Image default
Επιχειρήσεις

Aegean: Ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους €187,1 εκατ. στο εννεάμηνο

Aegean: Ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους €187,1 εκατ. στο εννεάμηνο

Το καθαρό αποτέλεσμα της Aegean για το εννεάμηνο του 2020, μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιές ύψους €187,1 εκατ., έναντι κερδών ύψους €77,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, από τις αρχές Ιουλίου 2020 μετά και τη μερική άρση των περιορισμών ανά την Ευρώπη, άρχισε η σταδιακή επαναφορά πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού. Ωστόσο, πολλές αγορές παρέμειναν μη προσβάσιμες, η ζήτηση λόγω της πανδημίας ήταν αδύναμη, ενώ και η έλλειψη συντονισμού στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα δυσχέρανε την προσπάθεια.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η Aegean πραγματοποίησε 49% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2019, ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 62%. Η μέση πληρότητα πτήσεων διαμορφώθηκε σε 65,7% από 87,7% μεταφέροντας όμως, ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς σχεδόν 2 εκ. επιβάτες κατά το τρίτο τρίμηνο σε 78 προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με την εξέλιξη της πανδημίας και των σταδιακών εκ νέου περιορισμών, ιδιαίτερα μετά τα τέλη Αυγούστου, να καθορίζουν το βαθμό δραστηριοποίησης του Ομίλου, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε €155,1 εκ. από 512,5 εκ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους στα €28,3 εκ. σε σχέση με κέρδη €90,2 εκ. το 2019.

Το εννεάμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €342,5 εκ. έναντι €1,031 δισ. το 2019, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 4,4 εκ. επιβάτες. 

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους επανεκκινήσαμε το δίκτυο μας και στο εξωτερικό, όπου αυτό ήταν εφικτό, τηρώντας πάντα τα αυξημένα μέτρα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Είμαστε περήφανοι, που η προσπάθειά μας αναγνωρίστηκε και μέσω της διεθνούς αξιολόγησης της Skytrax, με την Εταιρεία να λαμβάνει διάκριση 4 αστέρων (4-Star COVID-19 Airline Safety Rating). Καταφέραμε να μεταφέρουμε σχεδόν 2 εκ. επιβάτες και να περιορίσουμε τις ζημίες της περιόδου στο ένα τρίτο εκείνων του προηγούμενου (δευτέρου) τρίμηνου.

Για τη χειμερινή περίοδο του 2020-2021 είναι προφανές ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς και οι νέοι περιορισμοί με lockdowns ανά την Ευρώπη και στην Ελλάδα, μας οδηγούν σε δραστηριότητα σε επίπεδα χαμηλότερα του 20% από τo 2019.

Η αφετηρία διανομής εμβολίων κατά του πρώτους μήνες του 2021, αλλά και η καθιέρωση κοινών ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων, προσβλέπουμε να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια σταδιακή μερική ανάκαμψη το 2021. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην αναγκαία ευελιξία για να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιβατών μας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση της χρηματοοικονομικής μας θέσης».

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €433,3 εκ. στις 30/09/20 ενώ το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων (τραπεζικός δανεισμός και ομολογιακό δάνειο) σε €290 εκ.

Η Εταιρεία παρέλαβε στις 21/11 το έβδομο αεροπλάνο neo της οικογένειας Airbus Α320 ΝΕΟ (και το δεύτερο A321neo) από την συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών.

aefoekfoekfe

 • Δημήτρης Γερογιάννης
 • Aegean
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  Σχετικα αρθρα

  Το deal και τα ανταλλάγματα για τη διάσωση της Lufthansa με κρατική βοήθεια €9 δισ.

  admin

  ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Παραδόθηκε η πρώτη φάση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αγίας Νάπας στην Κύπρο

  admin

  Paperpack: Καθαρά κέρδη €1,038 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο

  admin

  Ο κορονοϊός «φρενάρει» και τις μεταφορές προς την Ευρώπη

  admin

  ΧΠΑ: Πρωτιά της Optima Bank το 2020

  admin

  Πειραιώς: Παίρνει η σκυτάλη από Alpha για νέα έκδοση Tier II

  admin

  PRODEA Investments: Επένδυση €16,9 εκατ. σε κτήρια γραφείων στην Αθήνα

  admin

  ΗΠΑ: Aμετάβλητοι, στο 15% οι δασμοί στα αεροσκάφη της Airbus

  admin

  Trastor: Επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο

  admin

  ΕΕΤΤ: Παράδοξα και αντιφατικά τα στοιχεία της Επιτροπή Ανταγωνισμού

  admin

  Samsung: Στηρίζει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

  admin

  Αθανασίου (Lamda): «Την άνοιξη θα φανούν τα πρώτα έργα στο Ελληνικό»

  admin

  Η Inform Λύκος προκρίθηκε στο διαγωνισμό κατασκευής καρτών ευφυούς ταχογράφου 2ης γενιάς

  admin

  ΑΝΕΚ: Στα 2,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2019

  admin

  Τράπεζα Ηπείρου: Εγκαίνια νέου καταστήματος στη Φιλιππιάδα

  admin

  Ευρωσύμβουλοι: Επανασυγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. – Αντικαταστάθηκε παραιτηθέν μέλος

  admin

  «Κόκκινο πανί» για τους επαγγελματίες της εστίασης το ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία της Αθήνας

  admin

  Όμιλος Τσάκου: «Seafarers lives matter»-Η ζωή των ναυτικών έχει σημασία

  admin