Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:O καλύτερος μήνας όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δύσκολα θα χάσει αυτή την διάκριση ο Νοέμβριος καθώς απομένει μία μόλις συνεδρίαση για να κλείσει ο μήνας και η απόδοση του έχει ξεπεράσει το 29% επιστρέφοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πάνω από τα 50 δις ευρώ, 15 δις ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου.

 Οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το Γενικό Δείκτη σε ανοδική αγορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου. Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της Αγοράς.

 Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την Ελληνική Αγορά επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας «πλάτη» σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το γεγονός ότι ο Νοέμβριος δεν προσέφερε πρακτικά κάποιο καλύτερο σημείο εισόδου μετά από διόρθωση έχει αρχίσει να εκνευρίζει όσους έχουν μείνει εκτός του πάρτι. 

Η ψαλίδα υστέρησης έναντι της απόδοσης της Αγοράς έχει προβληματίσει όσους έμειναν εκτός αγοράς καθώς η δυναμική της ανόδου όχι μόνο δεν περιορίστηκε στην φάση που οι ξένες αγορές ήταν σε παύση ή σε διόρθωση αλλά εντάθηκε με αποκορύφωμα το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας. Ο Δεκέμβριος θα δώσει σίγουρα περισσότερες απαντήσεις ως προς την ταυτότητα και την ποιότητα των αγοραστών του Νοεμβρίου καθώς το εννεάμηνο ολοκληρώνεται την Δευτέρα γεγονός που δίνει ένα άλλοθι σε όσα παρατηρήθηκαν.

 Είναι ωστόσο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό ότι υπήρξαν κινήσεις που υπαγορεύτηκαν από αποτελέσματα ή επιχειρηματικές ειδήσεις, γεγονότα δηλαδή τα οποία φέρουν αποτύπωμα θεσμικού ενδιαφέροντος. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το επόμενο σημείο αντίστασης, τις 750 μονάδες. 

Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται στο εν λόγω σημείο να εμφανίσουν εικόνα τοπικής υπερβολής εφόσον δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια κίνηση αποφόρτισης ή ισορροπίας. Υπεραγορασμένος είναι και ο MACD, μια όχι και τόσο συχνή κατάσταση για τον εν λόγω δείκτη, ο οποίος σε ανάλογες στιγμές και μονάδες στο κοντινό παρελθόν (Μάιος 2017) είχε ακολουθήσει πλάγια κίνηση μετά από μια πολύ ήπιας μορφής διόρθωση. 

Το ζητούμενο για την αγορά είναι στην φάση της διόρθωσης να διατηρήσει τα νέα κεκτημένα ήτοι την περιοχή διαπραγμάτευσης ως τις 700 μονάδες. Η ανοδική εικόνα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα παραμείνει ανοδική δίνοντας και την απαραίτητη ανάσα στους δείκτες τάσης για την επόμενη κίνηση. Συμπερασματικά η περιοχή των 750 – 770 μονάδων συγκεντρώνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για να ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο ράλι που ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου. 

Το βάθος της διόρθωσης και η συμμετοχή στην κατοχύρωση κερδών όπως θα αποτυπωθεί στο τζίρο θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για τις προθέσεις που έχουν οι δυνάμεις που πρόσφατα πήραν στα χέρια τους τα ηνία της αγοράς. Ένα πολύ γεμάτο ημερολόγιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα κρατώντας ζεστή την Αγορά. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και του εννεαμήνου με τις συναλλαγές να αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. 

Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor oil από τον βασικό δείκτη η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών. Μετά την λήξη της συνεδρίασης τα ΕΧΑΕ και η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο Eurogroup με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν περί τα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. 

Την Τρίτη είναι η σειρά της ΔΕΗ να ανακοινώσει αποτελέσματα ενώ το πρωί θα υπάρξει η καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από την Τιταν. Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επενδυτική ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο των βασικών διοικητικών στελεχών του ομίλου. 

Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ ενώ θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων από τον ΟΔΔΗΧ. Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 38 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo την ερχόμενη Παρασκευή. Στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Η φυσιογνωμία της νέας γερμανικής βουλής

admin

Δυσκολία να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς έχουν τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις

admin

DW: Σιωπά, αλλά… ωφελείται η Μόσχα στη Συρία

admin

Μια παγκοσμιοποιημένη κρίση…

admin

Τουρκία: Μαγειρεύοντας εκλογικούς καταλόγους

admin

Η Ευρώπη οφείλει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Χ.Α: Πού είναι ο πάτος;

admin

Μύθοι και αλήθειες για το… χρυσό πλεόνασμα

admin

Ανύπαρκτη πλέον η πολιτική πρόθεση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

admin

Τι θα κάνουν ΕΚΤ και BoJ αυτή την εβδομάδα

admin

Stratfor: Οι κίνδυνοι των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

admin

Συνθήκες αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία και στο Χρηματιστήριο

admin

Ντράγκι: η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα

admin

Η «χειρουργική παρέμβαση» στην Καταλονία μετατρέπεται σε επίπονη εκστρατεία

admin

Le Soir :«Το ΔΝΤ καθυστερεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης»

admin

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

admin

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα βελτιώσει το σκορ του Μακρόν

admin