Image default
Επιχειρήσεις

Ενέργεια: Επενδυτικό αλαλούμ από τον «κόφτη» Χατζηδάκη στις ΑΠΕ

Την νομοθετική ρύθμιση Χατζηδάκη με την οποία θα θεσμοθετηθούν οι μεγάλες παρεμβάσεις στις στρατηγικές επενδύσεις και στα έργα ΑΠΕ, περιμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης για να πατήσουν το «κουμπί» σε έργα εκατομμυρίων ευρώ που περιμένουν να πάρουν πράσινο φως και να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές προβλέψεις του νόμου.

Ωστόσο, η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης και η προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βάλει φρένο στις αιτήσεις για πράσινη ενέργεια, μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα φούσκα, κυρίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό που συμπαρασύρει και ώριμα έργα.

Για παράδειγμα, στην αγορά επισημαίνουν ότι πολλές από τις χιλιάδες αιτήσεις που υποβάλλονται δεν αντανακλούν πραγματικό ενδιαφέρον αλλά προσπάθεια εξασφάλισης αδειοδότησης ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εμπορευτούν τα έργα.

Την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς αποφασίστηκε να θεσμοθετηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα Χατζηδάκη για τις ΑΠΕ και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι στρατηγικές επενδύσεις με νέους όρους και κανόνες. Χρονολογικά η επόμενη ΔΕΣΕ τοποθετείται περί τις 10 Δεκεμβρίου.

Όμως ήδη, στους κόλπους των επενδυτών υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας καθώς οι προτάσεις του ΥΠΕΝ διαφοροποιούν τον προγραμματισμό τους και δημιουργούν νέα οικονομικά δεδομένα για τα έργα. Αυτό κάνει πολλούς στην αγορά να αναρωτιούνται αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις ή θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν τουλάχιστον για τις επενδύσεις που είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές έχουν φτάσει ως το Μαξίμου, αντιδρώντας γιατί εν μέσω αδειοδότησης των έργων τους η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο. Ήδη, στον προθάλαμο των στρατηγικών επενδύσεων βρίσκονται διάφορα μεγάλα έργα ΑΠΕ. Μεταξύ αυτών είναι 18 αιολικοί σταθμοί παραγωγής στην Κάρυστο, του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ένα γιγαντιαίο σχέδιο της Εγνατία SA με Φ/Β πάρκα συνολικής ισχύος 1,48 GW αλλά και πέντε αιολικά έργα δυναμικότητας 120,3 MW του ομίλου Καμαρίδη GLOBAL WIRE ABEE, στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Το ενδιαφέρον για ένταξη στο fast track είναι μεγάλο και από άλλες εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε στάδιο αξιολόγησης είναι περίπου 8 επενδυτές κυρίως ξένοι με πολύ μεγάλα πρότζεκτ, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα κυβερνητικά μέτρα. Ένας εξ αυτών έχει υποβάλλει φάκελο για 3,5 GW Φ/Β  συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ο προβληματισμός επεκτείνεται και στις άλλες εταιρείες.

Για παράδειγμα, ο φάκελος της Εγνατίας SA περιλαμβάνει διάσπαρτα Φ/Β ισχύος 1,6 GW με πολλά διαφορετικά σημεία  σύνδεσης. Με τα μέτρα Χατζηδάκη ακόμη και οι ώριμες στρατηγικές επενδύσεις θα μπορούν να προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα σημείο σύνδεσης στο σύστημα.  Επιπλέον, θα εξαιρούνται και από την προτεραιότητα που λαμβάνουν στην δέσμευση ηλεκτρικού χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να καταλάβουν χώρο στον ηλεκτρικό διάδρομο και να προπορευτούν των άλλων αιτήσεων όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο των αλλαγών έχει ανακοινωθεί επίσης ότι στο εξής στην κατηγορία των fast track επενδύσεων θα εντάσσονται έργα άνω των 100 εκ. ευρώ με καινοτόμα χαρακτηριστικά (αποθήκευση ενέργειας, υπεράκτια αιολικά, παραγωγής πράσινου υδρογόνου κ.α), κάτι που στην πράξη εμποδίζει τις συμβατικές τεχνολογίες από τις στρατηγικές επενδύσεις.

Οι κυβερνητικές αλλαγές δημιουργούν προβληματισμό όχι μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης που επιθυμεί να προσελκύσει νέους επενδυτές και βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο οι τελευταίοι να του γυρίσουν την πλάτη αλλά και με ξένες πολυεθνικές που κατηγορούν την κυβέρνηση για επαχθή μέτρα προς τις ΑΠΕ. Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν πρόσφατα την δυσαρέσκειά τους είναι και η Ιταλική ENEL, η οποία αντιδρά στα μέτρα της έκτακτης εισφοράς του ΥΠΕΝ  για την κάλυψη του ΕΛΑΠΕ. Όπως δήλωσαν προχθές κορυφαία στελέχη της μητρικής εταιρείας κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού, οι Ιταλοί πρόκειται να επαναξιολογήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα στην Ελλάδα, φωτογραφίζοντας πιθανώς και την στάση που θα ακολουθήσουν στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΚΑΛ: Το «όπλο» της Cosco στις μεγάλες εργολαβίες του ΟΛΠ

Οι φήμες για Wind, το deal της Vivartia και η βραδινή… μετακόμιση σε βίλα της Κηφισιάς

UBS: Οι 21 μετοχές που θα «λάμψουν» το 2021

 

Σχετικα αρθρα

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

Bain & Company: Εμπιστοσύνη στη συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

admin

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ο Ν. Μπήλιος αναλαβάνει Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin

Trastor: Αυξημένα κατά 25,2% τα EBITDA το 2023

admin

Intralot: Υπογραφή με πέντε τράπεζες για ομολογιακό δάνειο €100 εκατ.

admin

Alpha Bank: Στη διοικητική ομάδα o Ν.Β. Σαλακάς

admin

Autohellas: Στις 18 Απριλίου η ΓΣ για τη διάθεση κερδών

admin

Autohellas: Στις 18 Απριλίου η ΓΣ για διάθεση κερδών και Stock Awards

admin