Image default
Επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Αύξηση των πωλήσεων για το 2020 αναμένουν λιανεμπόριο τροφίμων και FMCG

Σταθερές πωλήσεις το δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά συνολικά αυξημένες πωλήσεις συνολικά για το 2020 αναμένουν στελέχη του κλάδου λιανεμπορίου τροφίμων-FMCG, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 1 έως 11 Νοεμβρίου 2020 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 180 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (λιανεμπόριο-αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές FMCG) από τη Γενική Διεύθυνση και τα τμήματα Marketing, Πωλήσεων. Αγορών, Οικονομικών, Πληροφορική κλπ.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων 48% οι οποίοι θεωρούν ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχων εξάμηνο και μεγάλο ποσοστό οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσουν μείωση 37%.

Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 0,2% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιούλιος 2020-Δεκέμβριος 2020 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2019, ενώ για το σύνολο του έτους 2020 εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 1,6% μεσοσταθμικά.

Η εξέλιξη αυτή σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το κλείσιμο της εστίασης και την παραμονή των πολιτών στα σπίτια.

Βέβαια οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογία των καταναλωτών και την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση και λοιπές εξελίξεις να επιδράσουν σε αυτή την πρόβλεψη, ειδικά στην αγορά των εορτών.

Η θετική τάση που καταγράφηκε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το 2019 παρουσιάζει πλήρη αναστροφή και σε αυτή τη μέτρηση.

Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιανουάριο 2020 η πλειοψηφία σε ποσοστό 74% θεωρούσε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και το 1% ότι χειροτέρεψε, 10 μήνες μετά το 3% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και το 89% ότι χειροτέρεψε. Αντίστοιχα ποσοστά είχαν να καταγραφούν από τον Ιούλιο του 2017.

Το οικονομικό κλίμα

Το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, η οποία οφείλεται κυρίως στις εκτιμήσεις των στελεχών για τις οικονομικές συνθήκες. Ο δείκτης καταγράφεται στο -0,22, ενώ αρνητικό πρόσημο στον δείκτη είχε να καταγραφεί από ον Ιούλιο του 2017.

Το 58% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον COVIC-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 80% πιστεύει ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται από την έκτακτη κατάσταση έως το τέλος του 2021 ή και περισσότερο.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των στελεχών σε ποσοστό 84% εκτιμά ότι οι εταιρείες είναι καλύτερα προετοιμασμένες στο νέο lockdown.

Σε σχέση με τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι εταιρείες, το 86% έχει εφαρμόσει πρωτόκολλα υγιεινής αυστηρότερα από αυτά που θέτει η πολιτεία, το 83% έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή παράδοση των προϊόντων και το 76% στο ηλεκτρονικό εμπόριο συγκεκριμένα, το 82% έχει κάνει κάποιου τύπου δωρεάς προς τον κρατικό μηχανισμό.

Σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους το 44% έχει κάνει έκτακτες προσλήψεις (σημειώνεται ότι μόνο στο οργανωμένο λιανεμπόριο έχουν γίνει πάνω από 7.000 προσλήψεις), ενώ το για το 37% η διοίκηση της εταιρείας λειτουργεί από απόσταση.

--

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο μετά τις 6 Δεκεμβρίου – Κλιμακωτά, με μάσκες και click away

Εκτός σχεδίου δόμηση: Πώς θα χτίζονται οικόπεδα κάτω από τα 4 στρέμματα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν θα γιορτάσουμε «φυσιολογικά Χριστούγεννα»

Σχετικα αρθρα

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Στο Λαύριο και με επίκεντρο το παλιό εργοστάσιο Λαναρά η μεγάλη επένδυση της Microsoft

admin

Tο Make-A-Wish στο επίκεντρο της Εθελοντικής Προσφοράς των εργαζομένων της L’Oréal Hellas

admin

Μυτιληναίος: Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα

admin

ΕΒΕΠ: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να σταθούν όρθιες όταν τελειώσει η πανδημία

admin

ΗΠΑ: Απαγορεύθηκε η εφαρμογή του TitTok στις συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων

admin

ΗΠΑ: Μετατέθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η κατάθεση των «Big Tech» στο Κογκρέσο

admin

Ο Βασίλης Κελέρης της Intralot νικητής Bloomen Blockchain Hackathon

admin

Coral: Ζημιές και μείωση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο

admin

Στις «στρατηγικές επενδύσεις» το νέο εργοστάσιο και το R&D center που ετοιμάζει η Elpen

admin

Folli Follie: Παραμένει στη φυλακή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης

admin

Τα σχέδια για την εστίαση: Πότε και πώς θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις

admin

Ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΑΝΕΚ

admin

Ποιες εταιρίες βράβευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

admin

Creta Farms: «Ώρα μηδέν» για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών

admin

«Athens is Back»: Σύμπραξη Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

admin

«Μεροκάματο»-ρεκόρ: 13 δισεκατομμυρια δολάρια σε μια μόλις μέρα!

admin

Amazon: Σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό

admin

EXAE: Αυξάνεται το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Goldman Sachs

admin