Image default
Οικονομία

Σωρηδόν τα πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

--

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα TAXISnet, ειδοποιήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα στις οποίες αναφέρεται ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014.

Τα πρόστιμα ανέρχονται για κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία σε 400 ευρώ, καθώς υπολογίζονται σε 100 ευρώ για κάθε τρίμηνη περίοδο υποχρέωση υποβολής.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις της συγκεκριμένης χρήσης μέσα στο τετραήμερο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων.

Από τα δελτία Τύπου της λειτουργούσας τότε ΓΓΔΕ, καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών είχε γίνει σαφές τότε προς τον κλάδο των λογιστών ότι η ΓΓΔΕ είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25-1-2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014. Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι ΔΟΥ να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016!

Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως των προστίμων είναι, κυριολεκτικά, καταιγιστικός, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων της χρήσης του 2014.

Αντιπαράθεση με τους λογιστές

Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν πληροφορούνται ότι τους έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα αυτά έρχονται σε αντιπαράθεση με τους λογιστές τους θεωρώντας τους υπεύθυνους, όμως εκείνοι αρνούνται τις κατηγορίες επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τότε ΓΓΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών για τη μη έγκαιρη τακτοποίηση του ζητήματος είτε με την έκδοση, ήδη από τότε, της αναγκαίας απόφασης είτε μεταγενέστερα με την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ήδη εκπρόσωποι λογιστών έχουν επισημάνει το πρόβλημα στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ενώ χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που απασχολεί λογιστές, οικονομολόγους και επιχειρήσεις. Με την τροπολογία προβλέπεται ότι:

«Ειδικά για το έτος 2014, έτος πρώτης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, για τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, που υποβλήθηκαν έως και 25.1.2016 καθώς και διορθώσεις αποκλίσεων αυτών, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 25.2.2016, δεν επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Τυχόν επιβληθέντα πρόστιμα διαγράφονται οίκοθεν με απόφαση της ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις που τα ανωτέρω πρόστιμα έχουν ήδη εξοφληθεί ή ρυθμιστεί τμηματικά, τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί είτε συμψηφίζονται είτε επιστρέφονται».

Σχετικα αρθρα

Επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ από Zeus Capital και Fosun

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες να κατευθύνουν πόρους σε επενδύσεις που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη

admin

Ookla: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο στην Ελλάδα» για 4η συνεχή χρονιά η COSMOTE

admin

Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις δαπάνησαν 100 δισ. ευρώ για τη διατήρηση 40 εκατ. θέσεων εργασίας

admin

Alibaba : Στο στόχαστρο του Πεκίνου ο «Τζεφ Μπέζος της Κίνας»

admin

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς : Ηλεκτρονικό εμπόριο εντός 24 ωρών

admin

Άνοιγμα με πτώση 0,44% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μεταβάλλονται τα δεδομένα στα επαγγελματικά ακίνητα παγκοσμίως

admin

Μηταράκης : Έτος ψηφιακού μετασχηματισμού και στο συνταξιοδοτικό το 2020

admin

Κοροναϊός: Έως 100 εκατ. νεόπτωχους στις πόλεις μπορεί να προκαλέσει η πανδημία

admin

Προϋπολογισμός : Ανοιχτός ο δρόμος για νέες ελαφρύνσεις – Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης

admin

X. Θεοχάρης: Στόχος να υποδεχθούμε και τον τελευταίο τουρίστα

admin

Σε αναβρασμό η αγορά των φαρμακευτικών

admin

Τουρκία: Βουτιά έκανε η τουρκική λίρα μετά τον θάνατο 33 στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας

admin

Γεωργιάδης για κοροναϊό : Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους διαπιστωθεί ότι αισχροκερδούν

admin

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ληξιπρόθεσμα στο χώρο της υγείας

admin

ΟΑΕΔ : Παράταση για την καταβολή της ενίσχυσης των 400 ευρώ

admin

Σκυλακάκης: Θα έχουμε υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα

admin