Image default
Επιχειρήσεις

Trump International Hotel: Γιατί κινδυνεύει με χρεoκοπία το ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ

Στο κενό έχουν πέσει οι προσπάθειες του Τραμπ να πουλήσει το Trump International Hotel στη Ουάσινγκτον, εντείνοντας έτι περισσότερο τις αμφιβολίες για το μέλλον ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγιχειρήματα του απερχόμενου  προέδρου των ΗΠΑ.

Το φθινόπωρο όμιλος Τραμπ προσέλαβε τον Τζόουνς Λανγκ ΛαΣαλ, ώστε να προωθήσει την πώληση του ξενοδοχείου σε πιθανούς αγοραστές στην τιμή των 500 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πηγές του CNBC, καμία από τις προσφορές δεν πλησίασε την τιμή που ζητήθηκε, και πολλές ήταν με λιγότερα από 250 εκατ. δολάρια, με τον ΛαΣαλ να επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες πώλησης του ξενοδοχείου βρίσκονται σε «αόριστη αναστολή».

Το ξενοδοχείο, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς στο αστραφτερό κοινωνικό κέντρο της Ουάσιγκτον και αποτελούσε το «στέμμα» της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Τραμπ, αντιμετωπίζει και τώρα τις επιπρόσθετες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αντιμέτωπος με δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Deutsche Bank για το ακίνητο και με τις συνεχιζόμενες οικονομικές απώλειες, ο Οργανισμός Τραμπ ενδέχεται εί5τε να καταλήξει να επιδοτεί την επιχείρηση για τα επόμενα χρόνια, είτε να χρεοκοπήσει το δάνειο και να παραδώσει το ακίνητο, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Φρίντμαν, ιδιοκτήτης της Friedman Capital η οποία έχει υποβάλλει προσφορά στο ξενοδοχείο και διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ακίνητα στην περιοχή DC. «Απλώς δεν νομίζω να λάβουν το ποσό που ζητούν» και συμπληρώνει «Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαν είτε να το κλείσουν είτε να το κρατήσουν και να το κάνουν μέρος της εταιρείας των μέσων ενημέρωσης που θέλει να δημιουργήσει ο απερχόμενος  Πρόεδρος».

Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού Τραμπ είπε: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο χρεοκοπίας για το δάνειο, ούτε έχουμε χάσει ποτέ καμία προθεσμίας πληρωμής». Όσον αφορά την καθυστερημένη διαδικασίας πώλησης, είπε: «Είχαμε προσφορές ύψους 350 εκατ.δολαρίων, η οποία θα αποτελούσε την πιο ακριβή προσφορά για αγορά ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον, ενώ  έχουμε απορρίψει και άλλες προσφορές, λιγότερο ενδιαφέρουσες. Το Trump International Hotel είναι ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας, όπως έχει βαθμολογηθεί από την Conde Nast.»

Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2016, ένα μήνα ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, και γρήγορα έγινε το αγαπημένο σημείο συνάντησης εταιρειών, πολιτικών και εκπροσώπων μεγάλων επενδυτικών πρότζεκτ που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν σχέσεις με τον νέο Λευκό Οίκο. Η ιδιοκτησία έλαβε έσοδα 40,5 εκατ. δολαρίων το 2019, την τελευταία διαθέσιμη περίοδο, σύμφωνα με γνωστοποιήσεις που υποβλήθηκαν στο Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας.

Μετά τα εκτεταμένα lockdown ανά τον κόσμο και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τον Μάρτιο, οι προσπάθειες πώλησης έμειναν στον «πάγο». Ακόμη και ξενοδοχεία ορόσημα της Ουάσιγκτον, όπως το St. Regis και το Hay-Adams, συνεχίζουν να αγωνίζονται να γεμίσουν δωμάτια εν μέσω της πτώσης των ταξιδιών και του τουρισμού.

Αλλά ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμψει, οι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων λένε ότι το ξενοδοχείο του Τραμπ πρόκειται να επιβαρυνθεί από δύο συνθήκες που καθιστούν απίθανη οποιαδήποτε πώληση. Πρώτον, ο Οργανισμός Τραμπ δεν κατέχει την ιδιοκτησία, γνωστή ως το Old Post Office Pavilion, αλλά την εκμισθώνει από τη Γενική Υπηρεσία Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους όρους μίσθωσης, ο Οργανισμός Trump υποχρεούται να πληρώνει 3 εκατ. δολάρια ετησίως για 60 χρόνια, με το ετήσιο ενοίκιο να αυξάνεται με τον πληθωρισμό. Η εταιρεία επένδυσε επίσης 200 εκατ. δολάρια για την ανακαίνιση του ακινήτου, με περίπου 100 εκατ. δολάρια από αυτά που δανείστηκαν από την Deutsche Bank.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων λένε ότι η μίσθωση ύψους 3 εκατ. δολαρίων το χρόνο – είναι πολύ πάνω από τις ανταγωνιστικές προσφορές όταν ο Τραμπ κέρδισε τα δικαιώματα το 2011 – και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο κάθε μελλοντικό ιδιοκτήτη να αποκομίσει κέρδος.

Δεύτερον, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι πληρώνει υπερβολικά για τη συντήρηση το ακίνητο, λέγοντας στη The Washington Post το 2012: «Κοστίζει πάρα πολλά χρήματα το Old Post Office, αλλά θα το κάνουμε το ξενοδοχείο τόσο εκπληκτικό που κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι πολύ ωραίο.»

Τα στελέχη και οι σύμβουλοι του ξενοδοχείου λένε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους μίσθωσης, οποιαδήποτε προσφορά για αγορά του ξενοδοχείου σήμερα θα πρέπει να είναι περίπου από 150 εκατ. έως 175 εκατ. δολάρια – πόσο λιγότερο από το σύνολο της επένδυσης των 200 εκατ. δολαρίων για την ανακαίνισή του. Κατά συνέπεια, ο όμιλος είτε θα πουλήσει το ακίνητο και θα προκύψει ζημιογόνα η επένδυση ή να χρεοκοπήσει το δάνειο της Deutsche Bank με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία του. Η μόνη λύση ή οποία θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα – δεδομένων των δυσμενών συνθηκών – είναι να προσπαθήσει να κρατήσει το ακίνητο και τελικά να αποφέρει κέρδος.

Ως επί το πλείστον, τροχοπέδη αποτελεί για τους υποψήφιους αγοραστές, το αίτημα του ομίλου Τραμπ να διατηρήσει το ξενοδοχείο την υπάρχουσα επωνυμία του – κάτι που ίσως βοηθά την υστεροφημία του απερχόμενου προέδρου – αλλά είναι είναι προβληματική για κάθε αγοραστή.

Διαβάστε ακόμη:

Η αλυσίδα Aria Hotels ενισχύει την παρουσία της στη Δυτική Μάνη

Ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού

ΤτΕ: Ισχυρές απώλειες στα τουριστικά έσοδα – Έλλειμμα 499 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Σχετικα αρθρα

Eργο ψηφιακής αναβάθμισης στην Eurobank Leasing ολοκλήρωσε η SingularLogic

admin

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Σε διαιτησία με τη Gazprom για τις τιμές αερίου

admin

Συνεργασία Hurricane Electric με τη Lancom

admin

BBG: «Πράσινο φως» SSM για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

Συνεργασία United Media με την Nova TV της Κροατίας

admin

Euroxx: Βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου στη μετοχή της ΔΕΗ

admin

Επένδυση Skroutz σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

admin

Χρηματιστήριο: Τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί το αρνητικό πρόσημο του μήνα

admin

Εκρηξη κερδών με αύξηση 422% στην τριετία για τη ΦΑΓΕ

admin

Τα βαρίδια στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

admin

Παπουτσάνης: ΓΣ στις 17 Απριλίου- Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

admin

Interwood: Από 29/4 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin