Image default
BLOOMBERG

Αυτή είναι η επένδυση για την οποία μετάνιωσε ο Τζορτζ Σόρος

Η εταιρεία επενδύσεων του Τζορτζ Σόρος, Soros Fund Management, αποκάλυψε ότι κατείχε 18,46 εκατομμύρια μετοχές της Palantir Technologies Inc., αλλά υποστήριξε ότι επένδυσε στη συγκεκριμένη εταιρεία το 2012 και ότι δεν θα προχωρούσε ξανά σήμερα σε αυτή την κίνηση.

«Η SFM πραγματοποίησε αυτήν την επένδυση σε μια εποχή που οι αρνητικές κοινωνικές συνέπειες των Big Data  (Μεγάλα Δεδομένα) ήταν λιγότερο κατανοητές», εξήγησε η εταιρεία σε δήλωση της. «Η SFM δεν θα επένδυε στην Palantir σήμερα».

Η Soros Fund Management αποκάλυψε την κατοχή των συγκεκριμένων τίτλων στην τελευταία ενημέρωση που έστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Οι μετοχές που κατέχει είχαν αξία 175 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του τριμήνου.

Ο Σόρος εξήγησε σε ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Open Society Foundations ότι ο διαχειριστής κεφαλαίων που έκανε αρχικά την επένδυση αυτή δεν εργάζεται πλέον στην εταιρεία επενδύσεων του.

Η αρχική τοποθέτηση στην Palantir μετατράπηκε πλέον σε εισηγμένες μετοχές, καθώς η εταιρεία, με συν-ιδρυτή τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel, έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο. Ο μεγαλοεπενδυτής προχώρησε στην πώληση όσων εκ των μετοχών επιτρέπονταν να πουλήσει τη συγκεκριμένη στιγμή και θα συνεχίσει να πουλά, σύμφωνα με δήλωση του.  «Η SFM δεν εγκρίνει τις επιχειρηματικές πρακτικές της Palantir», δήλωσε η SFM.

O Σόρος, 90 ετών, χρησιμοποίησε την τεράστια περιουσία του και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του κόσμου, των ομάδων που προωθούν τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προοδευτική πολιτική μέσω του Open Society Foundations που ίδρυσε ο ίδιος. Διέθεσε δισεκατομμύρια στις φιλανθρωπικές του προσπάθειες και τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του ανήκουν πλέον στα ιδρύματα και όχι στην οικογένεια του.

Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στις εταιρείες τεχνολογίας και στην τεχνητή νοημοσύνη. Έχει στραφεί κατά των Facebook Inc. και Google, συγκρίνοντας τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών που οδηγούν στον εθισμό των χρηστών και όπως λέγεται, εκμεταλλεύονται τα δεδομένα που ελέγχουν.

Το 2019, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Σόρος προειδοποίησε για τον «θανατηφόρο κίνδυνο» της χρήσης της AI (τεχνητής νοημοσύνης) από την Κίνα για να καταστείλει τους πολίτες της υπό την ηγεσία του Xi Jinping.

Με τα χρόνια οι επενδύσεις του μεγιστάνα έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν τη φιλανθρωπική του φιλοσοφία. Τα funds του κατείχαν πολλές φορές μερίδια σε κατασκευαστές όπλων και εταιρείες άνθρακα.

Μεγάλος μέρος των εσόδων της Palantir στηρίζεται σε συμβόλαια κρατικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή την πώληση λογισμικού που διευκολύνει την απέλαση μεταναστών και την επιθετική αστυνόμευση. Η συλλογή δεδομένων έχει εγείρει επίσης ανησυχίες μεταξύ των υπερασπιστών της ιδιωτικότητας.

Ωστόσο, η μετοχή της Palantir έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Τζορτζ Σόρος: Οι απίστευτες αμοιβές που λαμβάνουν οι διαχειριστές των κεφαλαίων του

Peter Thiel: Ο δισεκατομμυριούχος, ανατρεπτικός επενδυτής που ίδρυσε την Paypal και επένδυσε σε Facebook, Spotify και Airbnb

Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Tesla: Βουτιά για τη μετοχή της εταιρείας που έμεινε εκτός S&P 500

admin

Πώς έχασε 21 δισ. δολάρια το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου

admin

Saudi Aramco: Βουτιά 45% στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, αλλά διατηρεί το μέρισμα

admin

Nomura: Εξετάζει τη μόνιμη ευέλικτη εργασία για το προσωπικό της σε Ευρώπη και ΗΠΑ

admin

Ferrari: Οι παραγγελίες επιστρέφουν σε επίπεδα προ πανδημίας – Ράλι για την μετοχή

admin

BlackRock: Βγαίνει «short» στο δολάριο έναντι των ασιατικών νομισμάτων λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές

admin

Τα προκλητικά κέρδη των δισεκατομμυριούχων εν μέσω πανδημίας και οι επικριτές τους

admin

Warren Buffett: Το νέο στοίχημα του μεγαλοεπενδυτή – Σε ποιες εταιρείες ποντάρει 6 δισ. δολάρια

admin

Συνεχίζεται το ράλι της στερλίνας – Κάλυψε τις προηγούμενες απώλειες

admin

Νέες ελπίδες: Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό

admin

Η πανδημία έφερε μείωση τιμών στα …διαμάντια

admin

Σε ποιες μετοχές στοιχηματίζουν οι ισχυρότεροι επενδυτές του κόσμου για την εποχή μετά την πανδημία – Οι διαφορετικές απόψεις

admin

Τουρκία: Παγιδευμένη η κεντρική τράπεζα, «πειράζει» τα repos για να αυξήσει το κόστος του χρήματος

admin

Πετρέλαιο: Γιατί έβαλε ξανά πλώρη προς τα 40 δολάρια/βαρέλι

admin

Το Bitcoin περνά στην αντεπίθεση – Πιο κοντά στο στόχο των 20.000 δολαρίων

admin

Ο άνεργος trader που έγινε εκατομμυριούχος και κατέληξε εγκλωβισμένος στο Ντουμπάι

admin

Καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις εστίασης

admin

Γιατί έχει τόση σημασία το πού βρίσκεται ο Χουάν Κάρλος;

admin