Image default
Επιχειρήσεις

Με το δεξί μπήκε ο Δεκέμβριος στο Χ.Α.

Με το δεξί μπήκε ο Δεκέμβριος στο Χ.Α.

Με συγχρονισμένη ανοδική κίνηση όλων των αγορών του πλανήτη ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος. Αποτέλεσμα της ευφορίας που μεταδόθηκε από τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και της νίκης του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Έτσι, οι δείκτες αναρριχήθηκαν ακόμη και σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, όπως ήταν στην περίπτωση του Dow Jones, προεξοφλώντας τη δυναμική επανεκκίνηση των οικονομιών  από το 2021.

Στις άλλες χώρες, πλην των ΗΠΑ, ωστόσο, οι επιδόσεις του Νοεμβρίου κατά κανόνα συνέβαλλαν στον περιορισμό των απωλειών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι επιδόσεις ρεκόρ (+29,4% για το Γενικό Δείκτη, +69,6% για τις τράπεζες) οδήγησαν σε κούρεμα των ετήσιων ζημιών (-19,61% για το Γ.Δ., -54,71% για τις τράπεζες).

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν  περιοριστικά μέτρα, ενώ στη χώρα μας διατηρούνται τα lockdown με αβέβαιο το χρόνο άρσης τους. Με την οικονομία να πλήττεται ακόμη και την κυβέρνηση να επιδιώκει με την παράταση μέτρων στήριξης (επιδόματα σε εργαζόμενους υπό αναστολή, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τους δανειολήπτες, επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις) να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα προέλθουν από το ΠΔΠ 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Έκθεση Πισσαρίδη να υποδεικνύει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα.

Τα παραπάνω δεδομένα αξιολογούνται επί του παρόντος θετικά από διάφορους φορείς: την Ε.Ε. που απέδωσε τα εύσημα με το Eurogroup να εγκρίνει τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα ύψους €767 εκ. Το ΔΝΤ που βλέπει ικανοποιητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το 2021 ενώ χαρακτηρίζει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος έστω και αν στο τέλος του  2020 φτάσει στο 209% του ΑΕΠ ή και ψηλότερα στη συνέχεια. Τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία να υποδεικνύει την ανάγκη για επιτάχυνση της εξυγίανσης  των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών ώστε ο λόγος των NPEs επί του συνόλου να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί για την πορεία τους.

Διαμορφώνεται έτσι ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, αν και η διαδικασία του window dressing ολοκληρώθηκε με τη λήξη του 11μήνου, με το κλίμα επικείμενων deals σε αρκετές περιπτώσεις (μεταβίβαση ΕΕΓΑ, διαγωνισμοί ναυπηγείων, ΛΑΡΚΟ κοκ) να συντηρείται. Παράλληλα, στις 14/12 οι  540 εκλέκτορες καλούνται στις ΗΠΑ να επισημοποιήσουν την εκλογή Biden ως Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα στις 10/12 η Σ.Κ. της Ε.Ε. έχει μια καυτή ατζέντα προς διεκπεραίωση με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην τελική ευθεία είναι τέλος η διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με την Μ. Βρετανία με το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit να είναι ορατό. Εξελίξεις που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες, με τη μεταβλητότητα και τις συγκινήσεις να  αναμένεται να εκδηλώνουν το ηχηρό παρόν τους !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Νοέμβριος
 • χρηματιστηριακή ανάλυση

  Σχετικα αρθρα

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 9 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση για τη διεύρυνση του ΔΣ

  admin

  Μητέρα: Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για μαιευτήρες – γυναικολόγους

  admin

  Η ΤτΕ στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων

  admin

  Διάψευση δημοσιεύματος από την Creta Farms

  admin

  Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ): Καθαρά κέρδη 28,9 εκατ. στο γ’ τρίμηνο κόντρα στην πανδημία

  admin

  Νέα οργανωτική δομή στα Ελληνικά Χρηματιστήρια

  admin

  «Πράσινο φως» και από την Lufthansa στο κρατικό πακέτο διάσωσης €9 δισ.

  admin

  Η λίστα μεγαλώνει: Αυτές είναι οι εταιρείες που καταργούν τα γραφεία, για πάντα

  admin

  Πτώση κατά 21,9% στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου λόγω Κίνας

  admin

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα τεχνολογίας ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου

  admin

  FF: Έγκριση στο σχέδιο εξυγίανσης από τους ομολογιούχους ελβετικού φράγκου

  admin

  Στήριξη στο σύλλογο «Αγάπη για Ζωή» από τη Groupama

  admin

  Ανοίγουν ξανά για το κοινό τα γραφεία της Τειρεσίας ΑΕ

  admin

  Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα την Κυριακή 1η Νοεμβρίου

  admin

  Beta για Παπουτσάνη: Ανεβάζει την τιμή-στόχο-Κορυφαία επιλογή από small caps

  admin

  Εκθέσεις αυτοκινήτων: Ανοίγουν τη Δευτέρα

  admin

  Πρότυπο Ποιότητας FONASBA για τις ARKAS Hellas και ΤΑRROS Hellas

  admin

  Volotea: Ξεκινά τέσσερα νέα δρομολόγια για Μασσαλία, Λιόν, Σπλιτ και Κάλιαρι

  admin