Image default
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Εγρήγορση, ενότητα και πειθαρχία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία

Εγρήγορση, ενότητα και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος από τους Δημάρχους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η πανδημία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ που αφορούσε τις δύο συγκεκριμένες Περιφέρειες και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και πάλι στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως και στην πρώτη φάση, εφαρμόζοντας το νόμο και υποστηρίζοντας τις υγειονομικές και κοινωνικές δομές των περιοχών τους.

«Μόνο αν κινηθούμε με όρους εθνικής νεότητας, πειθαρχίας, αλληλεγγύης και ευθύνης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις συνέπειές της» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι διανύουμε τον χειρότερο χειμώνα από το 1974 και μετά, καθώς ως χώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τριπλή απειλή: Την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, τις ρωγμές σε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την στοχευμένη και στρατηγικού χαρακτήρα τουρκική απειλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δεν είναι ώρα για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι ώρα για μάχες κομματικών εντυπώσεων και πανηγυρισμών. Δεν είναι ώρα για άλλου είδους σχεδιασμούς. Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει στηρίξει τους δήμους και οικονομικά και θεσμικά, ενώ, ταυτόχρονα. Με δίκαιο και διαφανή τρόπο προωθεί με ταχύτητα έργα στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», του οποίου η δεύτερη φάση εφαρμογής ξεκινά με το νέο έτος.

Παράλληλα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θεσμοθετούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την ενίσχυση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, γιατί οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, καθώς «την επόμενη ημέρα, χρειαζόμαστε ένα κράτος πολύ πιο σύγχρονο, το οποίο να κινηθεί με αξιοκρατία, ευθύνη και αποτελεσματικότητα».

Στην τοποθέτησή του στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων είπε:

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, κατά την άποψή μου, ότι ο χειμώνας που διανύουμε στη χώρα μας είναι ο δυσκολότερος, σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά.

Ο πρωθυπουργός δίνει μία πολύ σκληρή μάχη. Η κυβέρνηση δίνει μία πολύ σκληρή μάχη. Οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες και το σύνολο του ελληνικού λαού δίνουμε μία πολύ σκληρή μάχη, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τριπλή απειλή, η οποία συνίσταται:

Πρώτον, στον κίνδυνο, που δυστυχώς υπάρχει και γίνεται πραγματικότητα, μαζικών απωλειών ανθρώπινης ζωής. Μόνο το μήνα που διανύουμε, τον Νοέμβριο, έχουμε χάσει πάνω από 1.000 συνανθρώπους μας, σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεύτερη απειλή είναι οι τεράστιες ρωγμές στην ελληνική οικονομία, όπως, βεβαίως, συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ρωγμές ιδιαίτερα σε μεγάλους, παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, των υπηρεσιών, στον τουρισμό, στη σίτιση, στο εμπόριο, οι οποίες ρωγμές οδηγούν και σε πολύ μεγάλη ύφεση.

Και η τρίτη, πολύ μεγάλη απειλή είναι η στοχευμένη, παρατεταμένη και στρατηγικού χαρακτήρα τουρκική απειλή, σε ένα μέτωπο που δυστυχώς συσσωρεύονται πολύ βαριά σύννεφα. Έτσι, στην περιοχή μας, αντί για σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία, που είναι βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πιστεύω και του συνόλου του ελληνικού λαού, δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας και δυναμικής αντιπαράθεσης. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που και στις δύο χώρες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού. Κι όπως προείπα και χιλιάδες απώλειες ανθρώπινης ζωής.

Καθώς, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οφείλουμε όλοι, να κινηθούμε με όρους απόλυτης εθνικής ενότητας, πειθαρχίας, αλληλεγγύης και ευθύνης. Όλοι μας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όλο το πολιτικό σύστημα, η Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες.

Είναι πεποίθησή μου, ότι δεν είναι ώρα για τις συνήθεις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι ώρα για μάχες κομματικών εντυπώσεων και πανηγυρισμών. Δεν είναι ώρα για άλλου είδους σχεδιασμούς. Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Κι αυτό, επιτρέψτε μου να πω, αγαπητοί Δήμαρχοι, ότι αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και την Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει, ξανά, να δώσει το θετικό παράδειγμα. Είναι ο χώρος, είναι ο θεσμός, όπου μπορούν να ενωθούν δυνάμεις. Πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, σε κάθε Δήμο, θα πρέπει να αλλάξει άρδην και οι πάντες να συμβάλλουν στις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποτίμηση και κανένας εφησυχασμός, πουθενά σε καμία πλευρά, ούτε στο τελευταίο χωριό ελληνικής γης.

Το λέω αυτό, διότι σε κάποιες περιοχές που, ενδεχομένως, δεν είναι στο κόκκινο από άποψη ιικού φορτίου και κρουσμάτων κορωνοϊού, υπάρχει η κακή συνήθεια να υποτιμούμε τον κίνδυνο από την πανδημία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι ώρα αυστηρής εφαρμογής όλων των μέτρων.

Έχουμε δώσει όλες τις δυνατότητες στους Δήμους, οικονομικές και θεσμικές, να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη μάχη. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να γίνει παντού. Πρέπει να γίνει με απόλυτη αυστηρότητα και απόλυτη πειθαρχία, διότι από τη μία μέρα στην άλλη, μπορεί περιοχές, οι οποίες δεν έχουν πρόβλημα, να βρεθούν με πρόβλημα.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω: Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Στηρίζοντας, επίσης, τους κοινωνικά πιο αδύναμους, ενισχύοντας, ξανά, τα κοινωνικά μας προγράμματα, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πολιτών. Υπάρχουν παραδείγματα, όπου οι πολίτες αναζητούν υπηρεσίες τις οποίες δεν έχουν και δεν παίρνουν και απαντήσεις. Άρα πρέπει και στις δύο αυτές Περιφέρειες να δώσουμε τη μάχη, ώστε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις ανάγκες των πολιτών.

Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που περιέγραψα, προωθεί μεθοδικά και με ταχύτητα πολύ σημαντικές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Δεν το κάνουμε από κάποια μορφής ιδεοληψία, ούτε για λόγους κομματικού προγραμματισμού. Το κάνουμε, διότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Το κάνουμε, διότι πρέπει να συμβάλλουμε, ώστε να υπάρξει ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο οργανώνεται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση, με συντονισμένο τρόπο, μία ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία ελπίζουμε ότι θα κάνει αποδεκτή η Ευρώπη. Το κάνουμε, διότι την επόμενη ημέρα, χρειαζόμαστε ένα κράτος πολύ πιο σύγχρονο, το οποίο να κινηθεί με αξιοκρατία, ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που προωθούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νομοθετικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, του εθελοντισμού, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τον Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι έχει οργανωθεί μέσα από την ΕΥΔΕ του ΥΠΕΣ και την ΕΕΤΑΑ η επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», σημειώνοντας τον καθοριστικό λόγο που έχει για πρώτη φορά η ΚΕΔΕ. Στόχος του υπουργείου, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα με δίκαιο τρόπο, όρους και συνθήκες διαφάνειας, ώστε να γίνει πράξη η δέσμευση προς τον Πρωθυπουργό, ότι δεν θα μείνει κανείς Δήμος χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μπει στο Πρόγραμμα. Θύμισε, επίσης, ότι το «Αντώνης Τρίτσης» έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, επίσης, ότι με το νέο έτος ξεκινά η δεύτερη φάση του Προγράμματος.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΕΕ: Ύποπτο εδώ και καιρό το τουρκικό πλοίο «Roseline A» για μεταφορά όπλων στην Λιβύη

Σοκ στην Κατερίνη: Πέθανε και ο άνδρας της 29χρονης λεχώνας που ξεψύχησε πέρσι από αλλεργία

«Συναγερμός» στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα – Μητσοτάκης: Τηρήστε τα μέτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

admin

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα και στη Βουλή – Τι αποφάσισε ο Τασούλας

admin

Κοτζιάς: «Δεν αληθεύει αυτό που λέει ο Τσίπρας» για την ΑΟΖ

admin

«Κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα η υφαλοκρηπίδα

admin

Στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό ο Λευτέρης Οικονόμου

admin

Πέτσας: Στα τέλη της εβδομάδας αποφασίζει ο Μητσοτάκης για τη συνέχεια του lockdown

admin

Εμπρηστική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ κάνει λόγο για ελληνική προκλητικότητα που υπονομεύει το διεθνές δίκαιο

admin

Δένδιας σε Αναστασιάδη: Το παρασκήνιο της δριμείας επίθεσης Πομπέο σε Τσαβούσογλου

admin

Σφοδρή επίθεση Βέμπερ στον Μάας: Δεν είσαι μεσολαβητής – Να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας

admin

Πέτσας για πανδημία: Oι επόμενες 7-10 ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες

admin

Μητσοτάκης σε Εconomist για ελληνοτουρκικά: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε στη Χάγη

admin

Γιατί οι μηνύσεις του Τραμπ δεν θα αλλάξουν τη νίκη του Μπάιντεν

admin

Γεννηματά: Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

admin

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας λόγω της τουρκικής προκλητικότητας

admin

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τον συνωστισμό στις εκκλησίες και τις δηλώσεις Γεωργιάδη

admin

Δεν θα πάει στην εκδήλωση για τη Marfin ο Τσίπρας

admin

Ηλιόπουλος: Η επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε μία νέα τραγωδία

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, οι Έλληνες του βάζουν καλό βαθμό γράφει η Handelsblatt

admin