Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Νέα εποχή για την τράπεζα Πειραιώς

piraeus-real-estate-και-picar-ενισχύουν-τον-Δήμο-Αθηναίων

Σε νέα εποχή εισέρχεται η τράπεζα Πειραιώς με στόχο να συνεχίσει να ηγείται του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Ταυτόχρονα είναι δεδομένη και η στήριξη της κυβέρνησης καθώς το πρωί σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών κ.Σταϊκούρας ανέφερε πως  εμείς ως κυβέρνηση θα το στηρίξουμε ενεργά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να εκπληρώσει αποτελεσματικά το ρόλο του  και “δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση αν χρειαστεί”.

Ταυτόχρονα οπως εκτίμησε χθες, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, το 2021 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά για τις τράπεζες και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία “αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του τραπεζικού συστήματος”. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για τους καταθέτες της Τράπεζας.

Μέχρι το τέλος του έτους θα μετατραπούν σε μετοχές τα CoCos, συνολικού ύψους 2,04 δισ. ευρώ, επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα 6 ευρώ ανά μετοχή), σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος του CoCo, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στο 61,34% από 26,4% σήμερα.

Μοντέλο-santander-και-intesa-με-συνθετική-τιτλοποίησης-και-πώληση-του-δικτύου-των-pos-προωθεί-η-διοίκηση-Μεγάλου

Με τη μετατροπή των μετοχών, στα 437 εκατ. μετοχές της Τράπεζας θα προστεθούν άλλα 394,4 εκατ. μετοχές. Η μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos θα προσθέσει 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς (υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%), θα αυξήσει τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας από τα 5 στα 7 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο “μαξιλάρι” για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της  προσπάθειας της Τράπεζας για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας, το ΤΧΣ δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Eκτελεστική Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για να υλοποιήσει τη στρατηγική της, με έμφαση στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας και την ελαχιστοποίηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων.

Το ΤΧΣ αναγνωρίζει επίσης την μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην θετική πορεία της Τράπεζας και στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ, ώστε να καταστήσει δυνατή και επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο τη συμμετοχή του ΤΧΣ με δικαιώματα πλήρους μετόχου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2021 για την επαν – ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση αναθεώρησης του νόμου του ΤΧΣ και δεν αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και μέχρι τα τέλη του έτους.

Νέο business plan

Παρά τις αντίξοες συνθήκες από την πανδημική κρίση, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το γ΄ τρίμηνο του 2020. Τα καθαρά έσοδα από τόκους το γ΄  τρίμηνο έφτασαν τα 380 εκατ. ευρώ, +8% σε ετήσια βάση και +3% σε τριμηνιαία.

Τα νέα δάνεια ύψους, 2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν το γ΄ τρίμηνο 2020, καθώς και τα 2,5 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο και η αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων συνέβαλαν στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων τόκων. Το βελτιωμένο κόστος χρηματοδότησης συνέβαλε σημαντικά, καθώς υποχώρησε -24% ετησίως και -2% τριμηνιαίως, παρά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους Tier2.

Προχωρώντας και τον εταιρικό της μετασχηματισμό με ημερομηνία απόσχισης την 30ή Δεκεμβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσει από το 2021 την υλοποίηση του νέου business plan που θα την οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της. Το αναλυτικό νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς τον Μάρτιο του 2021, όταν θα γίνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου 2020.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει πρόσθετες δράσεις που θα ενισχύσουν κατά 1 δισ. ευρώ το buffer κεφαλαίων της Τράπεζας και θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απο- αναγνώριση επιπλέον 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της μέχρι το τέλος του 2021.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛIΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ : www.thebanker.gr

Σχετικα αρθρα

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ και… η ωρολογιακή βόμβα της 9ης Απριλίου

admin

Πρόστιμο-ρεκόρ $56,3 εκατ. στη Citi από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Το Brexit, η στερλίνα και το «no-deal» σενάριο

admin

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να σώσει την Ελλάδα

admin

Η διάσπαση της Facebook και ο φόβος των επενδυτών

admin

Γερμανικός Τύπος: Αποφασιστικές μέρες για την ΠΓΔΜ

admin

SZ: Ο Ερντογάν ανακαλύπτει την Ευρώπη

admin

Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ

admin

Η Μέρκελ εμμένει στη μέση λύση

admin

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα της οικονομίας του Τραμπ

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους …

admin

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά της Κεντροαριστεράς

admin

Eurobank: Νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ ο Δημήτρης Μίσκος

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

EY: Σημαντικό να επενδύονται χρήματα για νέο τραπεζικό σχήμα

admin

Στα 10 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την κρίση

admin