Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Νοέμβριο, στις 45,1 μονάδες

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε απότομα αυτό τον μήνα καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο υπηρεσιών να κλείσουν προσωρινά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς την πρώτη της διπλή ύφεση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, ένα εύρημα που φαίνεται να στηρίζει ο σημερινός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI).

Ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες για την Ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, υποχώρησε στις 45,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,0 του Οκτωβρίου -το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια μείωση στις 46,1 μονάδες.

«Η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε και πάλι σοβαρή μείωση τον Νοέμβριο εν μέσω νέων προσπαθειών να ανακοπεί το διογκούμενο κύμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η Ευρωζώνη να δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και πάλι το τέταρτο τρίμηνο».

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 41,3 από τις 46,9 μονάδες, η ασθενέστερη επίδοση από το αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας και αρκετά χαμηλότερα από τις 42,5 που ήταν η πρόβλεψη σε έρευνα του Reuters.

Με τη ζήτηση να στερεύει παρά τις μειώσεις τιμών και τα ανεκτέλεστα εργασιών να συρρικνώνονται, οι εταιρίες μείωσαν το προσωπικό τους για ένατο μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,1 από τις 48,5 μονάδες.

Ωστόσο, η μεταποίηση είχε καλύτερες επιδόσεις καθώς πολλά εργοστάσια παρέμειναν ανοικτά και ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για αυτόν τον τομέα διατηρήθηκε από το όριο των 50 μονάδων, στις 53,6 τον Νοέμβριο, αν και χαμηλότερα από τις 54,8 του Οκτωβρίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 55,5 από τις 58,4 μονάδες. Η ζήτηση μειώθηκε επίσης -ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε πτώση στις 54,0 από τις 58,7 μονάδες-, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η καθοδική τάση μπορεί να συνεχιστεί.

Ωστόσο με τις ελπίδες για ένα εμβόλιο και τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα, η αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά βελτιώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή κατέγραψε άλμα στις 60,1 από τις 56,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο πριν ακόμα η πανδημία σαρώσει την Ευρώπη.

«Εταιρίες στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών είναι πλέον πιο αισιόδοξες για την επόμενη χρονιά, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες ελπίδες ότι οι πρόσφατες ενθαρρυντικές ειδήσεις για τα εμβόλια θα επιτρέψουν να επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

Το Starlink (και) στα πλοία της Neda Maritime

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin