Image default
Οικονομία

Goldman Sachs:Η οικονομία θα ανακάμψει απότομα από την Άνοιξη

Αν και το δεύτερο κύμα COVID-19 στην Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι ειδήσεις στο μέτωπο του εμβολίου ήταν πολύ ενθαρρυντικές τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει η Goldman Sachs, με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν ήδη εξασφαλίσει σχεδόν δύο θεραπείες κατά κεφαλή για το επόμενο έτος.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πως έως το τέλος του έτους θα δοθούν οι απαραίτητες  άδειες για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna και τη διάθεσή τους στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανάπτυξη αρχικών 10-20 εκατομμυρίων δόσεων από την καθεμία εταιρεία (5-10 εκατομμύρια θεραπείες) μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αρχές της επόμενης. Η G.S, να σημειώσουμε, δεν έχει λάβει υπόψη της τις θετικές εξελίξεις και από την AstraZeneca. Εξετάζοντας το επόμενο έτος, παρά τις αβεβαιότητες τόσο σχετικά με τα ζητήματα προσφοράς και ζήτησης, αναμένει ότι θα διεξαχθεί εκτενής εμβολιασμός πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο, με ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του 2021, ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι περίμενε προηγουμένως.

Αν και η Ευρώπη παραμένει σε τροχιά για σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο εμβολίων ενισχύουν την πεποίθηση της Goldman Sachs ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει απότομα σε ολόκληρη την Ευρώπη από την Άνοιξη. Η αμερικάνικη τράπεζα εμφανίζεται πιο αισιόδοξη από την Citigroup η οποία εκτιμά πως η ώθηση στην ανάπτυξη λόγω του εμβολιασμού του πληθυσμού θα δοθεί προς το τέλος του επόμενου έτους.

Η G.S αναμένει ισχυρότερη ώθηση στη δραστηριότητα των κλάδων εξυπηρέτησης καταναλωτών – οι οποίοι και έχουν χτυπηθεί έντονα σε πολλές χώρες και ειδικά στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – και πολύ μικρότερο κέρδος για τον βιομηχανικό κλάδο. Διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,2% το β’ τρίμηνο, 1,8% το γ’ τρίμηνο και 1,4% το δ’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), και εκτιμά ότι η ανάκαμψη το 2021 να είναι πιο εμπροσθοβαρής.

Οι αισιόδοξες προοπτικές για τα εμβόλια, όπως επισημαίνει, είναι οικονομικά σημαντικές για τουλάχιστον τρεις λόγους, καθώς (1) επιτρέπουν ταχύτερη άρση των μέτρων περιορισμού, (2) έχει θετικά αποτελέσματα στην εμπιστοσύνη, μειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές και μειώνοντας τον κίνδυνο νέας ύφεσης λόγω της πανδημίας και (3) πιθανώς συνεπάγονται μικρότερες “πληγές” από το σοκ της πανδημίας όσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται ο μαζικός εμβολιασμός (και η σχεδόν πλήρης χαλάρωση των lockdowns).

Η νέα σταθερή κατάσταση στην οποία θα μπει η Ευρώπη όπου θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης κατά του COVID-19 μέσω της εκτεταμένης ανοσοποίησης, φαίνεται πιο βέβαιη πλέον και πιο πιθανό να υλοποιηθεί νωρίτερα, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα πολλών εμβολίων. Οι πρόσφατες εξελίξεις επομένως ενισχύουν την εποικοδομητική άποψη της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές προοπτικές πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι τα υφιστάμενα lockdowns θα χαλαρώσουν ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με επακόλουθη ώθηση στη δραστηριότητα. Παρόλο που το βασικό της σενάριο ενσωματώνει μια σημαντική χαλάρωση των μέτρων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι νέες ειδήσεις για τα εμβόλια δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για έναν κάπως ταχύτερο ρυθμό χαλάρωσης. Μια ταχύτερη άρση των μέτρων περιορισμού θα μπορούσε να υποστηριχθεί περαιτέρω με μαζικά τεστ για τον κορονοϊό – με rapid tests αντιγόνων που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή – πρόταση που έγινε δεκτή από αξιωματούχους της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Νέο ΕΣΠΑ: Γιατί θα είναι «διαφορετικό», πώς και πού θα «μοιραστούν» πάνω από 23 δισ. ευρώ   

admin

Ποια Περιφέρεια έφερε το ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2018

admin

Περιφέρεια Θεσσαλίας : Αγορά 80.000 δόσεων εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό

admin

Μείωση ενοικίου : Ποιοι την δικαιούνται – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις [πίνακας]

admin

Βιομηχανία: Στις 48 ώρες το πλαφόν στις υπερωρίες το πρώτο εξάμηνο

admin

Kίνα: Αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σχεδόν κατά 8 δισ. μέσα σε ένα μήνα

admin

Νέες αιτήσεις για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις

admin

Fed για κοροναϊό: Θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία

admin

Αποκάλυψη WP: Με απειλές κέρδισε ευρωπαίους συμμάχους ο Τραμπ για το Ιράν

admin

Φουντώνει η κόντρα Γερμανίας- ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

admin

Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζονται μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού

admin

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Κόκκινα δάνεια : Στο στόχαστρο οι ρυθμίσεις

admin

Εφορία: Τέλος τα πιστοποιητικά για δήλωση γάμου, γέννησης παιδιού και θανάτου

admin

Κόντρα Σταϊκούρα – Τσίπρα για το ποιος πλήρωσε το μάρμαρο στα χρόνια της κρίσης

admin

ΥΠΟΙΚ: Παράταση προθεσμίας για τέλη κυκλοφορίας και εκούσια ακινησία οχημάτων

admin

Κοροναϊός : Μείωση ενοικίου κατά 40% και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ

admin

Το πιο παράξενο καλοκαίρι της ζωής μας : Πώς θα λειτουργούν ξενοδοχεία και εστιατόρια, τι θα γίνει με τα αεροδρόμια

admin