Image default
Τράπεζες

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για bad bank μετά την επιδείνωση των «κόκκινων» δανείων λόγω Covid-19

Κομισιόν

Υπέρ της δημιουργίας bad bank τάσσεται εμμέσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιοποίησε χθες, αναγνωρίζοντας ότι απαιτούνται «συμπληρωματικές συστημικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».

Όπως σημειώνει η Κομισιόν ακόμη και στην περίπτωση που υλοποιηθούν επιτυχώς όλες οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σε διψήφιο επίπεδο και πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο ως απόλυτο ποσό όσο και ως μερίδιο των συνολικών δανείων. Επιπλέον ο κίνδυνος υψηλότερων μη εξυπηρετούμενων εισροών δανείων λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το δυνητικό κόστος κεφαλαίου των περαιτέρω τιτλοποιήσεων, δημιουργούν την ανάγκη για συμπληρωματικές, συστημικές λύσεις, που θα διευκολύνουν την επίλυση των του προβλήματος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος ανήλθαν στο τέλος του α’ εξαμήνου στα 59,7 δις ευρώ και το αντίστοιχο ποσοστό NPEs διαμορφώνεται στο 36,7%, που αποτελεί το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια στιγμή τα μορατόριουμ που έχουν δοθεί ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 12% του ενήμερου χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, με ορατό τον κίνδυνο τα δάνεια αυτά να μπουν σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης όταν λήξουν τα μορατόριουμ.

Αν και οι αναστολές στις πληρωμές δανείων σε συνδυασμό με την προσωρινή ευελιξία που έχουν δώσει οι εποπτικές αρχές, έχουν συμβάλει μέχρι στιγμής στην προστασία των τραπεζικών ισολογισμών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων όταν λήξουν αυτά τα μέτρα.

Οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους, ιδίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, για να αντικατοπτρίσουν τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές προβλέψεις. Ωστόσο, δεν έχουν ενσωματώσει μια ανάλυση για την πιθανή αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο σε περίπτωση που δάνεια αυτής της κατηγορίας περάσουν σε καθεστώς αθέτησης αμέσως μετά τη λήξη του μορατόριουμ, σημειώνει η Επιτροπή.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονoϊού αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ήδη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, εν μέσω των προβλέψεων για χαμηλότερα έσοδα από τόκους – ιδιαίτερα εάν η ζήτηση για πιστώσεις εξασθενίσει το επόμενο έτος – αλλά και των εκτιμήσεων για υψηλότερες ζημιές από δάνεια, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τιτλοποιήσεις, παρά τον θετικό αντίκτυπό τους στο κόστος κινδύνου των τραπεζών, όχι μόνο θα οδηγήσουν σε μια εφάπαξ απώλεια κεφαλαίου, αλλά και σε μια επαναλαμβανόμενη ζημιά στα καθαρά έσοδα από τόκους σε περίπτωση διαγραφής δανείων. Στο μέλλον, είναι αμφίβολο εάν το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και το αναμενόμενο έσοδο από νέα δάνεια, θα μπορέσει να αντισταθμίσει αυτό το αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν οι χρηματοδοτήσεις των νέων εταιρικών δανείων υπολείπονται των προσδοκιών το επόμενο έτος, καταλήγει η Επιτροπή.

Σχετικα αρθρα

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων από τις ευρωτράπεζες φέτος

admin

Κυπριακή Βουλή: Θα πάρουν 5-6 σεντ ανά ευρώ πίσω οι καταθέτες της Λαϊκής

admin

Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Δυο τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

admin

Δραματική βουτιά κερδών και εσόδων για την HSBC παγκοσμίως

admin

Alpha: Στη doValue κυπριακά NPEs 3,2 δισ. μαζί με 150 υπαλλήλους

admin

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Μεγάλες οι δυνατότητες του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank: «Μαχαίρι» σε δίκτυο και δαπάνες

admin

Στεγαστικά: Πάνω από €400 εκατ. εκαταμιεύσεις το 2019

admin

Eurobank: Κάτω του 5% το ποσοστό της Capital Group Companies

admin

Μόλις πέντε οι ρυθμίσεις για προστασία α’ κατοικίας

admin

«Γερμανικά» επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

admin

Πήρε έγκριση ο Ηρακλής, ξεκινά η… διαβούλευση

admin

ΤτΕ: Ανοδος επιτοκίων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια

admin

Εικοσιέξι αιτήσεις για προστασία α’ κατοικίας

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin