Image default
Επιχειρήσεις

Folli Follie: «Eξαϋλώνονται» τα ποσοστά των Κουτσολιούτσων – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

Μια «νέα» Folli Follie απαλλαγμένη από τις σκιές και τα βάρη του παρελθόντος επιδιώκεται να δημιουργηθεί μέσω του αναθεωρημένου Σχεδίου Εξυγίανσης της εταιρείας που, εφόσον εγκριθεί από τους ομολογιούχους-πιστωτές της και τα αρμόδια δικαστήρια, θα σηματοδοτήσει και τον δραστικό περιορισμό των μετοχικών ποσοστών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Η διαδικασία για την αλλαγή σελίδας στη Folli Follie έχει ήδη ξεκινήσει με τη δημοσιοποίηση (Folli Follie: Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση σε συναίνεση προς τους ομολογιούχους) της πρόσκλησης σε συναίνεση προς τους ομολογιούχους (consent solicitation), μέσω της οποίας ζητείται, μεταξύ άλλων, η έγκριση της αναθεωρημένης συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας και του σχετικού term sheet.

Ζητούμενο είναι οι γενικές συνελεύσεις των  ομολογιούχων πιστωτών (θα πραγματοποιηθούν στις 9 Δεκεμβρίου 2020) να εγκρίνουν τις προτεινόμενες αποφάσεις.

Εφόσον συμβεί αυτό, η Folli Follie θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό των πιστωτών της για την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα και ακολούθως θα υποβάλει τη συμφωνία αυτή προς επικύρωση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Πρακτικά, το σχέδιο εξυγίανσης και διάσωσης της εταιρείας προβλέπει πως μέσω της κεφαλαιοποίησης των υποχρεώσεων η «νέα» Folli Follie θα περάσει σε ποσοστό 90% στον έλεγχο των ομολογιούχων πιστωτών της, με το ποσοστό των παλαιών μετόχων – δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των Fosun, Fidelity και των υπόλοιπων μετόχων – να περιορίζεται στο 10%. Σε ότι αφορά συγκεκριμένα στο ποσοστό της πλευράς Κουτσολιούτσου, αυτό πρακτικά «εξαϋλώνεται» στο 3,7%.

Αυτή είναι και μια από τις βασικές διαφορές με το προηγούμενο πλάνο εξυγίανσης που κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα διατηρούσε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό, άρα δεν θα επέρχονταν η κάθαρση από τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου οικονομικού και επιχειρηματικού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την απολογία τους, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, επί σειρά ετών επικεφαλής της εταιρείας, προφυλακίστηκαν. Αμφότεροι βαρύνονται με πέντε κακουργήματα που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία, κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών extrait και κινήσεων κεφαλαίων.

Ο ρόλος του fund Αrena

Με δεδομένο ότι τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Folli Follie επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω της πανδημικής κρίσης και προκειμένου το εγχείρημα διάσωσης να καταστεί βιώσιμο, κρίθηκε απαραίτητη η εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την εταιρεία.

Η WhiteTip Investments ΑΕΠΕΥ ως σύμβουλος της διοίκησης της FFG ανέλαβε το έργο εντοπισμού πιθανών πηγών ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Η προσπάθεια ήταν επιτυχής καθώς το αμερικανικό (με έδρα στη Νέα Υόρκη) fund “Arena Investors” δεσμεύτηκε για την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 13 εκατ.ευρώ, έναντι εξασφαλισμένων ομολογιών με κλιμακούμενο κουπόνι (split coupon, 5% και με PIK interest 10%). Πρόκειται για ένα επενδυτικό κεφάλαιο που ειδικεύεται σε επενδυτικές τοποθετήσεις «ειδικού σκοπού» (special situations fund) εταιρειών με προβλήματα ρευστότητας. Ως εξασφάλιση αξιοποιήθηκαν δύο ακίνητα, με κυριότερο αυτό στην οδό Πατησίων  που στέγαζε προ πολλών ετών το πολυκατάστημα Μινιόν.

Η «μάχη» συνεχίζεται

Με δεδομένο ότι πρακτικά η έγκριση του σχεδίου αποτελεί μια τυπική πλέον διαδικασία, έπεια από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, η διάσωση της Folli Follie θα κριθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πηγές με βαθιά γνώση της υπόθεσης Folli Follie εξηγούν πως η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις των άρθρων 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα αποτελεί μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και η τύχη του εγχειρήματος είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει χρονικό διάστημα έως και 12 μηνών. Διάστημα κατά το οποίο τυπικά διατηρείται το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, με ερώτημα να αποτελεί η αντίδραση της πλευράς Κουτσολιούτσου…

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Βασιλάκος: Βάζει από σήμερα την Κωτσόβολος στη «μάχη» της Black Friday

Ε.Ε: Χαλαρώνει η πίεση για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων 

Ένα στα 2 «Airbnb» στην Ελλάδα είναι σε Αττική, Κρήτη και Κυκλάδες

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Σχέδια της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας για σχεδόν 100 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2025

admin

Δύο νέα δρομολόγια από τη Seajets

admin

Avis: Προσελκύει διεθνή κεφάλαια ύψους €130 εκατ. για επενδύσεις στην πράσινη κινητικότητα

admin

«Λευκός καπνός» με την Comer την Παρασκευή; – Ράλι 17% στην μετοχή της MIG

admin

Πειραιώς: Μηδενική επιβάρυνση για αναλήψεις μετρητών σε νησιά που δεν έχει ΑΤΜ

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Προσεχώς η έγκριση των οικονομικών των εταιρειών για την πώληση του Πόρτο Καρράς

admin

ΣΙΔΜΑ: Η ΓΣ ενέκρινε ομολογιακά δάνεια 76,8 εκατ. ευρώ

admin

Huawei: Μείωση των κερδών κατέγραψε το γ’ τρίμηνο του 2020

admin

Πλαστικά Θράκης: Επένδυση 4,3 εκατ. λιρών για την παραγωγή μασκών

admin

ΕΒΕΠ: Δέσμη πέντε αιτημάτων για τη στήριξη των επιχειρήσεων

admin

Κρίνεται αύριο στο δικαστήριο η σωτηρία της Creta Farms

admin

Πλαίσιο: Έκδοση ομολόγου αξίας 6 εκατ. ευρώ 5τούς διάρκειας, με ανάδοχο την ΕΤΕ

admin

Συνεργασία Sunlight, Seagull και Crown για μπαταρίες λιθίου στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας

admin

Huawei Mate 40 Pro: Το νέο πανίσχυρο μοντέλο με εξελιγμένο σύστημα κάμερας

admin

Πρότυπο Ποιότητας FONASBA για τις ARKAS Hellas και ΤΑRROS Hellas

admin

Στιγμές αποκάλυψης στο λιανεμπόριο: Πάνω από 3.300 «λουκέτα» σε Victoria’s Secret, Gap, Forever 21

admin

«Λουκέτο» μετά από 115 χρόνια στο εργοστάσιο της PITSOS – Στην Τουρκία η παραγωγή

admin

Η Amazon προσλαμβάνει: 10.000 νέες θέσεις εργασίας λόγω… πανδημίας

admin