Image default
Must Read Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη συναντά τον Faust και η ΕΚΤ το ξανασκέφτεται…

Χαμένη πίσω από τις ειδήσεις για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πολυαναμενόμενη βελτίωση του εσωτερικού ισοζυγίου της ευρωζώνης. Η σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου είναι τόσο σημαντική εξέλιξη που είναι πιθανό να υπερισχύσει της προσχώρησης των κρατών μελών στο κράτος δικαίου.


MELVYN KRAUSS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το δεύτερο κύμα μολύνσεων COVID-19 έπληξε την Ευρώπη πιο σκληρά από ό, τι αναμενόταν. Η ελπίδα για ανάκαμψη σε σχήμα V έχει αντικατασταθεί από τον φόβο μιας ύφεσης διπλής εμβύθισης, υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη επιστροφή στους κανονικούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο ανησυχητικά, η Ευρώπη αναγκάζεται τώρα να ανταλλάξει δύο στόχους, και οι δύο από τους οποίους είναι κρίσιμοι για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του ως υπερεθνικού πολιτικού και οικονομικού μπλοκ. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η δέσμευση της ΕΕ για το κράτος δικαίου φαίνεται να βρίσκεται στο κενό.

Τα νέα δεν είναι όλα άσχημα. Λόγω των διορατικών πολιτικών αποφάσεων από τους ηγέτες της ΕΕ, οι σχέσεις Βορρά-Νότου εντός της Ένωσης βρίσκονται σε πιο σταθερή βάση από ό, τι υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Ένα σημάδι αυτού είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των γερμανικών και των ιταλικών επιτοκίων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι η θέση της Ιταλίας στο ευρώ είναι πλέον σταθερή. Το «άγχος διάδοσης» για τη βιωσιμότητα του ευρώ έχει μειωθεί σε ολόκληρη τη νότια βαθμίδα της ευρωζώνης.

Ξεχάστε τα πολιτικά εμπόδια που εισήχθησαν πρόσφατα από τα κράτη μέλη της Κεντρικής Ευρώπης με τις απειλές τους να θέσουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το νέο ταμείο ανάκαμψης COVID-19. Η διατήρηση της πολυαναμενόμενης πολιτικής και οικονομικής σύγκλισης Βορρά-Νότου θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Παρόλο που η μείωση των επιτοκίων αντικατοπτρίζει αρχικά τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE), είναι το νέο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ – που ονομάζεται Next Generation EU – που τα έφερε σε χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές έχουν σταματήσει να πωλούν τα ομόλογα των υπερχρεωμένων νότιων χωρών επειδή συνειδητοποίησαν ότι οι βόρειοι πολιτικοί, ιδίως στη Γερμανία, είναι πρόθυμοι να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη (είτε πρόκειται για επιχορηγήσεις είτε για δάνεια) για να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της επόμενης γενιάς, η ΕΕ έχει ακόμη πιο καλά νέα. Τον Οκτώβριο, η πρώτη έκδοση κορωνών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα είχε υπερκαλυφθεί. Οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές για περισσότερα από 233 δισεκατομμύρια ευρώ (276 δισεκατομμύρια δολάρια), υπερβαίνοντας κατά πολύ τα αρχικά 17 δισεκατομμύρια ευρώ που προσφέρθηκαν. Αυτή η αντίδραση της αγοράς έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ήταν σύντομα πραγματικότητα.

Παρά την υπερβολική συνδρομή, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν σε αμφισβήτηση το μέλλον του ταμείου απειλώντας να το αρνηθεί σε βέτο, εκτός εάν η ΕΕ απορρίψει το αίτημά της για την εκταμίευση κεφαλαίων της ΕΕ υπό την προϋπόθεση της τήρησης του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη. Το γεγονός ότι οι διαφορές Βορρά-Νότου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα εντός της ΕΕ αντανακλά την εμπιστοσύνη ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα επιλύσουν τα πράγματα πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, την τελική προθεσμία για τη σύναψη συμφωνίας προϋπολογισμού πριν από το 2021.

Με το έπαθλο της ενότητας Βορρά-Νότου στο τραπέζι, θα υπάρξει έντονη πίεση για την εξαγορά των δύο ατακτων χωρων. Οι εκβιασμοί είναι ιδιαίτερα πιθανό επειδή η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν αμφότερες το βέτο και την πολιτική βούληση να το χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι αυτή είναι πιθανώς η τελευταία τους καλύτερη ευκαιρία να αποτρέψουν την επιβολή προϋποθέσεων στην εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ στο μέλλον.

Ο βασικός παίκτης, ως συνήθως, είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τώρα στο λυκόφως της μακροχρόνιας καγκελαρίας της, η Μέρκελ δεν θα επιτρέψει την εκτροχιασμό της Επόμενης Γενιάς ΕΕ – η οποία είναι σίγουρα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς της. Η διακύβευση της αλληλεγγύης Βορρά-Νότου και η συνοχή της ευρωζώνης που επιτεύχθηκε πρόσφατα είναι πολύ υψηλα για να αντέξει την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Φυσικά, θα υπάρχει το συνηθισμένο πολιτικό φύλλο συκής. Η Ουγγαρία και η Πολωνία θα προσποιηθούν ότι δεσμεύονται για δημοκρατικές αρχές (τις οποίες θα συνεχίσουν να παραβιάζουν) και οι ηγέτες της ΕΕ θα προσποιηθούν ότι τις πιστεύουν. Ως εκ τούτου, το ταμείο ανάκτησης θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από ό, τι θα έπρεπε…

Ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, η δημοπρασία ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε καλά νέα για την ΕΚΤ, η οποία επωφελείται από μια σημαντική επίδραση από την επιστροφή μιας ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής. Τα δάνεια της ΕΕ επόμενης γενιάς προς τα χρεωμένα κράτη μέλη θα πάρουν μέρος της πίεσης από την ΕΚΤ μετά από χρόνια νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά πώς θα μπορούσε «να προσφέρει λιγότερο γενναιόδωρη υποστήριξη στις χρεωμένες κυβερνήσεις όταν συνθέτει ένα επιπλέον πακέτο τόνωσης τον επόμενο μήνα, για να τους ωθήσει να υποβάλουν αίτηση για δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέονται με παραγωγικές επενδύσεις». Μειώνοντας την κεντρική θέση του QE στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αυτό το αποτέλεσμα θα έκανε τελικά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο σώμα.

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μακροπρόθεσμα. Οι ατελείωτες αψιμαχίες των γερακιών και των περιστεριών της ΕΚΤ δεν είναι μόνο κουραστικές. Έχουν επίσης υπονομεύσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε μια εποχή ρωσικής ανανέωσης, απρόβλεπτης θέσης στις ΗΠΑ, κινεζικής επιθετικότητας και όλων των διαταραχών που συνεπάγεται το Brexit. Σε αυτό το απαίσιο γεωπολιτικό σκηνικό, η υπόσχεση του ταμείου ανάκαμψης για μείωση της διχαστικότητας στο διοικητικό συμβούλιο δεν θα ήταν πιο ευπρόσδεκτη. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλει οι πολιτικοί της ΕΕ να ενσωματώσουν την ΕΕ Επόμενης Γενιάς ως μόνιμο και όχι προσωρινό μηχανισμό πολιτικής.

Ο Jean Monnet, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατήρησε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο «προχωρά πάντα μπροστά από την κρίση». Υπό αυτήν την έννοια, η πανδημία αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όπως ποτέ άλλοτε. Ακόμα κι αν οι λαϊκιστές της Ευρώπης στην Ουγγαρία και την Πολωνία φαίνεται να αποφεύγουν την υποχρέωση λογοδοσίας για άλλη μια φορά, η θέση τους μπορεί να είναι πιο αδύναμη στο μέλλον. Μια ΕΕ που δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την κατάρρευση του ευρώ θα έχει πολύ περισσότερο χρόνο, ενέργεια και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της.

Melvyn Krauss is a senior fellow at Stanford University’s Hoover Institution.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

Σχετικα αρθρα

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

admin

Κρυπτονομίσματα: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Bitcoin μετά το ξέφρενο ράλι

admin

«Οσμή»… διόρθωσης στις αγορές με φόντο την οικονομία

admin

Νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις

admin

Τι αλλάζει στην Golden Visa – Μπόνους για επένδυση σε διατηρητέα

admin

Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη καλά κρατεί – Τα AirBnB, ο υπερτουρισμός και το gentrification

admin

Πως η ΔΕΗ αλλάζει το χάρτη στις τηλεπικοινωνίες – Εκτός αγοράς οπτικής ίνας Vodafone και Nova

admin

Ποιοι θα δουν αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά τον Μάρτιο

admin

Τράπεζες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των 4 συστημικών – Πρώτη η Αlpha bank στα καθαρά κέρδη,τελευταία η Πειραιώς στον αναβαλλόμενο φόρο

admin

Fed: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο;

admin

Bankflation: Ο πληθωρισμός της «τραπεζικής απληστίας»

admin

Οι νέες αλλαγές που έρχονται στο Airbnb

admin