Για τις 8 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τη μία από τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Πρόκειται για το διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός διαχειριστής και αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα για τα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας στον Άγιο Ιωάννη και τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια αλλά και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.
Αρχικά ο διαγωνισμός προβλέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στην συνέχεια θα γίνει η προεπιλογή.
Ο δεύτερος διαγωνισμός θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και τα μεταλλευτικά δικαιώματα του εργοστασίου της Λάρυμνα.
Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%.
Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.
Με το νόμο 4664/2020, η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020 και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%.
Διαβάστε ακόμη:
Σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ.
Alpha Bank: Επιβεβαιώνει την επικράτηση της Davidson Kempner για το project Galaxy
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Βροχή αιτήσεων – Payday για τους δικαιούχους