Image default
Επιχειρήσεις

ΟΤΟΕ: Να δοθεί τέλος στην περικοπή τραπεζικών καταστημάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας

«Να δοθεί ένα τέλος από τις τράπεζες στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης, με την τακτική να εξωθούν συχνά σε έξοδο τους εργαζόμενους στα καταστήματα που κλείνουν», ζητά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, «οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μία λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την ”αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση” και τη “δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας”, που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns».

Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι διοικήσεις τους ξεχνούν ότι οι «αλματώδεις αυξήσεις» στις ψηφιακές συναλλαγές πηγάζουν από ιδιαίτερα χαμηλά μεγέθη εκκίνησης.

Όπως υπογραμμίζει, «συνειδητά παραβλέπουν ότι:

– Συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν, όταν επανέλθουμε στην “κανονικότητα”.

– Τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο “δείγμα γραφής”, το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι διοικήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον 30% της πελατείας (και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, που έχουν άλλωστε κάθε δικαίωμα σε ισότιμη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση) αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές, κόστους σύνδεσης, κόστους συναλλαγών ή εξαιτίας έλλειψης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι αδιανόητο να αποκλείονται συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες πολιτών ή να επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Παραβλέπουν, ακόμα, ότι ευρωπαϊκές χώρες – πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή τραπεζική – διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους αναλογικά με τον πληθυσμό» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές:

«- Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα το μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους.

– Το 2010, είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους. Το 2019, μόλις 19,2 καταστήματα ανα 100.000 κατοίκους έναντι 38,8 καταστημάτων ανα 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

– Το 2019, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

– Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε αναλογικά με τον πληθυσμό μείωση έναντι αύξησης στην Ε.Ε. το ίδιο διάστημα».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι στην Ελλάδα «έχουμε υπερβολική συρρίκνωση και υποστελέχωση του κλάδου σε σχέση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη – από άποψη ψηφιακής τραπεζικής και συναλλακτικών συνηθειών – Ευρώπη».

«Αυτό δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, όσο σε επιλογές αποψίλωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το δίκτυο καταστημάτων είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί, πριν από την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019 έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη. Οι τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματα και να πιέζουν σε έξοδο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των τραπεζοϋπαλλήλων, που μεγαλώνουν από την πανδημία. Αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση, για να παίξουν υπεύθυνα το ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης του κόστους. Αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον ένα μείζον αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα» σχολιάζει η ΟΤΟΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και το ΤΧΣ (κύριο μέτοχο) να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και αναφέρει ότι οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: 

Folli Follie: «Eξαϋλώνονται» τα ποσοστά των Κουτσολιούτσων – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

MYTILINEOS: Αναμένει λειτουργικά κέρδη κοντά στα επίπεδα του 2019

BriQ Properties: Αγορά τριών οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Στα €2 εκατ. το τίμημα

Σχετικα αρθρα

H FG Europe και το χρονικό μιας… άσφαιρης 20ετίας

admin

ΕΥΑΘ: Ολοκληρώθηκε η σύνδεση υδραγωγείων Αλιάκμονα – Αραβήσσου

admin

Ποιες δεσμεύσεις ανταγωνισμού ανέλαβε η Diageo

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Στα 22,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων, αυξημένα κατά 45,5%

admin

Debenhams (Βρετανία): Οι ρεαλιστικές εμπορικές προσδοκίες θα κοστίσουν 2.500 θέσεις εργασίας

admin

Philosofish: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά μονάδων των Νηρέα και Σελόντα

admin

Lufthansa: «Πράσινο φως» στο πακέτο διάσωσης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο

admin

Αυξημένη αισιοδοξία των Ελλήνων CFOs

admin

British Airways: Προς την έξοδο χιλιάδες εργαζόμενοι, αντιδρούν τα συνδικάτα

admin

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αύξηση 12,7% των καθαρών κερδών στο 9μηνο του 2020, στα 14,03 εκατ. ευρώ

admin

MYTILINEOS – Homellon: Επανένταξη αστέγων στην αγορά εργασίας

admin

ΧΑ: Δύσκολη η αξιολόγηση του κινδύνου

admin

Έρχονται τα Ηλεκτρονικά Βιβλία myDATA και Ηλεκτρονική Τιμολόγηση : Ποιο λογισμικό ενδείκνυται για τα νέα «ψηφιακά βιβλία»

admin

ΠΛΑΙΣΙΟ Computers: Δημιουργία της πρώτης STEM Βιβλιοθήκης σε δημόσιο σχολείο

admin

Χρυσή διάκριση για το «Drive On» της Interamerican στην Οδική Βοήθεια

admin

Έτσι θα είναι το 2021 το πρώτο «Moxy» της Αθήνας στο «Σαρόγλειο Μέγαρο» στην Ομόνοια

admin

ΝP Ασφαλιστική: 208 σεμινάρια επαναπιστοποίησης από το 2015

admin

ΟΠΑΠ: Πέμπτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

admin