Image default
Οικονομία

Ντόμινο επιπτώσεων από το υψηλό εταιρικό χρέος

H μεγάλη αύξηση του εταιρικού χρέους από το πρώτο κύμα της πανδημίας μεγαλώνει τον κίνδυνο μιας σειράς αλυσιδωτών αντιδράσεων στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες δέχονται πρόσθετο πλήγμα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο για να αναχαιτισθούν τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2. Εάν αποδυναμωθεί περαιτέρω ο ιδιωτικός κλάδος και αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, τότε ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέο κύμα χρεοκοπιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα εταιρικά χρέη αυξήθηκαν κατά 400 δισ. ευρώ μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με τα 289 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Στη Γαλλία παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος όγκος των εταιρικών χρεών, μη συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κλάδου, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με άνοδο 11,2% το α’ εξάμηνο του 2020 από πέρσι. Ακολουθούν το Βέλγιο, η Ισπανία και η Αυστρία όπου οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού κλάδου αυξήθηκαν 7,7% και η Ιταλία με αντίστοιχη άνοδο 7%. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης όπου καταγράφεται η μικρότερη αύξηση, φθάνοντας το 4%. Στη Γερμανία και στην Ολλανδία εμφανίζεται η χαμηλότερη άνοδος, της τάξεως του 2,6% και 3,1%, αντίστοιχα. Στην Ευρωζώνη προκύπτει πως το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 7% μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έναντι της αύξησης 11,1% στο κρατικό χρέος και του 2,6% στο χρέος των νοικοκυριών.

«Όσο οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από τη μια εβδομάδα στην άλλη τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους», σχολίασε ο Ζερμάν Σιμονιέ, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής στην ομοσπονδία μικρών επιχειρήσεων CPME. «Δεν έχουμε ξαναδεί μια κρίση τέτοιας κλίμακας με τόσους συστημικούς κινδύνους να εγκυμονούν στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», προσθέτει ο ίδιος στο -. Ωστόσο, οι εταιρείες θα πρέπει να διαχειριστούν τα χρέη που ανέλαβαν τους πρώτους μήνες του έτους, βοηθούμενες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Βάσει κάποιων εκτιμήσεων, δε, οι μικρές επιχειρήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ πέραν των ενέσεων ρευστότητας που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Στη Γερμανία, η Bundesbank εκτιμά πως οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν πάνω από 35% μέσα στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως οι οικονομικές επιπτώσεις των lockdowns στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι λιγότερο επιβλαβείς σε σχέση με τους περιορισμούς του Μαρτίου και του Απριλίου.

Σχετικα αρθρα

Εισφορά αλληλεγγύης : Έρχεται μείωση και σταδιακή κατάργηση

admin

O Covid19 εκτινάσσει τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στα ύψη

admin

Handelsblatt: «Ράλι» στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την πανδημία

admin

ΣΕΒΕ για πλήρη άρση των capital controls: Αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση

admin

Στην 59η θέση της Lloyd’s List Power 100 ο Βαγγέλης Μαρινάκης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,5% διαμορφώθηκε η ανεργία το Νοέμβριο του 2019 -Υψηλό το ποσοστό για τις γυναίκες

admin

Κοροναϊός : Σε κίνδυνο επιβράδυνσης το 60% των επιχειρήσεων

admin

Χρηματιστήριο : Σημαντικά κέρδη 11,49% κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα

admin

Ελπίδες και προκλήσεις για την οικονομική πολιτική το 2021

admin

Η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

admin

G20: Προς συμφωνία αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους για τις φτωχές χώρες

admin

Σταϊκούρας : Νέο πακέτο στήριξης για τον Μάιο – Επιπλέον ρύθμιση οφειλών στο τέλος της κρίσης

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 0,24% έκλεισε η αγορά

admin

ΔΕΣΦΑ : Δημοπρασίες για τη χρήση της Ρεβυθούσας

admin

ΟΑΕΔ: Εκπνέει η προθεσμία των αιτήσεων για το πρόγραμμα της «Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ανέργων»

admin

Γουίλμπορ Ρος: Η Ελλάδα διέψευσε τα προγνωστικά

admin

Deutsche Bank: Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin