Image default
Επιχειρήσεις

Αυτά είναι τα καλύτερα μέρη του πλανήτη για γυναίκες επιχειρηματίες

Το Ισραήλ αφήνει πίσω του χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελβετία και χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο μέρος στον κόσμο για γυναίκες επιχειρηματίες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, την οποία παρουσιάζει το CNBC.

Το έθνος της Μέσης Ανατολής σκαρφάλωσε τρεις θέσεις φέτος “κλέβοντας” την πρωτιά από την περσινή νικήτρια Νέα Ζηλανδία, με τον Covid-19  να προκαλεί αναταραχές στον ετήσιο δείκτη Mastercard των γυναικών επιχειρηματιών (MIWE).

Για πρώτη φορά στην δεκάδα βρίσκονται χώρες όπως η Πολωνία, η Σουηδία και η Ισπανία δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια λίστα με αρκετά διαφορετικές γεωγραφικές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία συμπληρώνουν τις κορυφαίες 10 χώρες, καθώς οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος τα πήγαν καλύτερα για τις γυναίκες επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα, το MIWE εξετάζει τα εργασιακά περιβάλλοντα 58 οικονομιών – που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% του γυναικείου εργατικού δυναμικού παγκοσμίως – για να εξετάσει εάν και κατά πόσο οι χώρες αυτές ενθαρρύνουν και προωθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Με δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογεί τις οικονομίες σε όλους τους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση, καθώς και άλλους υποστηρικτικούς παράγοντες.

Η πρώτη δεκάδα

Το Ισραήλ κατέλαβε την πρώτη θέση φέτος χάρη στη σημαντική υποστήριξή του προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – σκαρφαλώνοντας 41 θέσεις μόνο σε αυτή την κατηγορία.

Κύριο μέλημα της χώρας είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών επιχειρηματιών εντός δύο ετών.

Οι ΗΠΑ διατήρησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη λόγω του υψηλού ποσοστού γυναικών ιδιοκτητών επιχειρήσεων καθώς επίσης και των ευνοϊκών πολιτιστικών αντιλήψεων που επικρατούν στην Αμερική. Ακόμη, κατέλαβαν την υψηλότερη θέση παγκοσμίως για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε ξεχωριστό δείκτη ευκαιριών γυναικών για το 2020/21 που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την ψηφιακή τράπεζα N26.

Η Ελβετία ανέβηκε οκτώ θέσεις λαμβάνοντας την τρίτη θέση της κατάταξης , ενισχυμένη από την απότομη βελτίωση της κυβερνητικής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς επίσης και την ανοδική τάση των πολιτισμικών αντιλήψεων γύρω από την επιχειρηματικότητα.

Η νικήτρια χώρα για το 2019, Νέα Ζηλανδία έπεσε στην τέταρτη θέση, αλλά εξακολουθεί να κατατάσσεται σε υψηλή θέση σε κατηγορίες όπως «επιφανείς ηγέτιδες γυναίκες».

Χώρες στις οποίες οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες για γυναίκες επιχειρηματίες είναι η Σαουδική Αραβία, η Τυνησία, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αλγερία και το Μπαγκλαντές – μια λίστα που διαφοροποιήθηκε ελάχιστα από πέρυσι.

Ο Covid στο επίκεντρο

Η φετινή έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – μια περίοδο που όπως οι ειδικοί υποστηρίζουν έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες.

Πάνω από τα 2/5 (42%) των γυναικών ιδιοκτητών επιχειρήσεων μετατοπίστηκαν σε ένα διαδικτυακό επιχειρηματικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πάνω από το 1/3, ποσοστό περίπου 37%, δημιούργησαν έναν νέο κλάδο επιχειρήσεων που ικανοποιεί νέες τοπικές ή παγκόσμιες ανάγκες. Ακόμη, 1/3 (34%) υποστηρίζει πως εντόπισε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία οδήγησε τις γυναίκες επιχειρηματίες να αναζητήσουν νέους τρόπους εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και της ευθυγράμμισης των υφιστάμενων μοντέλων, σύμφωνα με την έκθεση.

Συγχρόνως όμως τόνισε και την ανάγκη δημιουργίας ενός πιο ανοιχτού περιβάλλοντος για τις γυναίκες επιχειρηματίες, με την παγκόσμια οικονομία να επιθυμεί να επιστρέψει στους προ-κορωνοϊού ρυθμούς της.

«Η έκκληση σε κυβερνήσεις, θεσμούς και οργανισμούς να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC.

Eν μέσω αυτής της ύφεσης, που έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη παγκόσμια ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανάγκη να περιοριστεί αυτή η ανισότητα μεταξύ των φύλων είναι ακόμη πιο κρίσιμη για την προώθηση μιας δίκαιης οικονομικής ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη:

– Και επισήμως η παράταση του «απαγορευτικού»

Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca

– Οι πιο φημισμένοι εμπορικοί δρόμοι του πλανήτη ετοιμάζονται για τα χειρότερα (φωτο)

 

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Πού κερδίζουν και πού χάνουν στις ασφαλίσεις ζωής

admin

Folli-Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη, αναγκάστηκα να ανεχθώ παρεμβάσεις στα λογιστικά

admin

Οι χάκερς «χτύπησαν» την Microsoft – Η προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών

admin

Πίνδος: Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8,15% το 2019

admin

Ακτοπλοία – Μιχ.Σακέλλης: Με πρωτόκολλα 50% πρέπει να πάμε σε επιδοτούμενη ακτοπλοΐα

admin

Debenhams: Αίτηση πτώχευσης για προστασία από τους πιστωτές

admin

Μυτιληναίος: Αποπληρώνει το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

admin

Η χαμηλή πτήση του τουρισμού επηρέασε τον Όμιλο Jumbo

admin

Ανακατατάξεις στο ΔΣ της Ελλάκτωρ

admin

Temasek: Απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στη Rivulis (Eurodrip)

admin

€7,7 εκατ. από τον Δήμο Αθηναίων προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό

admin

Cosmote: Διευκολύνει την επικοινωνία κατοίκων και επισκεπτών στην Εύβοια

admin

Δεύτερος γύρος για την πώληση της Wind Hellas

admin

ΑΔΜΗΕ: Υπογραφές για την Κρήτη – Ζωηρό ενδιαφέρον από ισχυρούς επενδυτές

admin

Οριστική λύση στο θέμα των τραπεζικών επιταγών ζητά Εμπορικός Σύλλογος

admin

Jumbo: Έκτακτη χρηματική διανομή 0,38 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής στις 03/12/20

admin

Nestle: Συνεργασία με Starbucks για διανομή των συσκευασμένων προϊόντων

admin

Twitter: Λάθος ο αποκλεισμός του άρθρου για τον υιό Μπάιντεν

admin