Image default
Οικονομία

Ασπίδα προστασίας για 400.000 θέσεις εργασίας έως τον Απρίλιο μέσω της Επιστρεπτέας

Για τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι εργοδότες των οποίων υπέβαλαν αίτηση χορήγησης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4, δημιουργείται μία ασπίδα προστασίας για τις θέσεις τους, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2021. Και τούτο αφού ορίζεται ρητά στις προϋποθέσεις συμμετοχής η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα υψηλή στο 4ο κύκλο της προκήρυξης. Επισήμως θα δέχεται αιτήσεις έως και τη Δευτέρα στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/mybusinesssupport αλλά σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο MEGA δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης. Αναφέρθηκε σε 380.000 αιτήσεις χορήγησης με βάση τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα το πρωί του Σαββάτου, με ποσό προς χορήγηση τα 1,9 δισ. ευρώ το οποίο και… αυξάνεται διαρκώς.

Επιβεβαίωσε επίσης την αλλαγή πλεύσης για τον 5ο γύρο, που ενοποιείται με τον 6ο, με την πληρωμή να προσδιορίζεται  πλέον για τον Ιανουάριο με βάση στοιχεία πτώσης τζίρου και για τον μήνα Δεκέμβριο αλλά και  με διατήρηση του όρου για επιδότηση του 50% του ποσού.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το πρωτόγνωρα υψηλό αυτό ενδιαφέρον αποδίδεται σε μία αλλαγή κλίματος αναφορικά με την υγειονομική κρίση λόγω του εμβολίου, αλλά και στο γεγονός ότι εφεξής το 50% του ποσού που θα διατεθεί δεν θα είναι χαμηλότοκο δάνειο αλλά επιδότηση. Το ΥΠΟΙΚ αύξησε τον προϋπολογισμό (αντί για 1,2 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί, πλέον υπουργική απόφαση ορίζει τη χρηματοδότηση στα 1,8 δισ. ευρώ). Με το οικονομικό επιτελείο να μην αποκλείει τελικά ο προϋπολογισμός να φτάσει (ή και να υπερβεί) τα 2 δισ. ευρώ.

Τα στατιστικά

Σημειώνεται πως στον πρώτο κύκλο συνολικά υπέβαλαν αίτημα 52.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα και μοιράστηκαν 602 εκατομμύρια ευρώ, στον δεύτερο κύκλο καταγράφεται συμμετοχή από 89.700 ΑΦΜ που μοιράστηκαν 1,26 δισ. ευρώ και στον τρίτο κύκλο 101.430 ΑΦΜ που μοιράστηκαν 1,507 δισ. ευρώ

Στον 4ο κύκλο, τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΑΑΔΕ δείχνουν πολύ μεγάλη άνοδο ενδιαφέροντος από νομικά πρόσωπα και από ατομικές εταιρείες με προσωπικό.  Η άνοδος συνδέεται βεβαίως και με την ευχέρεια που υπάρχει στον 4ο κύκλο να μετέχουν ελεύθεροι επαγγελματίες (με ποσό χορήγησης 1.000 ευρώ εκτός αν είναι κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν 2.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία έως και σήμερα διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον από νομικά πρόσωπα στις 70.000 (από 35.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις σε προηγούμενους κύκλους). Επίσης είναι αυξημένο κατά 20.000 το ενδιαφέρον από ατομικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (σε αυτή την κατηγορία ο αριθμός όσων έχουν υποβάλει ήδη αίτηση έχει ξεπεράσει τις 80.000). Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση 210.000 επιχειρηματίες χωρίς προσωπικό. Με την εκτίμηση των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών να είναι πως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί έως τις 280.000.

Στον 4ο κύκλο ορίζεται πως ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά το “επιστρεπτέο” σκέλος αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο αναφοράς για το ποσό που είναι δάνειο ορίζεται στο 0,74%.

Σε αυτόν μόνο τον κύκλο δεν υπολογίζεται σωρευτικά η πτώση τζίρου αλλά μόνο η πορεία τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2020. Επίσης το όριο πτώσης τζίρου είναι 20% αντί για 10%. Αλλά αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για εταιρείες με περιοριστικά μέτρα (lockdown) ή για όσες έχουν πληγεί από την κακοκαιρία “Ιανός” που εντάσσονται ανεξαρτήτως πορείας τζίρου. Από τον 5ο κύκλο αρχίζει και πάλι το μέτρο της αφαίρεσης του ποσού χορηγήθηκε στον προηγούμενο (4ο εν προκειμένω) κύκλο. Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα  με βάση την πτώση τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή.

Σχετικα αρθρα

Με κέρδη άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τροπολογία «ανοίγει το δρόμο» και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου

admin

Κοροναϊός : Ύφεση – ρεκόρ για τις χώρες της Ευρωζώνης

admin

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο : Με άλμα 8,5% ξεπέρασε τις 580 μονάδες

admin

Εξελίξεις στα καταστατικά όργανα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από την αποχώρηση Γ.Αρώνη (Alpha Bank)

admin

Άδεια τραπέζια στα μαγαζιά – Έως και 50% μειωμένος ο τζίρος στην μετά-καραντίνα εποχή

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Σύσταση κλιμακίων για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

admin

SURE : Τεράστια ζήτηση για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογα της ΕΕ

admin

Ταμείο ανάκαμψης: Πότε θα αρχίσει η εκταμίευση – Πού θα διατεθούν τα χρήματα

admin

Β. Ψάλτης: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αμφισβητούν τα επιχειρηματικά μοντέλα που γνωρίζαμε

admin

Στουρνάρας: 2% ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην εξαετία χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνονται οι προθεσμίες για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας

admin

Το 93% των συναλλαγών μέσω κινητών το 2019 ήταν κακόβουλες

admin

ΕΒΕΑ-έρευνα: Ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας λόγω Covid-19 οι περισσότεροι

admin

Γερμανία: Εκτιμήσεις για πάνω από 3 εκατ. ανέργους το 2020

admin

Εφαρμογές Smartphones: Πώς θα ήταν ο (ψηφιακός) κόσμος χωρίς αυτές

admin

Εξαγοράζει το 20% της πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη η Βουλγαρία

admin