Image default
Ευρώπη

Οι δαπάνες για την τεχνολογία στην Ευρώπη θα υπερβούν το $1 τρισ. το 2021

Σε ανοδική πορεία αναμένεται να επανέλθουν το 2021 οι τεχνολογικές δαπάνες στην Ευρώπη, παρά την πανδημία και το αποτύπωμά της στην παγκόσμια οικονομία.

Οι δαπάνες για την τεχνολογία προφανώς δεν θα μείνουν αλώβητες από την υγειονομική κρίση κατά το τρέχον έτος. Ωστόσο, οι ΤΠΕ θα επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους ως επιταχυντής της ανάπτυξης από το 2021, με την αγορά να κερδίζει έδαφος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία θα διαμορφωθούν το 2021 σε $1,075 τρισ., καταγράφοντας αύξηση 2,8% έναντι του 2020. Ωστόσο, η αγορά θα είναι πτωτική το τρέχον έτος, με τις δαπάνες για τεχνολογία να περιορίζονται ποσοστιαία κατά 6,5%. Οι αναλυτές της Gartner αποδίδουν την προβλεπόμενη για το τρέχον έτος πτώση της αγοράς ΙΤ στην ΕΜΕΑ, στη συνδυασμένη επίδραση του Brexit και φυσικά του COVID-19.

Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες σε όλα τα επιμέρους τμήματα της αγοράς Πληροφορικής αναμένεται να μειωθούν το 2020. Ωστόσο, το 2021, οι δαπάνες θα αυξηθούν εκ νέου, αν και θα κατευθυνθούν σε ένα νέο μίγμα προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τις ψηφιακές επενδύσεις θα τροφοδοτήσουν οι προσπάθειες εταιρειών και οργανισμών να αναδιαμορφώνουν τα λειτουργικά τους μοντέλα, ώστε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Πτώση στις συσκευές

Το 2020, οι δαπάνες για την αγορά συσκευών στην περιοχή της EMEA θα κινηθούν πτωτικά κατά 15,1%, πριν επανέλθουν σε θετικό έδαφος 1,7% το 2021. Η αξία της αγοράς των συσκευών στην περιοχή θα κινηθεί στα επίπεδα των $168 δισ. το 2020, ενώ για την επόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν σε $171 δισ.

Οι ανάγκες της εξ αποστάσεως εργασίας είναι αυτές που, κατά κύριο λόγο, λειτουργούν ως αντίβαρο στην συνολικά πτωτική πορεία της αγοράς των συσκευών και σώζουν την κατηγορία από μεγαλύτερη πτώση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιπροσωπεύουν το 48% του εργατικού δυναμικού το 2021, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία το 38% και το 34%, αντίστοιχα.

Data Centers και Υπηρεσίες

Σε καθοδικό σπιράλ θα βρεθούν οι δαπάνες για Data Centers Systems και Υπηρεσίες ΙΤ στην ΕΜΕΑ το 2020, καθώς και οι δύο τομείς πιέζονται από τους σφικτούς εταιρικούς προϋπολογισμούς. Και οι δύο κατηγορίες δαπανών, πάντως, θα επιστρέψουν σε θετικό έδαφος το 2021.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για Data Centers Systems στην περιοχή της ΕΜΕΑ θα υποχωρήσουν κατά 7,7% φέτος στα $49,8 δισ., ενώ το 2021 αναμένεται αύξηση κατά 4,1%, με την αξία της αγοράς να διαμορφώνεται σε $51,8 δισ. Στο μεταξύ, οι δαπάνες για υπηρεσίες Πληροφορικής θα μειωθούν κατά 7% το τρέχον έτος, για να περάσουν σε αύξηση κατά 2,5% το επόμενο, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε $284,7 δισ. και $291,9 δισ., αντίστοιχα.

Τέλος, στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού το πρόσημο θα είναι αρνητικό κατά το τρέχον έτος κατά 4,1%, ενώ για το 2021 αναμένεται αύξηση κατά 6,1%, με τις σχετικές δαπάνες να διαμορφώνονται σε $123,3 δισ. και $130,8 δισ. αντίστοιχα.

IT_EMEA [sepe.gr/gr/research-studies/arti…]

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Σχετικα αρθρα

ΕΕ – Λευκορωσία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής την Τετάρτη ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ

admin

Ποιοι μπορούν ακόμα να πάρουν σύνταξη πριν τα 67 χρόνια

admin

Πώς o COVID-19 άλλαξε τη γεωπολιτική το 2020

admin

Όφελος €12,4 δισ. στο ΑΕΠ και 69.000 θέσεις εργασίας φέρνει το 5G στην Ελλάδα

admin

Yποβρύχιο Μουσείο γύρω από ναυάγιο 271 ετών δημιουργείται στην Ολλανδία

admin

Μπορεί η ΕΕ να σώσει το σχέδιο ανάκαμψης από το ουγγρικό-πολωνικό μπλοκάρισμα;

admin

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης – ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας και εθνικά μέτρα

admin

Brexit: Το Λονδίνο επαναφέρει το σενάριο για μη συμφωνία

admin

Ένας στους δέκα Έλληνες έκανε χρήση digital υπηρεσιών για πρώτη φορά στο lockdown

admin

Προμηθέας και δωρεάν ηλιακή ενέργεια

admin

Η ΕΕ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Global Wildlife Conservation ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της βιοποικιλότητας

admin

Οι πόροι του rescEU προς στήριξη της Ελλάδας

admin

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως «ηγέτιδα δύναμη» απέναντι στην πανδημία

admin

Υψηλός ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης, τονίζει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

admin

Ανταποκρίθηκε στο αίτημα Γεωργούλη η UNESCO – Ζητά να καταχωρηθεί ως μνημείο σε κίνδυνο η Αγιά Σοφιά

admin

Τελευταία ευκαιρία της Πολωνικής υποψηφιότητας για την Επιτροπή

admin

Γερμανία: Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού

admin

ECDC: Συστήνει ετοιμότητα για αυστηρότερα μέτρα στα κράτη της Ε.Ε.

admin