Image default
Επιχειρήσεις

Στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ο κύκλος των ανακοινώσεων των εταιρειών αναφορικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ολοκληρώθηκε μετά και την επάνοδο της Pfizer και μαζί του εξαντλήθηκε και η θετική ψυχολογική επίπτωσή του στις αγορές του πλανήτη. Μέχρι την τροφοδοσία των φαρμακείων με τα νέα εμβόλια και την μαζική χρήση τους από τον πληθυσμό, η πανδημία θα συνεχίζει να προκαλεί αυξημένα κρούσματα αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να υιοθετούν τις εισηγήσεις των επιστημόνων, επιβάλλοντας δηλαδή περιοριστικά μέτρα.

Εξελίξεις επομένως  που μεταθέτουν την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση σε μελλοντικό χρόνο, με τους πιο αισιόδοξους να πιθανολογούν ότι αυτό μπορεί να αρχίζει να δρομολογείται μετά το 1ο τρίμηνο του 2021. Με τις ασιατικές οικονομίες και ιδιαίτερα της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, να επανέρχονται ήδη σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, ενώ στις ΗΠΑ όλα διατελούν υπό αναμονή ενόψει της επισημοποίησης της εκλογής του νέου Προέδρου.

Ωστόσο, οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum προεξοφλώντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» με τους δείκτες να ενσωματώνουν τις προσδοκίες σταδιακής βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών ακόμη και των εταιρειών που βιώνουν μεγάλη υποχώρηση εξαιτίας των lockdown. Έτσι, στο ελληνικό χρηματιστήριο η αναρρίχηση πάνω από τις 700 μονάδες ολοκληρώνει στην παρούσα φάση την ανοδική κίνηση καθώς η  υπέρβαση των 710 μονάδων απαιτεί αυξημένους όγκους συναλλαγών και νέους θετικούς καταλύτες. Αγοραστές και πωλητές περιορίζονται σε αψιμαχίες γύρω από τις 700 μονάδες, με το ενδεχόμενο μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα. Με τον προϋπολογισμό του 2021 να αποδέχεται ύφεση πάνω από 10% για το 2020 και να συσχετίζει την επίτευξη των στόχων του 2021 με την εκταμίευση ποσών πάνω από €5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να κατευθυνθούν για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας  κατά κύριο λόγο.

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο σε συνέχεια των εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς με τη Moody’s να επιβεβαιώνει την ουσιαστική αναβάθμιση των ιδίων κεφαλαίων της, δρομολογεί επιτάχυνση της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων όλων των συστημικών τραπεζών. Συντηρείται έτσι το θετικό momentum του κλάδου με ζητούμενο την πλαισίωσή του από θετικές εξελίξεις και στα υπό διαπραγμάτευση κυοφορούμενα deal, ιδιαίτερα εκείνα που συνδέονται με τους στόχους του fund CVC ώστε να υπάρξει νέα αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας ενόψει της ολοκλήρωσης του 11μήνου και της δημοσιοποίησης των εταιρικών μεγεθών για το 9μηνο.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη παρατηρείται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ιδιαίτερα σε σχέση με τις αποφάσεις  για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους €750 δις. καθώς 3 χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία) προβάλλουν βέτο προκειμένου να μη συσχετιστεί η διαδικασία με το κράτος δικαίου. Γίνεται έτσι σαφές ότι η Σύνοδος Κορυφής της 10/12 είναι κρίσιμη καθώς καλείται να λάβει αποφάσεις τόσο για το θέμα αυτό όσο και για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία (ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων), ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας. Το βλέμμα των αγορών θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τη στάση των ηγετών στα ζητήματα αυτά τις επόμενες ημέρες, με το ενδεχόμενο πιθανών αναταράξεων να είναι ορατό…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • εμβόλιο κορονοϊού
 • lockdown
 • Τράπεζα Πειραιώς
 • χρηματιστηριακή ανάλυση

  Σχετικα αρθρα

  Πρεμιέρα σήμερα για τη συμφωνία Public – MediaMarkt

  admin

  Περισσότερα data σε όλα τα συμβόλαια κινητής από τη Vodafone

  admin

  Πόσοι ήταν οι εκατομμυριούχοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο του 2020

  admin

  Mytilineos: Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου οι ξένες και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες

  admin

  REDS: Διευκρινήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας στα έσοδα εξαμήνου

  admin

  ΤΙΤΑΝ: «Βλέπει» ισχυρή ζήτηση στην Ελλάδα το 2021 λόγω εκκίνησης μεγάλων έργων

  admin

  Συλλογικές επενδύσεις: Στα €17.638 δισ. το συνολικό ενεργητικό τον Αύγουστο

  admin

  Ξενοδόχοι: «Από Δευτέρα ανοίγουμε και περιμένουμε ακόμα… αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας»

  admin

  Η P&G παρουσίασε το «Σπίτι του Μέλλοντος»

  admin

  ΔΕΗ: Θέσεις εργασίας για 13 ειδικότητες

  admin

  Energean: Πιθανές καθυστερήσεις στην κατασκευή του FPSO στην Κίνα

  admin

  Νέο πρέσινγκ Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ

  admin

  Motor Oil: Εξαγόρασε το ποσοστό Κοντομηνά στον Alpha

  admin

  ΟΤΕ: Πρόθεση από ΔΣ για αγορά έως 30 εκατ. ίδιες μετοχές

  admin

  Το deal και τα ανταλλάγματα για τη διάσωση της Lufthansa με κρατική βοήθεια €9 δισ.

  admin

  Σελόντα: Πράσινο φως στην απόσχιση κλάδων από τη ΓΣ

  admin

  Αποχωρεί από τον όμιλο της TUI ο Γιώργος Δήμας

  admin

  Μηχανές στο… φουλ για τη Cenergy

  admin