Image default
Ευρώπη

Covid-19: Η Επιτροπή εκδίδει σύσταση σχετικά με τα γρήγορα τεστ αντιγόνων και την ενίσχυση της ικανότητας διεξαγωγής εξετάσεων

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με τη χρήση των γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη διάγνωση της νόσου COVID-19.

Προηγήθηκε, στις 28 Οκτωβρίου, σύσταση της Επιτροπής για τη διασφάλιση κοινής προσέγγισης και αποτελεσματικότερων στρατηγικών διεξαγωγής εξετάσεων σε όλη την ΕΕ. Βασίζεται στις οδηγίες που εκπονήθηκαν με τη συμβολή των κρατών μελών και τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Η σύσταση παρέχει καθοδήγηση για το πώς πρέπει να επιλέγονται τα γρήγορα τεστ αντιγόνων, το πότε είναι κατάλληλα και το ποιος πρέπει να τα διεξάγει. Επίσης τάσσεται υπέρ της επικύρωσης και της αμοιβαίας αναγνώρισης των τεστ και των αποτελεσμάτων τους.

Θα ακολουθήσει, στις 19 Νοεμβρίου, εικονική σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία της COVID-19, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου, όπου συμφωνήθηκε η βελτίωση του συντονισμού των μεθόδων διεξαγωγής εξετάσεων. Επιπλέον, η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) συνεισφέροντας 35,5 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την αναβάθμιση της ικανότητας διεξαγωγής εξετάσεων για τη νόσο COVID-19 στην ΕΕ.

Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση του προσωπικού συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ιδίως μέσω κινητού εξοπλισμού.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Μέσα από τη διεξαγωγή εξετάσεων μπορούμε να δούμε την έκταση και την εξέλιξη της διασποράς. Αποτελεί ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της COVID-19. Για να βελτιώσουμε τον συντονισμό των μεθόδων διεξαγωγής εξετάσεων στην ΕΕ, σήμερα παρέχουμε καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τη χρήση των γρήγορων τεστ αντιγόνων, στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση των επιδημικών εκρήξεων της COVID-19. Προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στη διεξαγωγή εξετάσεων πρέπει να διαθέτουμε και τους αναγκαίους πόρους, γι’ αυτό και σήμερα αυξάνουμε τη στήριξη που προσφέρουμε για να ενισχύσουμε την ικανότητα των κρατών μελών να διεξάγουν εξετάσεις. Η στήριξη και η αλληλεγγύη είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».

Σχετικα αρθρα

Περιορισμοί σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού, πλήγμα στην οικονομία και στην πολιτική ζωή

admin

Βάζουν μπροστά τις κυρώσεις για τον Nord Stream οι ΗΠΑ – Η γερμανική στάση

admin

Συγκροτήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή για την Απολιγνιτοποίηση

admin

φον ντερ Λάιεν: Προς όφελος της ίδιας της ΕΕ η ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων

admin

Διακρατικός μηχανισμός το EastMed Gas Forum – Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή για την περιοχή

admin

Εξέχοντες Ευρωπαίοι απαιτούν μια ευρωπαϊκή απάντηση στην απειλή του κορωνοϊού

admin

Μπορέλ: Ισχυρή αλληλεγγύη στα μέλη της Ε.Ε. που απειλούνται

admin

Σαν σήμερα ο Ρούζβελτ έλαβε την επιστολή του Αϊνστάιν για την ατομική βόμβα

admin

Το φράγμα των 1 δισ. χρηστών smartphones σπάει το δορυφορικό σύστημα Galileo

admin

Άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph

admin

Εκπαίδευση: Νέα έκθεση για την ισότητα στη σχολική εκπαίδευση της Ευρώπης

admin

«Τι είναι η Συμφωνία των Πρεσπών» ρώτησαν οι περισσότεροι Έλληνες την Google το 2019

admin

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

admin

Ε.Ε.: Πιο φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα – Μείωση εκπομπών 55% έως το 2030

admin

Η ΕΕ δεν ανανεώνει την έγκριση της ουσίας Θιακλοπρίδη λόγω των μελισσών

admin

ΚΩΣ, Ελλάδα: τίθεται σε δοκιμή σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι

admin

Τζιτζικώστας σε EURACTIV: να φέρουμε πιο κοντά την Ευρώπη στον λαό

admin

Ανάσχεση στα σύνορα σε όσους πρόσφυγες – μετανάστες προέρχονται από Ιράν, Αφγανιστάν προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, λόγω κορωνοϊού

admin