Image default
Οικονομία

Χρ. Πισσαρίδης: Η Έκθεση στοχεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία

Κίνητρα για επενδύσεις, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, καλύτερες δουλειές, μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας. Αυτό είναι το απόσταγμα της Έκθεσης Πισσαρίδη, όπως την αναλύει στη συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο ίδιος ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης περιγράφει πώς βλέπει τον ρόλο του κράτους, εκτιμά ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καλεί την αντιπολίτευση να κάνει επικοδομητική κριτική αντί να λέει αοριστολογίες περί νεοφιλελευθερισμού και εξηγεί ότι οι προτάσεις της Έκθεσης στοχεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία, η οποία θα προσφέρει εργασία σε όλους τους πολίτες.

“Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και στους εταίρους”

Ο οικονομολόγος, ερωτηθείς για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Έκθεσης, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το πρόγραμμά μας παρουσιάζει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, απασχόλησε εμάς και πολλούς συμβούλους και συνεργάτες για περίπου έναν χρόνο και κατέληξε σε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης και στους κοινωνικούς εταίρους. Η ατζέντα μας θα φέρει αποτελέσματα αν οι κοινωνικοί εταίροι αποδεχθούν και υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αν τις απορρίψουν, ασφαλώς δεν θα γίνει τίποτα και μια άλλη επιτροπή στο μέλλον θα επαναλάβει τα ίδια πράγματα”.

Οι προτεραιότητες

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του προγράμματος, ο κ. Πισσαρίδης σημειώνει: “Οι βασικές προτεραιότητες είναι αυτές που δίνουν κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις. Όπως εξηγήσαμε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης με τον πρωθυπουργό, αυτές περιλαμβάνουν δραστική μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στην εργασία, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα στις μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και για τον τουρισμό κ.ά.”.

Υπάρχει κρυφή ατζέντα για εργασιακό μεσαίωνα;

Απαντώντας στην κριτική πως υπάρχει κρυφή ατζέντα που προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει: “Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι προτάσεις μας έχουν ως κύριο στόχο την ευημερία των εργαζομένων. Όσοι λένε τέτοια πράγματα ξεχνούν την πιο θεμελιώδη αλήθεια για την αγορά εργασίας: ότι το καλύτερο πράγμα για έναν εργαζόμενο ειναι να έχει μια καλή δουλειά, και οι καλές δουλειές προσφέρονται από εταιρείες με πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και υγιείς αγορές”.

Η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Πισσαρίδης καταθέτει την άποψή του για το εάν, μετά τη λήξη της πανδημίας, η χώρα μας βρεθεί αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους.

“Όχι, δεν το πιστεύω αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, τα επιτόκια θα μείνουν πολύ χαμηλά για πολλά χρόνια ακόμη, έτσι το χρέος δεν θα διογκωθεί από τους τόκους. Και, δεύτερον, όταν μιλάμε για χρέος εννοούμε τον λόγο όσων χρωστάμε προς το ΑΕΠ. Αν ξεκινήσει η ανάκαμψη, το ΑΕΠ θα ανεβαίνει και το χρέος θα μειώνεται. Οι δόσεις που θα χρειάζονται για την αποπληρωμή του θα είναι πιο χαμηλές και εξαιτίας του πιο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι μεγαλύτερα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Αυθαίρετα: Ποιοι δικαιούνται «σιωπηρή παράταση»

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοροναϊός: Το Πάσχα το πρώτο μεγάλο τεστ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία

admin

Ο κορωνοϊός έβαλε σε καραντίνα τις διεθνείς αγορές -Κατάρρευση στις τιμές του πετρέλαιου

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Χωρίς κωδικούς Taxisnet η εκτύπωσή τους

admin

Άρση απαγόρευσης : Η επόμενη ημέρα στο εμπόριο – Πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα

admin

Η Walt Disney απολύει 28.000 εργαζόμενους λόγω κοροναϊού

admin

«Δυνατή η επανεκκίνηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων υπό τον Μπάιντεν»

admin

ΗΠΑ: Πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στην G7

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ικανοποίηση με το κοινό δάνειο ελληνικών- κινεζικών τραπεζών για πράσινες επενδύσεις

admin

Η ευρωβουλή στηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

admin

ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή η πληρωμή των 21,6 εκατ. ευρώ σε 14.600 δικαιούχους

admin

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2020 βλέπει ο ΣΕΒ

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλες απώλειες λόγω κορονοϊού – Χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ

admin

Με οριακή πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μητσοτάκης : Η Γαλλία συμπαραστάτης στην προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Εστίαση: Τι γίνεται με το άνοιγμα των καταστημάτων – Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται

admin

Πρώτη κατοικία : Πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της

admin