Image default
Επιχειρήσεις

Vodafone: H επανεκκίνηση μέσα από το 5G και την τεχνολογία θα οδηγήσει το μέλλον

Ο δρόμος προς το αύριο και την μετά covid εποχή περνάει μέσα από τις εκθετικές τεχνολογίες, πυρήνας των οποίων θα είναι τα δίκτυα 5G. Και σε αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί, αξιοποιώντας κάθε δυνατή ευκαιρία, προκειμένου να συμμετάσχουμε ισότιμα στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος, σύμφωνα με τον διευθυντή εξωτερικών σχέσεων του Ομίλου Vodafone Joakim Reiter, ο οποίος μίλησε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 στο SingularityU Greece που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Vodafone.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε πόσο “ιερή” είναι πια η δυνατότητα διασύνδεσης στο ίντερνετ. Και η κρίση μας υπενθύμισε ότι αποτελεί μία γραμμή ζωής για όλους – για να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε και να εκπαιδευόμαστε» τόνισε. O Reiter ανέλυσε το σχέδιο πέντε σημείων της Vodafone για την υποστήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, που είχε ως στόχο κρατήσει την κοινωνία διασυνδεμένη μέσα από τα δίκτυά της.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ανταπόκρισή μας. Όμως, συλλογικά – ως διεθνής κοινότητα, κράτη και βιομηχανία –αποτύχαμε» είπε. «Έχουμε μια “γενιά παιδιών του lockdown” που έχουν χάσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η UNICEF εκτιμά ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών διεθνώς δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση, κατά τη διάρκεια ισχύος μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως Μικρομεσαίες, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το lockdown. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες εσόδων εξ αιτίας της πανδημίας, με το ένα τρίτο εξ αυτών να φοβάται για το μέλλον τους. Στοιχεία υποδεικνύουν ότι πάνω από το 50% των υπερβολικών θανάτων σε κάποιες περιοχές του κόσμου καταγράφονται ως μη Covid-19, εξ αιτίας του φόβου των ανθρώπων να μεταβούν στο νοσοκομείο, των καθυστερήσεων στην αποθεραπεία και των έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού» τόνισε ο Reiter.

Σύμφωνα με τον Reiter, ο κορωνοϊός μας έμαθε κάποια σκληρά μαθήματα γύρω από την αξία και την ανάγκη του εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας. Και για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να κάνουμε τα θεμελιώδη πράγματα με σωστό τρόπο. «Αυτό ξεκινά από τη διασύνδεση στο ίντερνετ για όλους και παντού» δήλωσε.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, απαιτείται μία διαφορετική νοοτροπία που θα δίνει έμφαση σε μία καθοδηγούμενη από την καινοτομία, ανάπτυξη. Όμως, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στις ψηφιακές υποδομές και μόνο για το 2020 το επενδυτικό κενό γύρω από την ψηφιακή διασύνδεση προσεγγίζει τα 42 δισ. ευρώ. Άρα, τόνισε ο Reiter, η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα βιομηχανική πολιτική για την ασφάλεια των επικοινωνιών, ένα νέο ρυθμιστικό περιβάλλον κι ένα νέο όραμα για πολιτικές βιώσιμου ανταγωνισμού που θα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, αλλά και υγιή απόδοση κεφαλαίων.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πια μοντέλο για την παραχώρηση φάσματος και την υποστήριξη επενδύσεων υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού.  Και η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη δικτύων OpenRAN, συμβάλλοντας στη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και σηματοδοτώντας μία νέα Ψηφιακή Δεκαετία, συμπλήρωσε.

«Αυτό το μέλλον είναι ήδη. Έχουμε μία σπάνια ευκαιρία να το κάνουμε μόνιμο, χρησιμοποιώντας τους πόρους του προγράμματος Next Generation EU, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης της οικονομικής ανάκαμψης και να διασφαλίσει μία καλή ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, θα πρέπει να άμεσα να αξιοποιηθεί για το κλείσιμο του κοινωνικού χάσματος που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Αυτό θα δημιουργήσει μία ισχυρότερη Ευρώπη, όπου η οικονομική απόδοση θα μοιράζεται περισσότερο ισότιμα, παράγοντας ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο Reiter.

Πρόσθεσε επίσης, μιλώντας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ότι περί τις 1,2 εκατ. επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ψηφιακές τεχνολογίες. Και εάν μόλις 100.000 από αυτές το κάνουν, αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του κύκλου εργασιών τους έως και κατά σχεδόν 150 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας. Το ίδιο σημείωσε και τις ψηφιακές δεξιότητες – το 42% των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Η βελτίωση της πρόσβασης στην τεχνολογία είναι κλειδί για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της Ευρώπης.

Η λίστα αυτών των προτεραιοτήτων είναι μακρά. «Η Ευρώπη πρέπει να εκσυγχρονίσει και να επιταχύνει την ηλεκτρονική εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά συστήματα. Αυτό σημαίνει καλύτερη διασύνδεση για τα σχολεία και εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες στη βάση της δια βίου κατάρτισης, που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να προσαρμοστούν καλύτερα στις αλλαγές. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας μπορεί να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στην υγεία με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ» πρόσθεσε.

Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter

Σύμφωνα με τον Reiter, η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, της υγείας και του κράτους απαιτούν σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία, τις συμπεριφορές και τις ικανότητες – δηλαδή να «ξεμάθουμε» και να αναπτύξουμε νέες ικανότητες.

«Το 5G είναι ένα στοιχείο – κλειδί προκειμένου η Ευρώπη να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Μία πρόσφατη επισκόπηση εκτίμησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη του 5G θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αγορά ύψους 12,3 τρισ. δολαρίων έως το 2035. Ήδη, η Vodafone έχει επενδύσει γύρω στα 5 δισ. ευρώ σε δημοπρασίες φάσματος ανά την Ευρώπη, ενώ έχουμε ξεκινήσει να διαθέτουμε υπηρεσίες 5G σε πάνω από 100 ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης, επενδύουμε σε κρίσιμες υπηρεσίες 5G ώστε να προσφέρουμε αληθινά οφέλη στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο Reiter.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εξωτερικών σχέσεων του ομίλου Vodafone, για την επανεφεύρεση του κόσμου μετά την πανδημία, θα πρέπει να «ξεμάθουμε» αυτό που ήταν σημαντικό και να διδαχθούμε από τις εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Και αυτό που θα πρέπει να ξαναμάθουμε είναι ότι η διασύνδεση στο ίντερνετ και η ψηφιακή τεχνολογία είναι κρίσιμη για όλους. Ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας θα πρέπει να είναι το σύνθημα στην πορεία μας προς το αύριο» επισήμανε.

«Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την ιστορία προς το καλύτερο. Έχουμε τη δύναμη να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα, να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη διασύνδεση στο ίντερνετ, να εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε. Μπορούμε μαζί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Η JYSK ανοίγει νέο κατάστημα στη Χαλκίδα

admin

ΕΔΑ Αττικής: Eπενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά της πόλης

admin

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Θετικό το α’ τρίμηνο – Αύξηση 21% στον τζίρο

admin

COSMOTE: Δωρεάν ασύρματο Internet για τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στο Ηρώδειο

admin

Οι απεργίες στον ΟΤΕ και η… αμηχανία της διοίκησης

admin

Μπαίνουν μπουλντόζες στο Πάτρα – Πύργος για να αυξήσουν το επίπεδο της οδικής ασφάλειας

admin

Νέα πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ από EK για τη Folli Follie

admin

Reuters: Κοντά σε deal με JP Morgan η ΔΕΗ για απλήρωτους λογαριασμούς

admin

ΑΔΜΗΕ: Τον Νοέμβριο η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης

admin

Τι προβλέπει το business plan της ΔΕΗ

admin

Συνεισφορά 352 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ από την Interamerican

admin

Sky Express: Η πτώση στα έσοδα λόγω της πανδημίας και το αίτημα για «οριζόντια στήριξη»

admin

Ιατρικό Αθηνών: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Γεώργιος Ζέρδιλας

admin

«Ένεση» 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από ΥΚΩ της περιόδου 2007-2011

admin

Πετρόπουλος: Στο 0,081% το ποσοστό ιδίων μετοχών – Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

admin

Φουρλής: Νέες επενδύσεις σε καταστήματα «πόλης» για την ΙΚΕΑ

admin

Η SAP αναγνωρίστηκε ως Ηγέτης στην Αυτοματοποίηση του Τομέα των Πωλήσεων

admin

Airbnb: Από την επιτυχία της Silicon Valley σε απολύσεις του 25% των εργαζομένων

admin