήματα της τράπεζας

admin

Κορονοϊός: Οι γιατροί στην Αγγλία αναμένουν το εμβόλιο ίσως και πριν τα Χριστούγεννα

admin

Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο FIFA – Ο ρόλος Έλληνα επιχειρηματία

admin

Ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου θέλει να αγοράσει το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σας

admin

Η διαδρομή ενός εμπόρου τέχνης από τη λαμπερή ζωή και τα ιδιωτικά αεροπλάνα στις αγροτικές φυλακές

admin

Citigroup: «Ανθρώπινο λάθος» 900 εκατ. δολαρίων στην αποπληρωμή των δανείων της Revlon

admin

Νέος πονοκέφαλος για τη Facebook: Κατηγορίες για παρακολούθηση των χρηστών Instagram μέσω κάμερας

admin

Πώς η ζήτηση για online γιατρούς δημιούργησε έναν κολοσσό 39 δισ. δολαρίων

admin

Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

admin

Πώς έχασε 21 δισ. δολάρια το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου

admin

Γιατί 9 από τις 10 κορυφαίες μετοχές αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο αυτή την περίοδο είναι κινέζικες

admin

Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία

admin

Tesla: Βουτιά για τη μετοχή της εταιρείας που έμεινε εκτός S&P 500

admin

Σε υψηλό 12 εβδομάδων το πετρέλαιο, μειώθηκαν οι ποσότητες που είναι αποθηκευμένες εν πλω

admin

British Airways: Προχωρά σε δημοπρασία της συλλογής έργων τέχνης της, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

admin

O δισεκατομμυριούχος που έγινε πλουσιότερος από τον Elon Musk και τους ιδρυτές της Google

admin

Pandora: Εκτιμήσεις για μείωση των πωλήσεων μέχρι 20% το 2020

admin