Image default
Επιχειρήσεις

Σε θετική τροχιά τα αποτελέσματα 9μήνου της ΕΧΑΕ

Σε θετική τροχιά τα αποτελέσματα 9μήνου της ΕΧΑΕ

Για το εννεάμηνο του 2020 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) διαμορφώθηκαν στα EUR2,5 εκ. έναντι EUR5,9 εκ. το εννεάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 57,0%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα EUR21,2 εκ. έναντι EUR24,6 εκ. το εννεάμηνο του 2019, μειωμένα κατά 14,0%. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην μείωση κατά EUR2,8 εκ. (70,3%) των εσόδων από τον διακανονισμό συναλλαγών, καθώς και στην εφαρμογή, από 1.1.2020, του λογιστικού προτύπου IFRS 15 που επιμερίζει μέρος των εσόδων από εταιρικές πράξεις (ΑΜΚ και νέες εισαγωγές) σε μελλοντικές χρήσεις. Σε συγκρίσιμη βάση, τα έσοδα από εταιρικές πράξεις το 2019 θα ήταν μειωμένα κατά EUR1 εκ.

Κατά το εννεάμηνο του 2020 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ΜΗΑΣ) διαμορφώθηκε στα EUR63,4 εκ. μειωμένη κατά 5,7% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019 (EUR67,2 εκ.).

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών με παρεπόμενες υπηρεσίες για το εννεάμηνο του 2020 ανήλθε στα EUR14,6 εκ έναντι EUR13,5 εκ το εννεάμηνο του 2019, αυξημένο κατά 8,6%. Σημειώνεται ότι η μεταβολή προέρχεται κυρίως από τις αμοιβές προσωπικού που προέκυψαν με την ενίσχυση της διοικητικής δομής στις αρχές του έτους, την αμοιβή συμβούλου για τη βελτίωση της επιχειρησιακής οργάνωσης, τη δωρεά του Ομίλου για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση του COVID-19, καθώς και από τα τέλη που κατέβαλε η θυγατρική ATHEXCSD στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αδειοδότησή της βάσει CSDR.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του εννεαμήνου 2020 διαμορφώθηκαν στα EUR6,5 εκ., μειωμένα κατά 41,4% σε σχέση με τα EUR11,2 εκ. του εννεαμήνου του 2019.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το εννεάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα EUR3,3 εκ. έναντι EUR8,1 εκ. το εννεάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 59,1%.

Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε EUR0,042 έναντι EUR0,098 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε το εννεάμηνο του 2020 μειωμένος κατά 2,2% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η μέση κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς μειώθηκε κατά 11,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του εννεαμήνου του 2019 (EUR47,6 δις έναντι EUR53,6 δις).

Ενημέρωση για τις ενέργειες του Ομίλου αναφορικά με τον COVID-19

O Όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την δραστηριότητά του, καθώς η Διοίκηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της έκτασης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία COVID–19 ώστε να μην υπάρχει ουδεμία αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος, αξιοποιώντας την τεχνολογική του υποδομή, έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό, αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Λόγω της κρίσης της πανδημίας COVID-19 o Όμιλος προέβη σε έκτακτες δαπάνες συνολικού ύψους EUR179 χιλ., οι οποίες εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων η οποία προήλθε κυρίως από τον περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών και την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2020 παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 λόγω της σχετικά περιορισμένης δραστηριότητας του γ’ τριμήνου του 2020, που ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην αγορά και της έναρξης τους δεύτερου κύματος της πανδημίας με την εκ νέου εφαρμογή περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα (lockdown) σε πολλές οικονομίες, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

 • ενοποιημένα καθαρά κέρδη
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
 • Αποτελέσματα εξαμήνου

  Σχετικα αρθρα

  Από 26/11 με τη νέα ονομαστική αξία στο ταμπλό οι μετοχές της Euroxx

  admin

  Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας βραβεύεται για την εταιρική επικοινωνία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

  admin

  ΑΔΜΗΕ: Να συντονιστούν οι διαχειριστές για επιτυχή ενεργειακή μετάβαση

  admin

  Ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από την Ευρωπαϊκή Πίστη

  admin

  Emirates: Εξετάζει να απολύσει 30.000 εργαζομένους – Ένας στους τρεις «εκτός»

  admin

  Παπαθανάσης: Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την εστίαση

  admin

  Mytilineos: Ενίσχυση της δραστηριότητας του ομίλου στα έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης

  admin

  Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο 6μηνο

  admin

  Tην Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζει η Eurobank

  admin

  Wirecard: Το επιχειρηματικό σκάνδαλο που εκθέτει τον γερμανικό καπιταλισμό και στριμώχνει το Βερολίνο

  admin

  Epsilon Net: Συζητήσεις με MIG για εξαγορά Singular Logic

  admin

  Oι business της Στάδιο 2020 των ΤΕΜΕΣ και Ι. Στασινόπουλου

  admin

  Energean: Πιθανές καθυστερήσεις στην κατασκευή του FPSO στην Κίνα

  admin

  Μερίσματα: Η μεγαλύτερη πτώση από το 2009 παγκοσμίως

  admin

  Ακυρώνει όλα τα πακέτα διακοπών στην Κρήτη η TUI

  admin

  ΟΤΕ: Εκτακτη ΓΣ για ακύρωση ιδίων μετοχών

  admin

  Από σήμερα οι αιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης έως €50.000 σε επιχειρήσεις της Αττικής

  admin

  Οι 10 startups που «μοιράστηκαν» 49.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

  admin