Image default
Ευρώπη

Να δοθεί στους καταναλωτές της ΕΕ το «δικαίωμα επισκευής» ζητά το Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και τις επισκευές και αντιμετωπίζοντας πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Το ψήφισμα για μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 94 ψήφους κατά και 207 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να χορηγήσει στους καταναλωτές το «δικαίωμα στην επισκευή», καθιστώντας τις επισκευές περισσότερο ελκυστικές, συστηματικές και οικονομικά αποδοτικές. Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται να επεκταθούν οι εγγυήσεις, να θεσπιστούν εγγυήσεις για τα ανταλλακτικά, ή ακόμη να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις επισκευές και τη συντήρηση.

Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο οι αγορές μεταχειρισμένων αγαθών, ενθαρρύνουν τη βιώσιμη παραγωγή και ζητούν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους σχετικά με τη θέσπιση ενός κοινού συστήματος φόρτισης φορητών συσκευών προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, και ενθαρρύνουν την επισήμανση των προϊόντων βάσει του βαθμού ανθεκτικότητάς τους (π.χ. με έναν μετρητή χρήσης και με σαφείς πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του προϊόντος).

Άρση των εμποδίων στην επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι βιώσιμες επιχειρηματικές και καταναλωτικές επιλογές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη για περισσότερο βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, καθώς και για υπεύθυνη εμπορική προώθηση και διαφήμιση. Για παράδειγμα, όταν οι διαφημίσεις προβάλλουν φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, οι ισχυρισμοί τους θα πρέπει να τεκμηριώνονται βάσει κοινών κριτηρίων, παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για τις πιστοποιήσεις οικολογικού σήματος. Στο ψήφισμα ζητείται επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος του οικολογικού σήματος της ΕΕ, ώστε να αυξηθεί η χρήση του από τη βιομηχανία και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

Τέλος, το κείμενο που εγκρίθηκε προτείνει νέους κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων και ζητεί να αρθούν τα νομικά εμπόδια στην επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση, με οφέλη επίσης για την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών.

«Έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιηθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας ως θεμέλιο μιας ενιαίας αγοράς που θα προωθεί βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες βάσει σχεδίου. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων που θα διευκολύνει τη λήψη σαφών και απλών αποφάσεων, αντί για τεχνικές τροποποιήσεις που στερούνται πολιτικού θάρρους και προκαλούν σύγχυση τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις. Εγκρίνοντας την παρούσα έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα σαφές μήνυμα: η εναρμονισμένη υποχρεωτική σήμανση που αναφέρει τη διάρκεια ζωής και την αντιμετώπιση της πρόωρης απαξίωσης σε επίπεδο ΕΕ είναι ο δρόμος προς τα εμπρός». δήλωσε ο εισηγητής David Cormand (Πράσινοι, Γαλλία).

Σχετικα αρθρα

Προσωρινή η ανάληψη κοινού χρέους από την ΕΕ, τονίζει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

admin

Η Βουλγαρία αποβάλλει ρώσο διπλωμάτη για λόγους κατασκοπείας

admin

Green Tank: Σε λάθος κατεύθυνση η κατανομή κονδυλίων για τη Δίκαιη Μετάβαση

admin

Λεμέρ για Σύνοδο Κορυφής: Απαραίτητη μια συμφωνία

admin

Αυστρία: Να διακοπεί η προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία

admin

Το μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει την τιμή του Bitcoin

admin

Ο Κόρμπιν αποκαλύπτει «εμπιστευτική» κυβερνητική έκθεση

admin

Παραβιάσεις στο δικαίωμα ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών σε 14 χώρες της ΕΕ

admin

Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος για την απολιγνιτοποίηση στη Βουλή

admin

Περιορισμοί σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού, πλήγμα στην οικονομία και στην πολιτική ζωή

admin

Η τελευταία ευκαιρία για τον Τζέρεμι Κόρμπιν

admin

Ο Μακρόν μπλοκάρει την διεύρυνση προς τα Δ. Βαλκάνια και δημιουργεί νέα σπαζοκεφαλιά για την Ενωση

admin

EU Datathon 2020: οι 12 καλύτερες εφαρμογές και εργαλεία της Ευρώπης – και με ελληνική συμμετοχή

admin

Η Γερμανία στοχεύει στην εγκατάλειψη του άνθρακα το αργότερο έως το 2038

admin

Βαρβιτσιώτης σε Spectacle du Monde: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια

admin

Τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ελσίνκι

admin

Greta Thunberg: οι παγκόσμιοι ηγέτες να αποδείξουν ότι ακούν τους ακτιβιστές για το κλίμα

admin

ΕΚΤ: Δεν επιδεινώθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού

admin