Image default
Επιχειρήσεις

S&P: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» για την Τράπεζα Πειραιώς

S&P: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» για την Τράπεζα Πειραιώς

Σε «Β-» και «Β» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς η Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).

Όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός οίκος, στις 23 Νοεμβρίου 2020, η Πειραιώς ανακοίνωσε δημοσίως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα εγκρίνει την πληρωμή κουπονιού ύψους 165 εκατ. ευρώ για τα CoCos -δεύτερη φορά που η Τράπεζα παραλείπει την πληρωμή με κουπόνι, υπογραμμίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με την S&P, η μετατροπή των CoCos θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης ετησίως στον δείκτη CET1, που διαμορφώθηκε στο 14,1% στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, μειώνοντας την πίεση στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

«Αναμένουμε τώρα ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να βελτιωθεί κατά τους επόμενους 12-18 μήνες σε περίπου 3,5% έως το τέλος του έτους 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή μας για 3%, παρά την προγραμματισμένη τιτλοποίηση NPEs ύψους €7 δισεκ. το α’ τρίμηνο του 2021.

Αυτό προκύπτει από την άποψή μας ότι οι κοινές μετοχές έχουν υψηλότερο περιεχόμενο μετοχών από τα CoCos.

Αναμένουμε ότι η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και η ποιότητα θα παράσχουν στην Πειραιώς περισσότερο περιθώριο στις προσπάθειές του να μειώσει τα NPEs, τα οποία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 47% των δανείων στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο NPE μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Πειραιώς αναφέρει επίσης σχετικά χαμηλή κάλυψη -περίπου στο 45%.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων εξισορροπεί την πρόοδο στην κεφαλαιοποίηση και την επιβάρυνση από τα παλαιά NPEs, λαμβάνοντας υπόψη το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η ύφεση που σχετίζεται με το COVID-19 πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες εισροές NPEs και αύξηση των πιστωτικών απωλειών τα επόμενα τρίμηνα.

Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αρνητική αξιολόγηση εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν σημαντικά, οδηγώντας σε εντατικό άγχος για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τα NPEs ανεβαίνουν σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη κάμψη, ή εάν το προφίλ χρηματοδότησης στην Πειραιώς εξασθενίσει απροσδόκητα.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μια θετική δράση αξιολόγησης εάν προβάλλουμε ότι η απροσδόκητα θα μειώσει ουσιαστικά το απόθεμά του NPEs διατηρώντας παράλληλα τη φερεγγυότητά της», υπογραμμίζει ο οίκος.

Σχετικα αρθρα

Energean: Τι έδειξε η νέα γεώτρηση στο Ισραήλ

admin

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερα από 2.700 καταστήματα ΟΠΑΠ

admin

ΑΔΜΗΕ: Αναχρηματοδότηση δανείων 360 εκατ. ευρώ

admin

Performance Marketing Awards: Με 2 βραβεία στις αποσκευές του ο Γρηγόρης

admin

ΣΙΔΜΑ: Η ΓΣ ενέκρινε ομολογιακά δάνεια 76,8 εκατ. ευρώ

admin

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση τόκων για δάνεια

admin

Η απάντηση της MLS για τη συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Όλα τα μυστικά για την αεριοκίνηση των οχημάτων

admin

Audiovisual: Πράσινο φως από τη ΓΣ στη συγχώνευση δύο θυγατρικών

admin

Υπόθεση Praxia: Στον πάγο το ενδιαφέρον της Duet

admin

Συνεργασία Lamda Hellix με την China Telecom

admin

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Ferrari διατηρεί το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Testarossa

admin

Ανδρομέδα: Καθαρά κέρδη €2,38 εκατ. έναντι ζημιών το 2019

admin

Τρεις ενδιαφερόμενοι για τα εργοστάσια της ΕΒΖ

admin

SOS Lufthansa προς μετόχους: Ελάτε να εγκρίνετε το πακέτο διάσωσης αλλιώς… χρεοκοπία

admin

Ασφαλιστικός Γονέας: Επιστροφή ασφαλίστρων στους κατόχους του προγράμματος για H1

admin

Ποιες εταιρείες διακρίθηκαν στον θεσμό «Προϊόν της Χρονιάς»

admin

SKY Express: Παρέλαβε το πρώτο Airbus A320neo

admin