Image default
Επιχειρήσεις

O καλύτερος μήνας όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

O καλύτερος μήνας όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δύσκολα θα χάσει αυτή την διάκριση ο Νοέμβριος καθώς απομένει μία μόλις συνεδρίαση για να κλείσει ο μήνας και η απόδοση του έχει ξεπεράσει το 29% επιστρέφοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πάνω από τα 50 δις ευρώ, 15 δις ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το Γενικό Δείκτη σε ανοδική αγορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου. Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της Αγοράς. Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την Ελληνική Αγορά επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας «πλάτη» σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Αυτά αναφέρει στην εβδομαδιαία του ανάλυση ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, και συμπληρώνει:

Το γεγονός ότι ο Νοέμβριος δεν προσέφερε πρακτικά κάποιο καλύτερο σημείο εισόδου μετά από διόρθωση έχει αρχίσει να εκνευρίζει όσους έχουν μείνει εκτός του πάρτι. Η ψαλίδα υστέρησης έναντι της απόδοσης της Αγοράς έχει προβληματίσει όσους έμειναν εκτός αγοράς καθώς η δυναμική της ανόδου όχι μόνο δεν περιορίστηκε στην φάση που οι ξένες αγορές ήταν σε παύση ή σε διόρθωση αλλά εντάθηκε με αποκορύφωμα το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας. Ο Δεκέμβριος θα δώσει σίγουρα περισσότερες απαντήσεις ως προς την ταυτότητα και την ποιότητα των αγοραστών του Νοεμβρίου καθώς το εννεάμηνο ολοκληρώνεται την Δευτέρα γεγονός που δίνει ένα άλλοθι σε όσα παρατηρήθηκαν. Είναι ωστόσο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό ότι υπήρξαν κινήσεις που υπαγορεύτηκαν από αποτελέσματα ή επιχειρηματικές ειδήσεις, γεγονότα δηλαδή τα οποία φέρουν αποτύπωμα θεσμικού ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το επόμενο σημείο αντίστασης, τις 750 μονάδες. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται στο εν λόγω σημείο να εμφανίσουν εικόνα τοπικής υπερβολής εφόσον δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια κίνηση αποφόρτισης ή ισορροπίας. Υπεραγορασμένος είναι και ο MACD, μια όχι και τόσο συχνή κατάσταση για τον εν λόγω δείκτη, ο οποίος σε ανάλογες στιγμές και μονάδες στο κοντινό παρελθόν (Μάιος 2017) είχε ακολουθήσει πλάγια κίνηση μετά από μια πολύ ήπιας μορφής διόρθωση. Το ζητούμενο για την αγορά είναι στην φάση της διόρθωσης να διατηρήσει τα νέα κεκτημένα ήτοι την περιοχή διαπραγμάτευσης ως τις 700 μονάδες. Η ανοδική εικόνα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα παραμείνει ανοδική δίνοντας και την απαραίτητη ανάσα στους δείκτες τάσης για την επόμενη κίνηση. Συμπερασματικά η περιοχή των 750 – 770 μονάδων συγκεντρώνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για να ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο ράλι που ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου. Το βάθος της διόρθωσης και η συμμετοχή στην κατοχύρωση κερδών όπως θα αποτυπωθεί στο τζίρο θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για τις προθέσεις που έχουν οι δυνάμεις που πρόσφατα πήραν στα χέρια τους τα ηνία της αγοράς.

Ένα πολύ γεμάτο ημερολόγιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα κρατώντας ζεστή την Αγορά. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και του εννεαμήνου με τις συναλλαγές να αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor oil από τον βασικό δείκτη η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών. Μετά την λήξη της συνεδρίασης τα ΕΧΑΕ και η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο Eurogroup με ελληνικό ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν περί τα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Την Τρίτη είναι η σειρά της ΔΕΗ να ανακοινώσει αποτελέσματα ενώ το πρωί θα υπάρξει η καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από την Τιταν. Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επενδυτική ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο των βασικών διοικητικών στελεχών του ομίλου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ ενώ θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων από τον ΟΔΔΗΧ. Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 38 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo την ερχόμενη Παρασκευή. Στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

 • Μάνος Χατζηδάκης
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • ελληνικό χρηματιστήριο
 • ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
 • συναλλαγές
 • Νοέμβριος
 • BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

  Σχετικα αρθρα

  Intralot: Συζητά με ΟΤΕ για διεκδίκηση άδειας online τυχερών παιχνιδιών

  admin

  Ελλάκτωρ: Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης από το Διοικητικό Συμβούλιο

  admin

  Eurobank: Στο τρέχον τρίμηνο η ζημιά 1,5 δισ. από Cairo

  admin

  Συμφωνία Creta Farms-τραπεζών για ενδιάμεση χρηματοδότηση

  admin

  Συνολικά 21 προτάσεις έχουν υποβληθεί για πιστοποίηση μητρικών ποικιλιών ελληνικού αμπέλου

  admin

  Μotor Oil: Ρίχνει το γάντι στο ΔΕΣΦΑ και τον κατηγορεί για μεροληπτική στάση

  admin

  ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες ύψους 3,2 δισ. ευρώ στους κλάδους εστίασης και παροχής καταλύματος

  admin

  Σαράντης: Στις 9/12 η ΓΣ για την απορρόφηση της DR Sarantis Cyprus

  admin

  Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Αναγκαία η παράταση για τον νέο Πτωχευτικό

  admin

  ΣΕΒ: Νέα ΣΣΕ της Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας Ζαχαρωδών με αύξηση κατώτατων ημεριμισθίων

  admin

  Μυτιληναίος: «Αλμα» τζίρου στα 990 εκατ. στο εξάμηνο

  admin

  VIVACOM: Μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων παρόχων δορυφορικών υπηρεσιών παγκοσμίως

  admin

  Σήμερα οι προσφορές για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό

  admin

  Επ. Ανταγωνισμού: Οk στην εξαγορά της GML από ΟΠΑΠ, Deep Investments και Padian

  admin

  Visa: Το 67% των ΜμΕ και το 78% των καταναλωτών άλλαξε συνήθειες λόγω Covid-19

  admin

  Νέα Εταιρική Ταυτότητα για τον ΑΔΜΗΕ

  admin

  MLS: Φως στο νέο business plan ψάχνουν μέτοχοι και ομολογιούχοι

  admin

  Πρεμιέρα σήμερα για τη συμφωνία Public – MediaMarkt

  admin