Image default
Πολιτική

Βουλή: Eπελέγησαν τα νέα μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ

Με 16 ψήφους «υπέρ», έναντι 7 «παρών» επιλέχθηκαν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τα τρία τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ως τακτικά μέλη της συνταγματικής Αρχής επελέγησαν: ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτριος Βέργαδος, ο δρ. Νικόλαος Παπαδάκης, φυσικός με μεταπτυχιακό στο τμήμα Ηλεκτρονικής και Ραδιοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής Ασφαλείας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στέφανος Γκρίτζαλης.

Ως αναπληρωματικά μέλη της ΑΔΑΕ επελέγησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό-διδακτορικό τίτλο στην Επιστήμη των Υπολογιστών Δαμιανός Χατζηαντωνίου, ο δρ. ηλεκτρολόγος-μηχανικός Νικόλαος Ανδρουλάκης καθώς και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίων Πειραιώς και Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, δρ. Βασιλική Διαμαντοπούλου.

Η επιλογή των τριών τακτικών και των τριών αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, ήταν ο πρώτος ορισμός μελών ανεξάρτητης συνταγματικής αρχής με βάση την πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων και όχι των 4/5 που υπήρχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μετά από αυτή την πλήρωση των κενών θέσεων στην ΑΔΑΕ, έχει προγραμματιστεί και θα ακολουθήσουν οι ανάλογες διαδικασίες για την πλήρωση κενών θέσεων στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και κατόπιν για το ΑΣΕΠ.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε δύο γενικότερα θέματα: Πρώτον, επειδή πλέον, για την επιλογή των μελών μιας ανεξάρτητης Αρχής δεν υπάρχει η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της ΔτΠ, αλλά αρκούν τα 3/5, πράγμα που όπως είπαν σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την δυνατότητα να εκλέγει εκείνη τα πρόσωπα που επιθυμεί, να μπορεί να θέτουν με προτάσεις τους υποψήφιους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, να τηρείται η ποσόστωση υποψηφίων ανδρών-γυναικών, που ισχύει στο νόμο για τις διοικήσεις των ανεξάρτητων Αρχών.

Στο πλαίσιο της πρώτης παρατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που μετέχει στην ΔτΠ με αυτή την ιδιότητά του, ανέφερε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτίθεται σήμερα να υπερψηφίσει για έναν από τους τρεις υποψηφίους για τακτικά μέλη της ΑΔΑΕ της πρότασης του προέδρου της Βουλής, εάν τεθούν ως υποψήφιοι και δύο πρόσωπα που υπέδειξε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με την ποσόστωση γυναικών, ανέφερε πως δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εκλογή μελών σε Ανεξάρτητες Αρχές. Επισήμανε πως στα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά της ΑΔΑΕ μέχρι σήμερα, ήταν μόνο μια γυναίκα ως μέλος, της οποίας η θητεία συνεχίζεται, ενώ με την σημερινή του πρόταση προστίθεται και μια δεύτερη γυναίκα ως αναπληρωματικό μέλος της Αρχής. Παρατήρησε δε, ως «γρίφο», ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε προηγουμένως ο κ. Νίκος Βούτσης, ψηφίζει έναν άνδρα υποψήφιο από εκείνους που έχουν προταθεί, και προτείνει δύο υποψήφιους που και αυτοί είναι άνδρες, συνεπώς δεν υπάρχει το κριτήριο αυτό της ποσόστωσης.

Αναφορικά με το θέμα της προετοιμασίας και της τελικής πρότασης που υποβάλλει στην ΔτΠ ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κ. Τασούλας επισήμανε ότι πάντα αυτή πραγματοποιείται με επιδιωκόμενο στόχο την σύγκλιση σε κοινά αποδεκτά πρόσωπα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, με παρέμβασή του επισήμανε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, στην Διάσκεψη των Προέδρων όλα τα μέλη είναι ίσα και δεν υπάρχει κομματική εκπροσώπηση στην λήψη αποφάσεων. Γι’ αυτό και στην ψηφοφορία, ψηφίζει ονομαστικά το κάθε μέλος της. Εάν, πρόσθεσε, δεχτούμε ότι στην τελική πρόταση μπορεί να υποδεικνύονται υποψήφιοι, αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλα τα μέλη – και τα 34 – και όχι μόνο σε κόμματα, εφόσον εκτός των εκπροσώπων των κομμάτων στην σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων, συμμετέχουν ex oficio με την θεσμική τους ιδιότητα και άλλοι βουλευτές. Αυτό όμως, πρόσθεσε, θα δημιουργήσει αλυσιτελή κατάσταση πολλαπλάσιων υποψηφίων, που δεν θα οδηγεί πουθενά.

Υπέρ των 6 υποψηφίων τάχθηκαν οι βουλευτές-μέλη της ΔτΠ που ανήκουν στα κόμματα της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Με «παρών» τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επέμειναν στην πρότασή τους να μπορούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέτουν υποψηφίους στην ψηφοφορία. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» υπενθυμίζοντας πως είναι πάγια θέση του αυτή, ενώ για λόγους αρχής, όπως διευκρίνισε, με «παρών» τοποθετήθηκε και το ΜέΡΑ 25.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Κεραμέως στον ΣΚΑΪ 100,3: Οι αλλαγές του ν/σ για τα ΑΕΙ – Στόχος η αναβάθμιση των σπουδών

admin

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Απαραίτητη η φορολογία των ψηφιακών υπηρεσιών διεθνώς

admin

Γεννηματά: H αποδοχή της ‘έκθεσης Πισσαρίδη έρχεται ως μονοκομματική επιλογή

admin

Βενιζέλος για Ανατολική Μεσόγειο: Χωρίς τους Αμερικανούς δεν γίνεται

admin

Βορίδης: Ως το τέλος Ιανουαρίου 2021 η καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη

admin

Αναστασιάδης: Πράξη ασέβειας της Τουρκίας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

admin

Τουρκική προκλητικότητα: Διπλωματικός «πυρετός» για τον πόλεμο νευρών από την Άγκυρα

admin

Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν επιστημονικοί φορείς για να δοθούν άμεσα τα 800 ευρώ

admin

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μισέλ και Μέρκελ για την Τουρκία

admin

Γεωργιάδης: Παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από Δευτέρα

admin

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου για την απώλεια της Ελένης Cubitt

admin

Πελώνη: «Η επίσκεψη Πομπέο προκάλεσε εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά»

admin

Γεωργιάδης για δάνεια: «Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά»

admin

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύνοδο της Κορσικής: Είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορειτε να μας φάτε

admin

Γεωργιάδης: Έως το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί 17 έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων

admin

Μητσοτάκης: Υπάρχει συμβόλαιο προαγοράς για το εμβόλιο της Οξφόρδης

admin

Γεννηματά: Ασυγχώρητη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση και τα λάθη στη Δυτική Αττική

admin

Μητσοτάκης: Οι μάσκες δουλεύουν όταν τις φοράμε όλοι

admin